Tort din fructe si blat cu nucă

Postat de gratziela in Torturi
7 Mai 2011 | 6866 vizualizari
Tort din fructe  si blat cu nucă

Deşi îmi plac foarte mult dulciurile, ocolesc pe cât posibil cremele mai grele (care nu prea fac bine la siluetă, nu-i aşa?). Un tort minunat, cu un blat pe care îl face mama mea de foarte mulţi ani este acesta, pe care l-am adaptat.

Ingrediente

  • 4 ouă
  • 300 gr. zahăr
  • 10 linguri apă
  • 1 praf de copt
  • 100 gr. nuci măcinate
  • 200 gr. făină
  • 4 clementine
  • 3 pere
  • 10 linguri zahăr pentru glazură
  • 10 linguri zahăr pentru sirop
  • 250 ml apă

Mod de preparare

Pentru început trebuie să faci blatul, care este foarte uşor de făcut: mixezi cam ½ oră 4 ouă întregi cu 300 gr. zahăr, după care adaugi 10 linguri de apă rece (câte două, alternind cu mixajul).

Macină nucile şi adauga-le împreună cu praful de copt şi făina.

Într-o tavă pentru tort (eu am nişte vase care pot fi folosite şi la cuptor şi pe foc, cu mânere detaşabile), faci  o glazură din zahăr ars, după care, tapetezi bine pereţii.

Acum curăţă de coajă şi cotor perele, după care le tai în rondele. Ai grijă, dacă îţi plac , poţi să cureţi una în plus căci sigur vei gusta din aceste rondele zemoase şi parfumate!

Curăţă de coajă şi sâmburi clementinele şi le amesteci cu perele, după care  aşezi jumătate peste glazura de zahăr.

Răstoarnă în tavă jumătate din cantitatea de blat, apoi restul de fructe şi la sfârşit ce a mai rămas din aluatul de blat.

 Pregăteşte cuptorul, încălzeşte-l la 165°C (mediu spre mic la gaze), şi coace 50 minute.

 În timp ce se coace, faci un sirop din 250ml apă şi 10 linguri de zahăr,esenţe de rom şi vanilie. După ce ai scos din cuptor, laşi cam 10 minute să se răcorească, după care răstorni siropul.

Cât este fierbinte, răstoarnă cu grijă pe pe un platou, tava cu gura în jos, şi lasă aşa până se desprinde. Normal, ar trebui să se desprindă uşor datorită sosului de zahăr ars.

 Nu simţi un miros pe care l-ai întâlnit parcă cândva în bucătăria mamei, sau poate îţi trezeşte amintiri dulci din copilărie? Nu este o iluzie, sau o părere, este mirosul de zahăr ars care parcă îţi aduce aminte de vata de zahăr şi leagănul cu căluţi care parcă te îndemna să intri în aventura copilăriei tale! Este mirosul de fructe coapte pe care bunica le mângâia cu toată dragostea ei pentru tine.

Şi nu uita, parfumul copilăriei este prima dragoste ce-o împărtăşeai unei vrăbiuţe grăbite, unui pisoi jucăuş ce-şi încolătăcea torsul dulce de şireturile desfăcute şi de borcanul cu dulceaţă, comoara clipelor dulci.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort din fructe si blat cu nucă" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (14)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tort cu citrice, cocos si zmeura

Postat de rocsi_1612

Desert tort cu citrice, cocos si zmeura

Blatul: Intr-un bol puneti 4 albusuri si le mixati spuma cu un praf de sare. Le dati deoparte. In alt bol puneti gabenusurile cu restul de albusuri. Incepeti si le mixati, adaugati indulcitorul,...

Citeste continuarea

Desert tort Toni

Postat de Constelatialeu

Desert tort Toni

Blat : Separam albusurile de galbenusuri, albusurile cu un praf de sare le mixam bine, pana obtinem o spuma tare. Galbenusurile cu zaharul le mixam pana isi dubleaza volumul si se topeste zaharul....

Citeste continuarea

Comentarii

la 07.05.2011, 11:07
ce faina e
la 07.05.2011, 13:26
tare bine arata
la 07.05.2011, 13:48
la 07.05.2011, 14:00
la 07.05.2011, 14:51
delicios

Vezi toate comentariile (14)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking