Tort fraisier

Postat de Criss in Dulciuri
12 Mai 2016 | 16050 vizualizari
Tort fraisier

Tortul fraisier este un tort clasic frantuzesc, cu foi de pandispan, crema de vanilie si capsuni, iar deasupra are o foaie de martipan. Tortul meu nu e facut 100% dupa reteta originala, pentru ca nu am gasit martipan nici la Lidl si nici la Kaufland. Asa ca deasupra am pus ciocolata alba si a iesit un tort foarte bun si asa, dar cu siguranta il voi repeta cand voi gasi martipan.
Tortul in esenta este unul foarte simplu si nici nu dureaza mult sa il faceti. Doar ca ar trebui lasat ceva mai mult in frigider. Dar eu am avut musafiri, asa ca nu l-am lasat mai mult de 3 ore. Ideal este sa faceti doua foi de piscot sau pandispan din cate 3 oua fiecare. Eu am preferat varianta mai simpla (se intelege de ce) si am facut un singur blat din 6 oua si apoi l-am taiat in doua foi egale. La crema din nou am facut modificari. In reteta originala, crema paticera se amesteca cu 150 g unt spumat. Eu am pus 200 ml frisca naturala Pilos si am adaugat si un plic gelatina hidratata, pentru ca frisca naturala nu se bate atat de tare ca si frisca lichida Meggle si am vrut ca tortul sa aiba o tinuta frumoasa.
Una peste alta, gustul e foarte bun si racoros datorita capsunelor. Din fericire au aparut deja capsunele de Satu-Mare si acestea au si gust, spre deosebire de capsunele grecesti sau spaniole, care au doar forma si culoare dar niciun pic de gust si aroma.

Ingrediente

  • Blat:
  • -6 oua medii
  • -6 linguri zahar
  • -6 linguri faina
  • Crema:
  • -500 ml lapte
  • -100 g zahar
  • -4 galbenusuri
  • -80 g faina
  • -1 fiola esenta de vanilie/pastaiede vanilie/zahar vanilat
  • -200 ml frisca lichida Pilos
  • -1 plic gelatina hidratata in putina apa 
  • -1 kg capsune
  • -100g ciocolata alba
  • -80 ml frisca lichida
  • -3 patratele ciocolata neagra
  • Sirop:
  • -100 ml apa
  • -1 lingura zahar
  • -4 capsune zdrobite

Mod de preparare

Se bat albusurile spuma, apoi se adauga zaharul in doua reprize se se bat in continuare pana se topeste zaharul si nu se mai simt cristalele. Se adauga apoi galbenusurile si se omogenizeaza. Apoi se adauga faina, amestecand cu o paleta cu miscari usoare, de jos in sus, avand grija sa nu se lase albusurile. Ideal e sa impartim compozitia in doua si sa coacem doua foi separat, dar eu m-am grabit si am copt un blat pe care apoi l-am taiat in doua, dupa ce s-a racit.

Laptele se pune la fiert impreuna cu vanilia. Separat se spumeaza galbenusurile cu zaharul, se adauga faina, apoi laptele fierbinte, amestecand sa nu se formeze cocoloase. Se pune vasul pe foc mic si se fierbe crema amestecand in continuu, pana cand se ingroasa ca o budinca. Apoi se ia vasul deoparte, se lasa putin crema sa se racoreasca si se adauga gelatina hidratata, amestecand pana cand se dizolva toata gelatina. Se pune crema in frigider sa se raceasca, apoi se amesteca cu frisca batuta.
Pe un platou se pune inelul detasabil al formei de tort si o foaie de pandispan. Pe margine e bine sa folosim hartie de copt (asa cum se poate vedea in imagini) si se pun jumatati de capsune de jur imprejur. Pe blatul insiropat se pun capsune . (Eu am pus jumatati de capsune, pentru ca pe restul le-am mancat in timp ce le curatam :P). Peste capsune se pune crema de vanilie, apoi se acopera cu cel de-al doilea blat insiropat. Se pune tortul in frigider pentru minim 2 ore, dupa care se poate scoate inelul. Deasupra se pune martipan de regula, dar puteti face si un jeleu de capsune sau puteti orna cum va place. Eu am vrut ca macar aspectul sa se apropie de original, astfel ca am topit ciocolata alba, am adaugat frisca lichida si am turnat apoi pe tort. Am pus tortul in frigider 20 minute, apoi l-am decorat cu capsune si ciocolata neagra. Delicios!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort fraisier" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (36)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Tort cu capsuni Fraisier

Postat de ctlina

Tort cu capsuni Fraisier

Pregatiti siropul: Puneti la fiert apa cu zaharurile. Aduceti la fierbere si lasati zaharul sa se dizolve. Luati de pe foc, rezervati si lasati sa se raceasca. Incalziti cuptorul la...

Citeste continuarea

Tort 1 Mai

Postat de Floryella78

Tort 1 Mai

Pregatim blatul:separam albusurile de galbenusuri, punem un praf de sare peste albusuri si mixam pana  obtinem un pic de consistenta apoi continuam sa mixam adaugand zahar un cate o lingura...

Citeste continuarea

Comentarii

la 12.05.2016, 09:40
ce bine arata
la 12.05.2016, 09:59
Arata absolut superrrr!!! Sigur este foarte bun
la 12.05.2016, 09:59
Foarte frumos!
la 12.05.2016, 10:03
frumos
la 12.05.2016, 10:17
Multumesc mult.

Vezi toate comentariile (36)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking