Tort cu crema de mascarpone si jeleu de afine - 3 ani de bucataras

Postat de RODIMUR in Torturi
5 Apr 2020 | 3286 vizualizari
Tort cu crema de mascarpone si jeleu de afine - 3 ani de bucataras

Pentru evenimentul menționat în titlul rețetei, 3 ani de bucătăraș, am preparat acest tort aromat, cu cremă de mascarpone și jeleu din afine de pădure. Destul de laborios, prin etapele firești ale preparării, tortul acesta nu este totuși greu de făcut. În plus, nu prea există riscul de a greși, de a-l rata, teamă care îi încearcă adeseori pe cei care se străduiesc să îndulcească viața celor din jur. Pentru crema de mascarpone am făcut frișcă din smântână cumpărată din comerț și m-am bucurat că rezultatul a fost satisfăcător. Pentru decor am folosit afine și picături de  jeleu, care pe tort arată ca niște rubine dulci care merită savurate.

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 8 ouă
  • 8 linguri de zahăr tos
  • 7 linguri de făină
  • 2 linguri de cacao
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 1 plic de vanilie
  • 1 praf de sare extrafină
  • coaja răzuită de la 1 limetă
  • Pentru crema de mascarpone:
  • 500 grame de mascarpone
  • 500 grame de smântână, pentru frișcă
  • 200 grame de zahăr pudră
  • 1 plic de vanilie
  • 1 praf de sare extrafină
  • Pentru jeleul de afine:
  • 200-225 grame de afine de pădure
  • 3-4 linguri de zahăr tos
  • 2 linguri de amidon alimentar
  • 150 ml de apă
  • Pentru sirop:
  • 150 ml de apă
  • 4 linguri de zahăr tos
  • esență de migdale
  • Pentru decor:
  • 100-125 grame de afine
  • picături de jeleu

Mod de preparare

Mai întâi se fac blaturile, chiar cu o zi înainte. Se mixează albușurile cu un praf de sare și când acestea iau volum, se adaugă zahărul, puțin câte puțin și vanilia. Se adaugă apoi gălbenușurile, pe rând și coaja răzuită de limetă. La urmă se adaugă, mixând întruna și făina, amestecată cu praful de copt. După încorporarea făinii, se adaugă cele două linguri de cacao și nu se uniformizează compoziția, pentru un aspect interesant al blatului.

Se toarnă compoziția în tava prevăzută cu hârtie de copt și se dă la cuptor, la temperatură medie, până ce crește și se rumenește frumos. Cu o scobitoare se verifică dacă blatul este copt, după care se lasă în cuptor, până ce se răcește.

A doua zi, blatul se taie în trei foi și se prepară umpluturile.

Pentru cremă, se mixează smântâna cu vanilia și zahărul, iar când frișca este legată, se adaugă un praf de sare extrafină și mascarpone, puțin câte puțin, până ce se încorporează toată cantitatea, iar compoziția este uniformă. Se dă crema la frigider, până ce se prepară și celelalte ingrediente.

Pentru însiroparea blatului, se face un sirop din: apă și zahăr, iar când se răcește, se adaugă, după gust, esența (eu am folosit de migdale).

Pentru jeleu, se pun afinele într-o crăticioară și se adaugă: zahărul, amidonul și apa. Se dă crăticioara la foc mic și se amestecă întruna, până ce se dizolvă zahărul și compoziția se îngroașă. Se amestecă în continuare, până ce jeleul este bine legat. Atunci se lasă să se răcorească puțin și se trece la montarea tortului.

Se pune pe platou prima foaie de blat, se însiropează și se unge apoi cu cremă de mascarpone. Se presară afine peste umplutura de cremă de mascarpone și se acoperă cu cea de-a doua foaie de blat. Se însiropează și aceasta și se unge cu jeleul de afine, lăsând puțin din acesta, pentru decor. Se pune deasupra cea de-a treia foaie de blat, se însiropează și apoi se ”învelește” uniform tortul cu crema de mascarpone rămasă, după care se decorează cu afine și picături de jeleu, sau cum dorește fiecare.

Se dă tortul la rece, pentru 2-3 ore, înainte de a fi porționat și servit. Se păstrează la rece, până la epuizare.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu crema de mascarpone si jeleu de afine - 3 ani de bucataras" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (33)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert tort red velvet sau catifea rosie

Postat de Oana

Desert tort red velvet sau catifea rosie

Preincalzeste cuptorul la 170 de grade C si prepara mai intai blatul. Amesteca intr-un castron faina, bicarbonatul de sodiu, cacaua si sarea. Mixeaza timp de 1 minut untul la temperatura...

Citeste continuarea

Tort cu blat de biscuiti, rubarba si crema de ciocolata

Postat de simona72

Tort cu blat de biscuiti, rubarba si crema de ciocolata

Pt blatul de biscuiti :zdrobim biscuitii la robotul de bucatarie si ii punem intr-un castron. Rubarba curatata, se taie in bucati de 2-3 cm se pune intr-o craticioara impreuna cu 2 linguri zahar...

Citeste continuarea

Comentarii

la 05.04.2020, 21:22
Ce tort frumos! La multi ani!
la 05.04.2020, 21:24
Tare faina e!
la 05.04.2020, 21:24
Mulțumesc frumos, Cristina! Mai avem două porții foarte generoase...
la 05.04.2020, 21:25
Mulțumesc frumos, Zamfira!
la 05.04.2020, 21:30
Minunat! Minunat și decor, spirala vieții! Felicitări și la câți mai mulți ani de Bucătăraș, cu rețete delicioase!

Vezi toate comentariile (33)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking