Tort de ciocolată

Postat de anomisana in Torturi
23 Oct 2011 | 10730 vizualizari
Tort de ciocolată

În luna octombrie naşii noştri de cununie îşi aniversează ziua de naştere, iar pentru că îngerul lor s-a născut în aceeaşi lună, ba mai mult, chiar cu o zi înaine de ziua naşului, aniversarea lor a cam trecut pe planul al doilea, in favoarea micuţei. Însă, pentru că anul acesta ei schimbă prefixul, m-am gândit să facem ceva deosebit pentru ei. Încercarea de a uni sub acelaşi acoperiş cele 4 perechi de fini ai lor a eşuat cu brio, aşa cum a eşuat şi atragerea lor într-un loc drăguţ în afara casei, aşa că singurul lucru rămas din planul nostru măreţ a fost acest tort de ciocolată, cu cremă fină şi spumoasă, cu care două din perechile de fini am dat buzna peste ei. Până la urmă, a contat faptul că ne-am gândit la ei şi că am reuşit totuşi să fim împreună, petrecând clipe frumoase.

Ingrediente

Blatul

  • 4 ouă
  • 200 gr cremă de ciocolată
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 3 linguri de făină
  • 1 plic praf de copt
  • 80 gr pişcoturi
  • 80 gr nucă măcinată
  • 150 ml frişcă lichidă

  Cremă de ciocolată cu scorţişoară

  • 200 gr ciocolată neagră
  • 150 ml frişcă lichidă
  • 2 albuşuri de ou
  • 2 linguri de zahăr
  • 1/2 plic gelatină
  • esenţă de rom 
  • scorţişoară

  Cremă de ciocolată cu cafea

  • 2 ouă
  • 2 linguri de zahăr
  • 200 gr ciocolată amăruie
  • 50 ml cafea
  • 100 ml frişcă lichidă

  Sirop

  • apă
  • zahăr
  • esenţă de migdale

  Glazură

  • ciocolată amară
  • frişcă lichidă

Mod de preparare

Mai întâi am aprins cuptorul să se încălzească. Am separat albuşurile de gălbenuşuri, apoi am încălzit crema de ciocolată la microunde, cât să devină fluidă şi am amestecat-o cu gălbenuşurile şi zahărul vanilat. Albuşurile bătute spumă le-am încorporat în crema de ciocolată, apoi am adăugat făina şi praful de copt cernute. Am fărâmiţat pişcotuile dar nu prea mărunt şi le-am adăugat în cremă împreună cu nucile măcinate grosier. Apoi am bătut spumă frişca şi am adăugat-o în cremă, omogenizând compoziţia. Am împărţit-o în 4 boluri să ştiu că ies foi egale şi le-am copt pe rând, într-o cratiţă cam de 21 de cm tapetată cu hârtie de copt. Reţeta acestui blat am găsit-o pe blogul Laurei Sava, căreia îi mulţumesc. Acest blat ciocolatos absoarbe bine siropul şi este foarte gustos.

Cremă de ciocolată cu scorţişoară

Această cremă am găsit-o în cartea '' Deserturi cu ciocolată'' a editurii Adevărul, la pag 76, dar ca de obicei, am adaptat-o şi am preparat-o, aşa cum am crezut eu că e mai bine.

Deci, am rupt ciocolata bucăţele şi am pus-o împreună cu 50 ml frişcă la topit, fără să fiarbă. Între timp am bătut restul de frişcă spumă, separat am bătut albuşurile spumă cu un praf de sare şi cu zahărul. 

Crema de ciocolată răcorită am adăugat-o peste frişca bătută, apoi am pus gelatina înmuiată mai întâi în apă şi încălzită cât să se dizolve, iar la sfârşit esenţa de rom şi scorţişoara. În cele din urmă am adăugat şi albuşurile bătute spumă.

Cremă de ciocolată cu cafea

Această cremă i-o datorez Laurei Adamache.

Am bătut întâi albuşurile cu un praf de sare şi o lingură de zahăr iar în alt vas gălbenuşurile cu o lingură de zahăr. Într-o crăticioară am pus ciocolata şi cafeaua şi le-am lăsat să se încălzească până s-a topit ciocolata. După ce s-a răcorit puţin, am adăugat ciocolata peste gălbenuşuri, am omogenizat, apoi am adăugat albuşurile, iar la sfârşit frişca bătută spumă.

Asamblare

În aceeaşi cratiţă în care am copt foile blatului am pus folie alimentară, apoi prima foaie de blat. Am însiropat-o, apoi am pus un strat de cremă de ciocolată şi încă o foaie. Am însiropat-o şi pe aceasta, ceva mai mult decât pe prima, apoi am pus crema de ciocolată cu cafea, după care am acoperit cu a treia foaie. Tortul fiind destul de înalt, nu am mai folosit şi a patra foaie. Am pus totul la rece peste noapte iar dimineaţă am decorat. Iniţial am vrut să îmbrac tortul în glazura oglindă a Laurei Adamache dar m-am sucit şi am decis pe loc să fac un krantz cu nucă şi zahăr ars. Am topit zahărul apoi am adăugat miez de nucă, am amestecat bine şi l-am turnat pe o planşetă unde l-am lăsat la răcit. Apoi l-am mărunţit în robot şi am îmbrăcat tortul cu ajutorul unui cuţit lat. Am decorat margine tortului cu frişcă bătută spumă şi amestecată cu ciocolată topită. La sfârşit am pus glazura.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de ciocolată" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (21)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta de tort cu ciocolata si cafea

Postat de momo121

Reteta de tort cu ciocolata si cafea

Iata cum se prepara Reteta de tort cu ciocolata si cafea Pentru blatul umed de vanilie:       Separam ouale, albusurile le batem spuma cu putina sare, adaugam jumatate din...

Citeste continuarea

Reteta de tort cu coacaze rosii si albe

Postat de Constelatialeu

Reteta de tort cu coacaze rosii si albe

Iata cum se prepara Reteta de tort cu coacaze rosii si albe Pentru ca mi-am pregatit blaturile cu o zi inainte, m-am apucat sa fac cremele si sa montez tortul in etape, aici e treaba cu rabdare...

Citeste continuarea

Comentarii

la 23.10.2011, 17:35
Grozav!!!
Fara cuvinte,arata minunat!!!
La multi ani tuturor celor dragi!
la 23.10.2011, 17:39
Deci ai adunat intr-un tort tot ceea ce ti-a placut mai mult
rezultatul este de exceptie felicitari draga mea si toate gandurile bune sarbatoritilor
frumos ai scris reteta
la 23.10.2011, 17:43
foarte frumos si foarte delicios tort
la 23.10.2011, 17:57
Foarte foarte frumos...aniversare fericita!!! Un tort foarte reusit...multa munca dar merita pe deplin sa aduci bucurii celor dragi
la 23.10.2011, 17:59
foarte frumos

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking