Pentru blat am folosit o reteta pe care o fac aproape de fiecare data când pregatesc tort. Reteta este foarte simpla si reusita este sigura.
Ouale întregi le-am mixat cu un praf de sare si zaharul pâna si-au triplat volumul si au devenit ca si o crema în care paletele mixerului lasa urme.
Am adaugat vanilia, coaja de lamâie si am încorporat usor faina.
Am pus compozitia în tava tapetata si apoi la cuptor la 180 de grade C, pentru 30 de minute.
Faceti testul cu scobitoarea, daca e nevoie, mai lasati câteva minute, dar în nici un caz nu deschideti cuptorul înainte sa fi trecut cele 30 de minute.
Am lasat blatul sa se raceasca în cuptor, apoi l-am scos pe un gratar.
Am pregatit apoi mousse-ul de nuci si portocale.
Am stors portocalele si am obtinut 200 ml suc.
Nucile le-am tocat grosier cu ajutorul blenderului cu tocator (de lene, ca altfel se pot taia si cu cutitul).
Galbenusurile si ouale întregi le-am mixat cu zaharul, apoi am turnat sucul de portocala.
Am pus foile de gelatina sa se hidrateze cu putina apa rece.
Am pus amestecul de oua pe baie de aburi si am amestecat tot timpul pâna ce compozitia s-a îngrosat. Cam 10 minute a durat.
Am luat vasul de pe foc si am pus gelatina scursa de apa. Am amestecat pâna ce aceasta s-a topit.
Daca folositi gelatina granule, o hidratati cu putina apa rece, apoi o taiati bucati si o puneti peste crema de oua.
Am pus o folie direct pe suprafata cremei si am lasat-o deoparte sa se raceasca si am mixat frisca Montare D’Oro.
Când crema a fost racita complet, am încorporat frisca batuta si nucile.
Am lasat-o la frigider pâna ce am asamblat tortul.
Am pregatit apoi mousse-ul de fructe de padure.
Fructele decongelate le-am amestecat cu 2 linguri de zahar si 50 ml apa si le-am pus sa fiarba la foc mic câteva clocote.
Am luat vasul de pe foc si am trecut fructele printr-o sita deasa pentru a elimina semintele.
Am pus gelatina sa se hidrateze cu putina apa rece.
Am încalzit iar sosul de fructe si am pus foile de gelatina scurse de apa.
Am amestecat pâna la încorporare. Am lasat sa se raceasca.
Am mixat frisca Montare D’Oro, iar când jeleul de fructe a fost complet racit, am încorporat frisca.
Am asamblat apoi tortul.
Blatul de tort l-am taiat în trei pe orizontala, obtinând 3 blaturi.
Daca credeti ca e nevoie, puteti sa-l însiropati. Eu nu l-am însiropat de data aceasta, probabil o sa primesc observatii.
Eu am lasat cam mult cremele si s-au întarit destul de mult, daca însa sunt mai fluide, va trebui sa folositi un inel pentru tort si se vor întari cât sta la frigider.
Pe un platou am pus primul blat, apoi mousse de nuci si portocale, al doilea blat, mousse de fructe de padure, al treilea blat si deasupra mousse de nuci si portocale.
Am pus tortul la frigider si am mixat frisca Montare D’Oro pentru ornat.
Am topit ciocolata alba si am facut niste discuri pe folie cu bule.
Daca ati folosit inelul de tort, scoateti inelul când crema s-a întarit si puteti sa ornati cu frisca.
Se mai lasa la frigider cel putin o ora înainte de a fi servit.
S-aveţi poftă !!!