Tort dobos

Postat de oanapl in Torturi
19 Dec 2017 | 5657 vizualizari
Tort dobos

Acest tort delicios l-am pregătit de Crăciun, pentru cei dragi și a fost foarte apreciat. E ceva mai migălos, dar rezultatul e pe măsura așteptărilor. Eu am avut proasta inspirație și am folosit un ou de țară pentru una dintre foi, iar când l-am tăiat s-a văzut diferența de culoare. :D Am avut ca sursă de inspirație o rețetă de-a Jamilei.

Ingrediente

  • pentru o foaie (se fac 8 foi)
  • 1 ou
  • 20 g faina
  • 10 g unt (topit si racit)
  • 20 g zahar
  • putina sare
  • pentru crema:
  • 300 g unt
  • 200 g ciocolata amaruie
  • 200 g zahar
  • 3 oua
  • 3 linguri apa
  • pentru caramel:
  • 100 g zahar
  • 35 ml apa
  • 1 lingura otet

Mod de preparare

Pentru foi pui oul in bol robotului, adaugi zaharul si foarte putina sare si mixezi pana cand isi tripleaza volumul. Peste ou adaugi untul topit si racit si cerni faina, iar apoi cu miscari largi incorporezi faina cu mare atentie. Transferi compozitia intr-o tava de 23cm tapetata cu hartie de copt si introduci tava in cuptorul preincalzit la 175 grade pentru 15 minute.
Repeti pasii pentru celelalte foi.
Pentru crema, pui in vas cele 3 oua si zaharul tos si mixezi, pentru inceput usor apoi la maxim, pana cand ouale isi tripleaza volumul. Transferi ouale intr-un bol pe care il pui pe baie de abur. Amesteci ouale cu un tel pentru aproximativ 15 minute pana cand amestecul se va ingrosa si te va arde putin la deget. Cand amestecul este aproape gata adaugi cele 3 linguri de apa si continui sa amesteci pentru aproximativ 5 minute. Cand crema este gata scoti bolul din cratita, adaugi ciocolata si amesteci bine pana se topeste ciocolata si amestecul este omogen.
Dupa ce s-a racit crema de ciocolata, pui untul (care este la temperatura camerei) in bolul robotului de bucatarie si vei mixa intai mai incet apoi maresti viteza. Vei adauga cate putin crema de ciocolata pana termini toata crema de ciocolata. Va rezulta o crema foarte fina.
Pe un platou pui o foaie, adaugi o lingura de crema si o vei intinde cat mai uniform posibil. Pui urmatoarea foaie si continui cu crema. La fel vei proceda cu celelalte foi. Pastrezi crema pentru imbracat tortul dar si pentru rozetele de pe tort. Imbraci si marginile.
Pui tortul la frigider si intre timp pregatesti caramelul: pui zaharul intr-o cratita, adaugi apa si otetul (care va face caramelul putin mai lichid), amesteci putin si lasi totul sa fiarba la foc mic, pana cand zaharul se va dizolva si se va transforma in caramel (15-20 de minute). Torni caramelul peste foaie si il intinzi usor cu o spatula unsa cu unt si il lasi sa se raceasca pentru 1-2 minute. Tai foaia prima data in jumatate, apoi in sferturi si apoi fiecare sfert in 3 bucati, cu un cutit uns cu unt. Se obtin 12 bucati.
Faci 12 rozete pe tort si asezi feliile cu caramel, usor inclinate si spirjinite de fiecare rozeta.
Tortul se pune la frigider pentru 2 ore sau peste noapte.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort dobos" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (18)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tort Dobos

Postat de Oana

Desert tort Dobos

Foi : Separa albusurile de galbenusuri. Pune un praf de sare peste albusuri si mixeaza pana se intaresc. Adauga apoi treptat jumatate din zaharul pudra si mixeaza pana obtii o bezea tare. Mixeaza...

Citeste continuarea

Desert Tort Dobos

Postat de Oana

Desert Tort Dobos

Foi : Separa albusurile de galbenusuri. Pune un praf de sare peste albusuri si mixeaza pana se intaresc. Adauga apoi treptat zaharul pudra, pana obtii o bezea tare. Pune apoi cate un galbenus de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 19.12.2017, 23:32
Nu l-am facut niciodata, dar toata lumea il lauda. Frumos a iesit al tau
la 19.12.2017, 23:36
la 19.12.2017, 23:39
la 19.12.2017, 23:42
Vă mulțumesc de aprecieri!
la 19.12.2017, 23:50
Foarte bun Dobosul

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking