Tort ,,Fantezie de zmeura"

Postat de Bianca20 in Torturi
12 Iul 2015 | 7277 vizualizari
Tort ,,Fantezie de zmeura"

Ingrediente

Blat:

  • 300 g faina;
  • 100 g cacao;
  • 15 g praf de copt;
  • 230 g unt;
  • un praf de sare;
  • 200 g zahar;
  • 4 oua;
  • 1 lg. esenta de vanilie;
  • 240 ml smantana;
  • 240 ml cafea neindulcita;

Sirop:

  • 300 ml apa;
  • 3 lg. zahar;
  • coaja de la o lamaie;

Crema:

  • 600 g zmeura;
  • 4 lg. zahar;
  • 250 g mascarpone;
  • 300 ml frisca lichida;

Decor:

  • 200 g ciocolata amaruie;
  • 100 ml frisca lichida;
  • 50 g ciocolata alba;
  • o mana de zmeura.

Mod de preparare

Blat: faina, cacaoa, praful de copt si sarea se cern intr-un bol si se amesteca pana se incorporeaza. Se imparte in trei parti egale. Untul se mixeaza cu zaharul pana devine cremos (zaharul nu trebuie sa se dizolve in totalitate). Se adauga pe rand ouale si se amesteca dupa fiecare. Se adauga o parte din compozitia uscata si se mixeaza. Peste aceasta se pune jumatate din cantitatea de smantana, inca o parte din faina, restul de smantana si ultima parte de faina. Se mixeaza dupa fiecare ingredient adaugat. Va rezulta o compozitie cremoasa, asemanatoare cu crema de ciocolata. Se adauga cafeaua si se mixeaza, compozitia va deveni mai lichida si va fi ca cea pentru pandispan. Se imparte in trei parti egale si se pune fiecare parte in cate o tava tapetata cu hartie de copt si se dau la cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 30 de minute sau pana cand trece testul scobitorii (cand va fi gata, blatul se va crapa putin deasupra).

Crema: 500 g. de zmeura se pun pe foc impreuna cu zaharul. Odata ce incepe sa fiarba, se cronometreaza 3-4 minute, timp in care se amesteca din cand in cand. Zmeura se da printr-o sita pentru a scapa de seminte. Mascarponele se pune intr-un bol si se mixeaza timp de 30 de secunde. Se adauga siropul de zmeura si se amesteca pana la omogenizare. Frisca se mixeaza, se pastreaza 3 linguri si restul se amesteca cu mascarponele. Se da la frigider pentru un sfert de ora.

Intre timp, se face siropul. Se pun cele trei ingediente pe foc si se fierb pana se topeste zaharul. Se pune primul blat intr-o tava si se insiropeaza cu 100 ml. sirop. Se pune jumatate din cantitatea de crema si 50 g. de zmeura intreaga. Se adauga al doilea blat, se insiropeaza, se adauga restul de crema si zmeura. Se pune ultimul blat, se insiropeaza si se imbraca cu cele trei linguri de frisca. Se da la frigider.

Pentru fluturii din ciocolata alba: se alege un model de fluturi (care vreti) si se printeaza sau se deseneaza pe o foaie alba (avem nevoie doar de aripi, nu si de corpul fluturelui). Se topeste ciocolata pe baie de aburi si se pune intr-un posh. Deasupra foii albe se pune hartie de copt ( cat mai transparenta) si se traseaza conturul aripilor. In interior puteti face un alt model sau sa-l respectati pe cel pe care il aveti. Se dau la congelator pentru cateva minute, pana se intareste ciocolata. Eu am folosit o tava de chec pe care am inclinat-o putin si pe care am tapatat-o cu hartie de copt. Am pus cele doua aripi in tava, unde era format un unghi de vreo 30-40 de grade. Am lipit aripile cu ciocolata si le-am dat cu tot cu tava la congelator.

Frisca lichida se pune pe foc. Ciocolata amaruie se rupe in bucati si se pune intr-un bol. Se toarna frisca fierbinte peste ea si se amesteca pana se topeste. Se imbraca tortul cu ganach-ul obtinut, se orneaza cu fluturii de ciocolata si zmeura. Se pastreaza la frigider. Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort ,,Fantezie de zmeura"" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (13)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tort Egiptean

Postat de caroline

Tort Egiptean

Prepararea celor 3 blaturi :    Punem in robot alunele si nuca si le macinam fin.  Mai intai punem intr-un bol albusurile de ou si le mixam cu un varf de sare la viteza...

Citeste continuarea

Tort cu mere a la Cori

Postat de simona72

Tort cu mere a la Cori

Se curata merele de coaja, se scobesc si se scaote casuta cu samburi. Mie mi sau crapat cateva mere si le-am prins cu scobitori. Am pregatit o tava cu inel detasabil pentru tort. Am captusit...

Citeste continuarea

Comentarii

la 12.07.2015, 10:49
la 12.07.2015, 11:03
Super!
la 12.07.2015, 13:52
Ce bine arata!
la 12.07.2015, 14:06
tare bun!
la 12.07.2015, 14:15
ce frumos e!

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking