Pentru început am pregatit lemon curd (crema de lamâie), pentru ca am lasat-o peste noapte la frigider.
Ouale întregi si galbenusurile le-am mixat cu zaharul, am adaugat zeama de lamâie si am pus vasul pe baie de aburi.
Am amestecat cu un tel pâna ce s-a îngrosat. Cam 10 minute a durat.
Am luat vasul de pe foc si am adaugat untul taiat cubulete. Am pus pe rând câte 2 cubulete, amestecând pâna ce acesta s-a topit în crema.
Am pus o folie peste suprafata cremei si, dupa ce s-a racit, am lasat-o la frigider peste noapte.
A doua zi am mixat Montare D’Oro, nu trebuie sa fie foarte ferma, altfel se va taia.
Am lasat-o deoparte.
Am mixat si crema de branza (mascarpone), am adaugat peste ea crema de lamâie (lemon curd) preparata anterior si la urma am încorporat frisca.
Nu am mai adaugat zahar, frisca fiind deja îndulcita, gustul a fost perfect, uşor acrisor.
Cât a stat crema de lamâie la frigider, am pregatit blaturile pentru tort.
Am pregatit cele doua tavi. Asa cum am spus, o tava rotunda cu diametrul de 20 cm si o tava dreptunghiulara de 20 x 25 cm.
Recomand totusi sa folositi o tava mai mare dreptunghiulara, 30 x 25 cm eventual.
In tava dreptunghiulara am copt blatul pentru spirala, fiindca a iesit prea gros, a trebuit sa-l tai în doua pe grosime. Am lucrat destul de greu cu el, blatul fiind foarte sfărâmicios. De aceea nici in sectiune straturile nu sunt chiar perfecte.
De aceea am spus ca, daca folositi o tava mai mare, blatul va fi mai subtire si se va rula mai usor.
Am pus hârtie de copt pe fundul tavilor.
Am amestecat smântâna cu cacaua si câteva picaturi de colorant rosu.
Faina am amestecat-o cu sarea si praful de copt.
Iaurtul l-am amestecat cu zeama de lamâie si bicarbonatul.
Am mixat untul cu uleiul si zaharul pâna am obtinut o crema pufoasa, am adaugat apoi pe rând cele 2 oua, mixând dupa fiecare.
Peste crema de unt am pus amestecul de smântâna, cacao si colorant, apoi alternativ faina si amestecul de iaurt.
Am împartit compozitia în cele doua tavi. In tava dreptunghiulara avem nevoie de putin aluat, va fi o foaie subtire.
Restul aluatului l-am pus în tava rotunda.
Am pus ambele tavi în cuptor la 170 de grade C. Blatul din tava dreptunghiulara s-a copt în 30 de minute, iar cel din tava rotunda în 50 de minute.
Puteti sa verificati când este copt cu ajutorul unei scobitori (daca aceasta iese curate din blat, acesta este gata).
Nu trebuie sa coaceti prea mult blatul, altfel el va deveni uscat.
Trebuie sa avem un blat umed.
Am scos blatul pe un gratar sa se raceasca.
Blatul rotund l-am taiat în doua, pe orizontala.
Din blatul dreptunghiular am taiat 3 fâşii egale, pe lungime, apoi fiecare le-am taiat în doua pe orizontala.
Asa cum am spus, daca folositi o tava mai mare, blatul va fi mai subtire si veti taia doar fâşii pe lungime, de aproximativ 6 cm latime.
Am asamblat apoi tortul.
Am pus pe platou un blat rotund si un strat de crema.
Pe fâşiile de blat am pus un strat de crema, zmeura si afine si am rulat, unde s-a terminat prima fâşie, am continuat cu a doua si tot asa pâna la final.
Am asezat spirala peste blatul cu crema, în centrul acestuia.
Peste spirala am pus un strat de crema si cel de-al doilea blat.
Pentru ca spirala a fost mai mica în diametru decât blatul rotund, am pus un strat de crema pentru a uniformiza.
Si cum crema era foarte buna, îmi parea ca nu am pus destula.
De jur împrejurul tortului am pus o folie acetat si apoi un inel metalic reglabil.
Am lasat la frigider ca sa se întareasca crema.
Am scos apoi inelul si folia si am ornat cu Montare D’Oro, coacaze, trandafiri si firmituri din blat.
Cam asta este povestea tortului meu de catifea, cu crema fina de brânza si lamâie.
S-aveţi poftă!