Tort cu crema de lapte si nuca pralinata

Postat de Creatsa in Torturi
9 Noi 2013 | 12266 vizualizari
Tort cu crema de lapte si nuca pralinata

By Laura Adamache cu mici modificari :)

Ingrediente

  • Blat:
  • 300 g ciocolata cu lapte/amaruie
  • 75 g unt
  • 50 ml ulei
  • 125 ml frisca lichida
  • 5 oua
  • 75 g zahar brun
  • 75 g zahar alb
  • 250 g faina
  • 1 praf de copt
  • Sirop:
  • 150 g zahar brun
  • 250 g ml apa
  • 2 linguri Amaretto
  • Crema:
  • 1 l lapte
  • semintele de la o pastaie de vanilie
  • 250 g zahar
  • 100 g faina
  • 50 g amidon
  • 200 ml frisca lichida
  • Nuca pralinata:
  • 50 g zahar brun
  • 75 g miez de nuca
  • Glazura:
  • 200 g ciocolata cu alune+50 ml frisca lichida
  • 40 g ciocolata alba+1 lingura de frisca lichida

Mod de preparare

Topeste ciocolata cu frisca,uleiul si untul pe baie de abur apoi las-o la racit. Mixeaza galbenusurile cu ambele tipuri de zahar pana isi dubleaza volumul si devin cremoase. Adauga ciocolata peste galbenusuri si omogenizeaza bine. Amesteca faina cu praful de copt apoi adaug-o peste crema de galbenusuri si omogenizeaza bine.

Separat mixeaza albusurile cu un praf de sare pana devin spuma. Adauga albusurile in 2-3 transe peste galbenusuri amestecand usor de sus in jos cu o spatula. Tapeteaza o tava(26 cm ) cu unt si faina si coace blatul in cuptorul preincalzit pentru aprox 35-40 de minute (testul scobitorii) Lasa blatul la racit apoi taie-l in 3 cu ajutorul unui cutit bine ascutit sau un taietor special de blaturi.

Caramelizeaza zaharul intr-o craticioara apoi stinge-l cu apa si lasa pe foc pana se topeste complet zaharul. Lasa siropul la racit apoi adauga lichiorul Amaretto.

Intr-o craticioara amesteca faina cu zaharul,amidonul si semintele de la pastaia de vanilie apoi adauga laptele in fir subtire amestecand energic cu  un tel pentru a nu ramana cocoloase. Pune amestecul pe foc mic amestecand continuu pana se ingroasa.(minim 10 minute) Lasa crema la racit apoi adauga frisca batuta bine si omogenizeaza.

Pe un platou pune prima foaie de blat si insiropeaza. Pune crema,blat/sirop/crema si acopera cu ultima foaie de blat insiropata in prealabil.Opreste cateva linguri de crema si imbraca marginile tortului.

Caramelizeaza zaharul brun apoi adauga miezul de nuca si amesteca bine pana ce nuca este acoperita complet de caramel. Pune apoi amestecul pe o tava acoperita cu hartie de copt si lasa pana se raceste complet. Zdrobeste nuca cu ajutorul unui sucitor apoi tapeteaza marginile tortului.

Topeste ciocolata cu frisca lichida. Glaseaza toata suprafata tortului cu glazura de ciocolata.

Topeste si ciocolata alba apoi pune-o intr-o punga taiata la varf si formeaza cercuri(cu distanta intre ele) peste tort. Cu o scobitoare traseaza dungi de la mijloc spre margine.

Lasa tortul la rece pentru minim 8 ore.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu crema de lapte si nuca pralinata" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (36)
Retete similare

Tort cu visine, crema de ciocolata si nuca pralinata cu ness

Postat de rocsi_1612

Tort cu visine, crema de ciocolata si nuca pralinata cu ness

Incepem cu  crema: Toata ciocolata o rupem bucatele si o punem intr-un bol de inox sau de yena. Turnam frisca lichida peste ciocolata, punem bolul pe baie de aburi. Amestecam usor pana...

Citeste continuarea

Tort egiptean

Postat de madi_marin

Tort egiptean

Se prepară întâi crema ca să stea la rece: într-un vas se amestecă gălbenuÅŸurile cu zahărul,vanilia, amidonul ÅŸi laptele. Se pune amestecul la foc mic ÅŸi se amestecă...

Citeste continuarea

Comentarii

la 09.11.2013, 15:30
Delicios!! ca de obicei, minuni ies din mainile tale!!
la 09.11.2013, 15:32
Saru`mana Simo
la 09.11.2013, 15:34
delicios
la 09.11.2013, 15:37
Minunat tort ai facut Lavinia
la 09.11.2013, 15:38
Frumos si bun!

Vezi toate comentariile (36)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking