Tort cu crema de gutui si clementine

Postat de rhapsody in Torturi
14 Ian 2015 | 4570 vizualizari
Tort cu crema de gutui si clementine

Clementinele sunt fructele care abunda in acest sezon, iar eu m-am gandit sa profit din plin de ele. :)

Ingrediente

  • Blat:
  • 6oua mari(L)
  • 160 g zahar
  • 130 g faina
  • 30 g cacao
  • 2 lg ulei
  • un praf sare
  • Crema gutui:
  • 300 g gem gutui
  • 400 g smantana lichida
  • 20 g zahar
  • 10 g gelatina granule (Dr. Oetker)
  • 50 ml apa rece
  • Crema clementine:
  • 125 ml suc proaspat de clementine
  • 80 g zahar
  • 300 g smantana lichida
  • 6 g gelatina granule
  • 30 ml apa rece
  • Decor:
  • 200 g smantana lichida
  • 30 g zahar
  • 125 g mascarpone
  • 4-5 clementine
  • Pentru insiropat
  • 50 ml sirop de clementine amestecat cu
  • 100 ml apa

Mod de preparare

Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.

2. Separa albusurile de  galbenusuri.

3. Mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga zaharul in doua transe si mixeaza dupa fiecare transa pana cand zaharul se dizolva, iar in final spuma formata este densa si lucioasa.

4. Inglobeaza galbenusurile in albusurile spuma mixand usor. Adauga uleiul si inglobeaza-l usor cu mixerul.

5. Amesteca faina cu cacaoa, si cerne mix-ul in compozitie in doua transe amestecand dupa fiecare transa. Inglobeaza-l usor cu o spatula, prin miscari circulare, de sus in jos.

6. Toarna compozitia intr-o tava cu fund detasabil (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 30 minute, sau pana trece testul scobitorii.

7. Scoate tava din cuptor si lasa blatul sa se raceasca complet apoi taie-l pe orizontala astfel incat sa rezulte 3 felii.

 Crema de gutui:

ATENTIE! O pregatesti in momentul in care ai totul gata pentru asamblat. 

1. Hidratezi gelatina in apa rece pentru 10 minute, apoi o dizolvi pe bain-marie.

2. Mixezi smantana lichida cu zaharul pana cand capata volum si devine aerata. Adaugi gemul de gutui (gemul meu e mai grosier si l-am pasat cu un blender) si gelatina dizolvata si mixezi pana la incorporare.

 Asamblare:

1. Tapetezi tava in care ai copt blatul cu folie alimentara. Pui prima felie de blat, o insiropezi, pui jumatate din crema de gutui, a doua felie de blat, insiropezi, restul de crema de gutui si ultima felie de blat pe care o vei insiropa. Introduci tortul in frigider pentru 4 ore minimum. 

2. Dupa ce s-a intarit crema scoti tortul pe un platou, punand platoul pe tava si rasturnand tava cu grija, apoi prepari crema de clementine.

 Crema de clementine:

1. Hidratezi gelatina in apa rece apoi o  dizolvi pe baie de aburi.

2. Pregatesti o reductie din sucul de clementine si zahar, tinand pe foc mediu pana cand lichidul scade si se ingroasa, apoi il lasi sa se raceasca complet inainte de utilizare.

3. Mixezi smantana lichida pana cand creste in volum si devine aerata, apoi adaugi siropul de clementine si gelatina dizolvata si mixezi pana la incorporare. 

4. Torni crema astfel obtinuta pe tort si nivelezi cu o spatula de metal fierbinte.

 Nota: Trebuie sa te misti foarte repede, altfel risti sa se intareasca in timp ce o torni. 

  Pentru decor mixezi smantana lichida cu zaharul pana cand creste in volum si devine aerata. Adaugi mascarponele si mixezi pana cand acesta este total inglobat in frisca. Pui crema astfel obtinuta intr-un pos (eu am folosi un dui pentru dantela) si ornezi dupa preferinta. 


Nota: Feliile de clementina au fost oparite 1 minut intr-un  sirop format din 70 g zahar si 90 ml apa.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu crema de gutui si clementine" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (28)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Tort cu mere a la Cori

Postat de simona72

Tort cu mere a la Cori

Se curata merele de coaja, se scobesc si se scaote casuta cu samburi. Mie mi sau crapat cateva mere si le-am prins cu scobitori. Am pregatit o tava cu inel detasabil pentru tort. Am captusit...

Citeste continuarea

Desert cheesecake cu ciocolata si zmeura

Postat de GeorgianaGrigorescu

Desert cheesecake cu ciocolata si zmeura

Incepem cu topirea untului, apoi macinarea biscuitilor. Amestecam biscuitii macinati cu untul topit si distribuim compozitia intr-o forma de tort detasabila. Eu am pus si hartie de copt in forma,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 14.01.2015, 12:40
frumos
la 14.01.2015, 12:41
Multumesc!
la 14.01.2015, 12:42
Super frumos!!!
la 14.01.2015, 12:45
la 14.01.2015, 12:52
Deliciu !

Vezi toate comentariile (28)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking