Tort Egiptean

Postat de caroline in Torturi
25 Sep 2015 | 11192 vizualizari
Tort Egiptean

De mult timp doream sa prepar acest tort ... iar pentru a sarbatori cei 9 ani de Stare Civila, mi s-a parut momentul prefect mai ales ca sotul a ramas incantat de prajitura Deliciu iar acest tort este oarecum asemanator. A fost un deliciu total, usor de preparat si adorat de intreaga familie . Multumesc Gabitzei pentru reteta, caci de la ea m-am inspirat :X

Ingrediente

Pentru blat : Cantitatile de mai jos sunt DOAR pentru o foaie ! Pentru 3 foi cate am facut eu , inmultiti X 3 !!!

  • 2 albusuri
  • 2 linguri cu zahar
  • 1 lingura jumatate faina alba tip '00'
  • 20 gr nuca
  • 20 gr alune
  • un varf de sare

Pentru crema de vanilie :

  • 6 galbenusuri
  • 7 linguri cu zahar
  • 300 ml lapte
  • 3 si 1\2 linguri cu faina
  • 120 gr unt
  • 1 plic zahar vanilat

Pentru crema de frisca:

  • 300 ml frisca lichida
  • 100 ml smantana de gatit
  • 2 linguri cu zahar ( pentru crema )
  • 6 linguri cu zahar ( pentru caramel )
  • 100 gr alune

In plus :

Mod de preparare

Prepararea celor 3 blaturi :   

Punem in robot alunele si nuca si le macinam fin. 

Mai intai punem intr-un bol albusurile de ou si le mixam cu un varf de sare la viteza maxima pana devin tari. Adaugam zaharul si mixam in continuare pana devin lucioase iar zaharul este bine topit. 

Adaugam mixul de nuca si alune , faina in bolul cu albusurile mixate si amestecam ingredientele usor cu miscari de jos in sus. 

Punem compozitia intr-o tava rostunda tapetata cu hartie de copt .Nivelam usor si dam tava la cuptorul incins la 170 grade pentru circa 10 minute, cat blatul a capatat o culoare aurie. 

Cand blatul s-a copt il scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca fara a desprinde foaia de copt . 

La fel procedam si pentru celelalte doua blaturi . 

Crema de vanilie :  

Intr-o craticioara cu fund dublu punem galbenusurile, zaharul, faina si amestecam usor cu ajutorul unui tel. 

Adaugam putin cate putin laptele, amestecand in continuu. 

Punem vasul la foc mic spre potrivit si amestecam pana ce compozitia incepe sa se ingroase si devine ca o budinca. Inchidem focul si lasam sa se raceasca. 

Separat mixam untul spuma impreuna cu zaharul vanilat. 

Cand crema de vanilie s-a racit COMPLET  o punem in bolul cu unt si mixam pana ce totul s-a amestecam bine. 

Crema de frisca : 

Punem intr-un bol frisca lichida , smantana de gatit si cele doua linguri cu zahar si mixam la viteza maxima pana obtinem o crema pufoasa si tare. Intorcand  bolul, crema nu va cadea. 

Celelalte 6 linguri cu zahar le punem la topit intr-o craticioara. Cand zaharul a devenit caramel, adaugam alunele macinate si amestecam bine totul . 

Turnam alunelele caramelizate pe o hartie de copt si intindem imediat pentru a obtine un strat subtire . Lasam sa se raceasca COMPLET  dupa care le macinam .

Asamblare :    

Punem pe o farfurie primul blat desprins de pe foaia de copt. Intindem un sfert din crema de vanilie,nivelam,apoi intindem un sfert de crema de frisca, nivelam si presaram alune caramelizate. 

Asezam al doilea blat,un sfert crema vanilie, nivelam, un sfert crema de frisca, nivelam si un strat alune caramelizate. 

Asezam al treilea blat. Intindem crema de vanilie ramasa  si nucile caramelizate iar cu crema de frisca '' imbracam '' tortul pe exterior si tapetam cu cele 200 gr  nuca macinata. Cu ajutorul unui posh, ornam dupa plac cu frisca. 

Dam tortul la frigider pentru cel putin 3 ore , eu l-am lasat 6 ore ... iar tortul ramas a doua zi era si mai bun! 

Pofta buna ! 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Egiptean" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (57)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Tort egiptean

Postat de Ina

Tort egiptean

Blat :  Prajim nucile si le macinam la robot.  Batem albusurile spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul, apoi faina si nuca macinata.  Punem amestecul intr-o forma de...

Citeste continuarea

Tort Egiptean si un an de Bucataras.ro

Postat de Pungasa_Rogue

Tort Egiptean si un an de Bucataras.ro

Pregatirea folior: Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Se bat albusurile cu un praf de sare, dupa care se mixeaza cu zaharul pana cand devin ca o bezea. Se adauga faina si se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 25.09.2015, 14:01
Woow! Ce de tort! La multi ani fericiti!
la 25.09.2015, 14:04
un tort minunat si tare delicios!
la 25.09.2015, 14:06
Corina ... multumim ... a doua zi cand s-a terminat tortul , copiii intrebau daca nu cumva am facut doua torturi , ca mai vor
la 25.09.2015, 14:08
Woow arata minunat.
Felicitarii pentru cei 9 ani de stare civila si un calduros La Multi Ani!!!
la 25.09.2015, 14:13
bun bun

Vezi toate comentariile (57)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking