Blat:
Separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu un praf de sare pana obtinem o spuma ferma, apoi adaugam pe rand, mixand continuu, galbenusurile, faina si praful de copt. Compozitia obtinuta o turnam intr-o tava rotunda ( diametrul de 25 cm. ) cu pereti detasabili ( eu am captusit-o cu hartie de copt, pentru a desprinde mai usor blatul ) si o coacem in cuptorul aragazului, la foc potrivit. Cand s-a copt ( dupa cca. 30 minute ) detasam peretii tavii, indepartam hartia de copt si lasam blatul sa se raceasca.
Pentru a putea lucra mai bine cremele, m-am ocupat de amandoua odata.
Crema de ciocolata:
Punem la hidratat, in 100 ml apa, 1,5 plicuri cu gelatina.
Mixam frisca lichida pana devine spuma, apoi adaugam mascarponele si ciocolata usor topita, impreuna cu zaharul pudra.
Lasam crema de ciocolata si preparam crema de capsuni:
Dupa ce am decongelat capsunile ( pentru ca eu am folosit capsuni congelate ) , am scurs siropul lasat de acestea, apoi le-am pasat in blender impreuna cu zaharul pudra, pana am obtinut un piure fin.
In siropul scurs ( cca 100 ml ) am hidratat cele 2 plicuri cu gelatina.
Am mixat frisca lichida pana am obtinut o spuma densa, apoi am adaugat mascarponele si piureul de capsuni cu zahar.
Acum putem adauga gelatina in creme, pentru a putea lucra cu amandoua la asamblarea tortului.
Cele doua recipiente cu gelatina le tinem 15 secunde la microunde ( sau pe aragaz, pana se topeste bine gelatina si formeaza spuma deasupra, fara insa a clocoti ) , dupa care se incorporeaza in cele doua creme : gelatina hidratata-n apa se adauga in crema de ciocolata, iar cea hidratata-n sirop de capsuni se incorporeaza in crema de capsuni. Mixam bine cele doua creme si ne ocupam de asamblara tortului.
Asezam pe un platou inelul tavii in care am copt blatul.
Asezam intai blatul pe care-l insiropam usor ( sau mai mult, cum dorim ) cu ce avem la indemana : sirop de apa+zahar sau zeama din compot )
Peste blat asezam intai un strat consistent din crema de ciocolata si nivelam, apoi venim cu stratul de crema de capsuni. Pentru un aspect vizual placut este de preferat ca straturile de crema sa fie aproximativ egale cu inaltimea blatului.
Lasam cateva ore tortul la rece, dupa care indepartam inelul si decoram cum ne pricepem mai bine ( daca avem si inspiratie de moment, ca eu nu prea am avut :"> )
Pofta buna!