Tort Mady

Postat de merisor67 in Torturi
11 Mar 2016 | 8718 vizualizari
Tort Mady

M-am tot gandit ce denumire sa dau la acest tort fara a mai detalia in titlu ce contine si m-am oprit la Mady, deoarece este preparat de Meri pentru Ady. :))))) Da, acest tort a fost preparat cu ocazia zilei de nastere a sotului meu si a primit calificativul de cel mai bun tort de pana acum, de la cei trei baieti ai mei. Este dintr-un blat cu albusuri, nuca si visine, o crema de galbenusuri cu ness si mascarpone, multa ciocolata si piscoturi insiropate intr-un sirop cu lichior de cocos.  

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 8 albusuri
  • 8 linguri zahar
  • 50 g nuca macinata fin
  • 50 g nuca taiata grosier
  • 50 g visine din dulceata
  • 4 linguri faina
  • 2 linguri pesmet
  • un praf sare
  • 1 plic praf de copt
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • Pentru sirop:
  • 250 ml apa
  • siropul de la dulceata de visine
  • 1 lingura zahar
  • Crema de ness:
  • 8 galbenusuri
  • 3 linguri ness
  • 200 g zahar
  • 120 ml lapte
  • un praf sare
  • 500 g mascarpone
  • Glazura de ciocolata:
  • 200 ml frisca lichida
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 50 g ciocolata alba
  • In plus:
  • 12 piscoturi
  • 50 g visine din dulceata
  • putina ciocolata razuita, alba si amaruie
  • Sirop pentru piscoturi:
  • 300 ml cafea usor indulcita
  • 50 ml lichior de cocos[/ingredients]

Mod de preparare

Pentru blat, se mixeaza albusurile spuma cu un praf de sare, apoi se adauga treptat zaharul si zeama de lamaie si se mixeaza la treapta maxima, pana cand se obtine o bezea ferma.

Se scoate mixerul si se inlocuieste cu o spatula.

Se adauga pe rand: nuca macinata fin, amestecata cu pesmetul si faina cernuta impreuna cu praful de copt si se amesteca usor cu spatula, dupa fiecare adaos, pentru a nu se lasa bezeaua.

Se ung peretii formei de copt(25 cm diametrul) cu ulei de masline si se presara zahar pudra, apoi se intinde 2/3 din compozitia de blat, se presara nuca taiata grosier si visinele si se acopera cu restul compozitiei.

Nu am amestecat nuca si visinele direct in compozitie, pentru a nu se lasa prea mult bezeaua.

Astfel asezate, o parte din ele vor migra usor mai spre baza blatului, in timpul tratamentului termic.

Coacem blatul de tort la 180 de grade pentru 30-35 de minute, sau pana cand trece testul cu scobitoarea.

Pentru sirop, se incalzeste dulceata de visine la bain marie, apoi se rastoarna intr-o sita si se adauga 250 ml apa calda peste visine, asa incat sa se scurga bine tot siropul de pe ele.

De mentionat ca am folosit dulceata de visine dintr-un borcan cu capacitatea de 720 ml.

Gustam siropul si mai adaugam sau nu, zahar. Eu am mai adaugat o lingura.

Pentru crema, mixam galbenusurile cu un praf de sare pentru a le intensifica culoarea, apoi adaugam zaharul si le mixam bine pana se spumeaza.

Dizolvam ness-ul in laptele caldut, apoi il adaugam peste crema de galbenusuri si omogenizam compozitia.

Fierbem crema de galbenusuri pe baie de aburi, sau la foc mic, amestecand continuu pana cand se ingroasa ca o budinca, apoi o lasam sa se raceasca.

Trebuie sa avem rabdare pana se ingroasa bine crema pe foc, 15-20 de minute, altfel riscam sa ne iasa o crema moale.

Cand este complet racita, o mixam impreuna cu mascarponele.

Blatul de tort racit, il sectionam pe jumatate si insiropam ambele sectiuni.

Asezam pe platou intai partea de deasupra care iese mai neuniforma datorita miezului de nuca din compozitie si o insiropam, turnand sirop mai mult pe margini.

Intindem crema de ness si asezam peste ea a doua sectiune de blat, usor insiropata.

Punem inelul formei de tort peste tortul asamblat si il strangem imprejurul lui, apoi dam tortul la frigider pentru 30 de minute.

Pregatim intre timp cafeaua. Eu am folosit 3 lingurite de cafea, o lingurita mai cu varf de zahar si 300 ml apa.

Peste cafeaua racita, adaugam lichiorul de cocos si prin acest sirop trecem piscoturile pentru cateva secunde, nu mai mult, ca sa nu fie prea insiropate si sa se rupa, sau sa le stricam prea mult aspectul.

Pentru glazura, incalzim frisca lichida si topim in ea, ciocolata rupta in bucati.

Atentie! Nu trebuie sa fierbem frisca, adica sa nu clocoteasca, doar atat cat sa se topeasca ciocolata, amestecand-o intens.

Turnam glazura calda peste tort si o lasam sa se prelinga si peste partile laterale, asa cum vrea ea.

Asezam piscoturile deasupra, in asa fel incat fiecare portie de tort sa contina un piscot.

Le glazuram usor cu putina crema de ciocolata, avem grija sa oprim si pentru ele, apoi asezam visinele scurse, la mijloc, sa se vada frumos.

Decoram apoi tortul cu putina ciocolata razuita, alba si amaruie, il acoperim cu capac si il dam la frigider macar o ora inainte de a-l portiona.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Mady" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (49)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert Trio Magic sau Primavara pufoasa

Postat de Constelatialeu

Desert Trio Magic sau Primavara pufoasa

Mai intai am pregatit am pregatit frisca batuta din 300 ml smantana pentru frisca si 3 pliculete de zahar vanilat. Frisca ce am impartit-o in 3 pentru fiecare mouse. Mouse ciocolata alba : Am...

Citeste continuarea

Tort "Andrei"

Postat de Creatsa

Tort "Andrei"

Separa albusurile de galbenusuri. Intr-un bol incapator mixeaza galbenusurile cu zaharul si vanilia apoi adauga treptat din apa fierbinte si mixeaza pana se topeste zaharul. Amesteca faina...

Citeste continuarea

Comentarii

la 11.03.2016, 20:11
la 11.03.2016, 20:16
frumos si bun bun
la 11.03.2016, 20:17
Cred ca a fost o bunaciune, dar cum sa nu fie cand e facut cu dragoste pentru dragoste..
la 11.03.2016, 20:23
la 11.03.2016, 20:24
Multumesc, Cleme si Motanel! Chiar a fost tare bun!

Vezi toate comentariile (49)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking