Tort cu dulceata de trandafiri

Postat de privatelaura in Torturi
7 Feb 2015 | 9500 vizualizari
Tort cu dulceata de trandafiri

Aceasta reteta am aflat-o de la Buni, o bunatate de tort, nimic similar cu ceea ce facusem pana acum. Buni, sarumana mult de reteta, am facut tortuletul de doua ori deja si ne place mult!

Ingrediente

  • pentru blat:
  • - 3 oua de gaina
  • - 3 linguri zahar brut
  • - 3 linguri ulei
  • - 3 linguri faina
  • pentru spuma de albus:
  • - 5 albusuri
  • - 3 linguri zahar alb
  • - 3 linguri dulceata de trandafiri
  • - 1 praf sare
  • pentru caramelizat
  • - 5 linguri zahar brut
  • pentru sirop
  • - 1 cana cu apa
  • - 2 linguri dulceata de trandafiri
  • pentru frisca
  • - 500 gr smantana grasa
  • - 50 gr zahar pudra

Mod de preparare

Spalam ouale cu apa calda si separam albusurile de galbenusuri. Intr-un castron, mixam albusurile cu un praf de sare. Dupa ce amobtinut o spuma densa, adagam zaharul si mixam in continuare. Galbenusurile le frecam cu ulei intr-o cana si le adaugam peste albusuri. La sfarsit, adaugam faina si incorporam in compozitia de oua.

Pornim cuptorul si pregatim o forma de copt. Repet: eu am folosit o forma de copt de 18 cm.

Asezam hartie de copt si turnam compozitia. Punem in cuptor, la copt, la foc mediu, pentru aproximativ 30 minute. Facem proba cu o scobitoare, si daca iese curata, scoatem blatul din cuptor si il lasam la racit.

Intr-o cratita cu diametru apropiat de cea in care am copt blatul, caramelizam zaharul. Sigur ca trebuie sa fim atenti si sa supraveghem aceasta operatiune ca nu cumva zaharul sa se arda. Cand s-a topit zaharul, rotim astfel incat caramelul sa imbrace si peretii cratitei. Dam deoparte. Punem la fiert, o cratita umpluta 1/2 cu apa. Lasam sa se infierbante apa.

Intr-un castron, mixam albusurile spuma cu un praf de sare. Cand spuma a devenit densa, adaugam zaharul si mixam in continuare pana obtinem o bezea ferma. Adaugam dulceata de trandafiri si amestecam usor cu o lingura prin bezea ca sa se distribuie uniform. Turnam compozitia de albsuri peste zaharul caramelizat si asezam cratita peste cealalalta cu apa fierbinte. Cu totul, bagam in cuptor, la foc mediu, aproximativ 40 minute.

O sa vedeti ca spuma de albusuri se va umfla. Preferabil sa asezati cratitele pe un nivel mai jos, astfel ca atunci cand va creste la copt, sa nu se lipeasca de partea de sus a cuptorului. Eu asa am patit, s-a lipit compozitia de sistemul de rotisare al cuptorului.  

Dupa ce s-a rumenit frumos, oprim focul si mai lasam 20 minute la racit in cuptor. Dupa ce scoatem din cuptor, asezam deasupra blatul copt si un platou. Rasturnam rapid totul astfel incat sa nu curga din el. Lasam sa se raceasca complet.  

Eu am facut un sirop din 2 linguri dulceata de trandafiri si putina apa si am turnat-o in platou, astfel ca blatul a absorbit usor tot siropul. Pregatim frisca din smantana si zahar si ornam tortul. Atentie cand ornati cu frisca, sa nu alunece de pe tort intrucat tortul este alunecos de la caramel. Dam la rece pana in momentul servirii.

Este un tort foarte diafan si aromat!  

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu dulceata de trandafiri" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (18)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Tort cu zmeura si aroma de trandafiri

Postat de diaconta

Tort cu zmeura si aroma de trandafiri

Blatul l-am pregatit dupa reteta de aici , într-o forma de 20 cm. Intr-o cratita cu acelasi diametru ca si forma în care am copt blatul,am caramelizat cele 4 linguri de Green...

Citeste continuarea

Tort cu dulceata de trandafiri

Postat de Constelatialeu

Tort cu dulceata de trandafiri

Blat: Mai intai pregatim cratita in care coacem blatul. Tapetam cu hartie de copt o cratita cu diametrul de 20 cm. Apoi ne apucam sa batem albusurile cu un praf de sare, adaugam zaharul si batem...

Citeste continuarea

Comentarii

la 07.02.2015, 13:28
O, da! Am avut privilegiul sa gust si eu din tortul lui Buni Excelent!
la 07.02.2015, 13:28
mama mia ce deliciu
la 07.02.2015, 13:40
la 07.02.2015, 13:50
la 07.02.2015, 14:03
Buni, sarumana mult!

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking