Treccia Russa sau cel mai pufos cozonac!

Postat de Sim0naWorld in Prajituri
29 Aug 2012 | 10427 vizualizari
Treccia Russa sau cel mai pufos cozonac!

Il ador!! Cum de am uitat eu de el?! Scuzati calitatea pozelor.. eram si eu mai mica.. :) Sursa: http://www.lauraadamache.ro/2008/03/treccia-russa.html

Ingrediente

  • 600-650 gr faina
  • 21 gr drojdie + 1 lingurita zahar
  • 250 ml lapte
  • 90 gr zahar
  • 90 gr unt
  • 2 oua intregi
  • coaja de lamaie
  • 1 esenta vanilie
  • 1 lingurita rasa de sare
  • ptr umplutura:
  • 50 gr unt,
  • 3 linguri zahar,
  • 1 lingura cacao,
  • 1 esenta vanilie
  • ptr. uns:
  • 3 galbenusuri ou prepelita,
  • 3 linguri lapte

Mod de preparare

Mai intai am facut o maia din: 300 g faina, 250 ml lapte si drojdia dizolvata intr-o lingurita de zahar. Lasam maiaua sa creasca cca 1 ora intr-un loc caldut.

Cand aluatul a crescut suficient, am adaugat ouale amestecate cu zaharul, untul moale (adus la temperatura camerei), restul de faina, esenta de vanilie si coaja de lamaie. Amestecam si framantam pana obtinem un aluat moale dar legat (aici eu am mai adaugat putina faina, de aceea nu am precizat cantitatea de faina exacta). 

Am lasat aluatul sa creasca o ora si jumatate in loc ferit de curent.

Cat aluatul statea la crescut am pregatit umplutura: untul l-am frecat cu zaharul, adaugand esenta de vanilie si lingura de cacao.

Cand aluatul si-a dublat volumul (a crescut atat de frumos...), .. l-am pus pe masa infainata, si am intins cu sucitorul o foaie patrata nu foarte subtire. Am uns foaia cu amestecul de cacao (unt + zahar + cacao), si am rulat-o bine.

Am taiat o bucata de 5 cm de la unul din capete. Cu un cutit foarte bine ascutit, am despicat pe jumatate ruloul, lasand la celalalt capat o bucata de 5 cm necrestata. Capatul netaiat l-am rasucit pe sub cele doua fasii si am impletit fasiile. La capat am asezat bucata de rulou taiata la inceput.

Am uns o forma cu unt si am tapetat-o cu hartie (am uns si hartia cu unt). Am asezat cozonacelul in tava si am lasat la crescut cca jumatate de ora.

Am amestecat 3 galbenusuri de ou de prepelita (am constatat ca nu mai aveam oua de gaina in casa si... n-am mai avut chef sa cobor) cu 3 linguri de lapte, si am uns cozonacelul crescut frumos.

L-am dat la cuptor ptr 40 minute la 180 grade.

N-am mai avut timp sa-l las sa se raceasca si l-am scos imediat din tava.

Este cel mai tare cozonac! Extraordinar de pufos chiar si a doua zi.. ca doar atat a rezistat la noi... :)
Sa nu mai spun ca este mult mai usor de pregatit decat cel clasic.. se elimina din start etapa cu framantatul, doar rabdare sa avem deoarece creste perioada de dospit.

 As avea si cateva precizari de facut:

- dupa gustul meu as mai adauga putin zahar in compozitia cozonacului

- eu am folosit o tava de cozonac medie... dar cred ca era nevoie de o tava mare de cozonac.. A crescut foarte mult!

- sper ca pana data viitoare sa-mi intru-n mana cu impletitul cozonacului, ca tare mi-a dat batai de cap cele doua moturi!

Ce sa va mai spun decat... sa aveti pofta, si sa-l faceti si voi neaparat!

Daca ti-a placut reteta noastra "Treccia Russa sau cel mai pufos cozonac!" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (24)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Prajitura cu visine

Postat de Constelatialeu

Prajitura cu visine

Blat: Se bat albusurile cu un praf de sare pana devin o spuma tare.Galbenusurile se freaca cu zaharul pana se topeste zaharul ,se adauga faina si cacaoa.La final se incorporeaza albusurile,cu...

Citeste continuarea

Ciocolata de casa in foi de napolitana

Postat de Corina33

Ciocolata de casa in foi de napolitana

Se pun la fiert apa cu zaharul. Se fierb impreuna 3-4 minute, apoi se ia de pe foc. Laptele praf se imparte in doua parti egale. Intr-unul se pune cacaua si se amesteca bine. Se pregatesc foile...

Citeste continuarea

Comentarii

la 29.08.2012, 20:25
o felie iau si eu
la 29.08.2012, 20:32
ohooooo, mai am de invatat pana ma incumet la asa incercare.
Dar iau reteta la favorite.
Arata excelent!
la 29.08.2012, 20:44
ce ciudat il "strigi",ce ciudat l-ai invartit,da' daca zici ca-i bun,te cred
la 29.08.2012, 20:53
mamaieelena
Valclaudia, nu-i greu deloc! Este mult mai usor decat cozonacul nostru autohton
Dia, daca asa i-a zis Laura, asa am zis si eu.. ca se recunoasca la strigare. Cat despre invartitura... zau daca stiu care-i faza cu moatele alea Am tot uitat de el, dar data viitoare cand il fac.. ii tai moatele din aspect
la 29.08.2012, 20:53
nu stiu ce e russa asta dar daca e cozonac imi place si iau si eu pt maine la

Vezi toate comentariile (24)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking