Cozonac de Craciun

Postat de RuxyRux in Prajituri
20 Dec 2012 | 24851 vizualizari
Cozonac de Craciun

Cum as putea sa va descriu oare in cuvinte acest minunat cozonac? Cred ca este cel mai si cel mai reusit cozonac pe care l-am facut vreodata......cu gandul si inima si sufletul ...la Craciun,...

Ingrediente

  • 1 kg si 200 gr de faina de patiserie
  • 100 gr unt( alegeti din cel mai bun)
  • 300 ml lapte caldut( mai gras)
  • 150 gr iaurt( un borcanel)
  • 400 gr zahar( facut pudra)
  • 3 oua si 4 galbenusuri
  • 70 gr drojdie proaspata( un cub de 50 gr si inca aproape jumatate)
  • 5 linguri ulei( vegetal)
  • un praf de sare
  • un praf de sofran de India( turmeric)
  • vanilie
  • esenta de rom
  • coaja rasa de portocala( sau lamaie dupa dorinta)
  • Umplutura:
  • 300 gr nuca macinata
  • un borcan de nutella
  • zahar brun pentru presarat peste nuca
  • vanilie
  • esenta de rom
  • rahat de prajituri
  • stafide aurii
  • 2 galbenusuri pentru uns
  • 5 linguri lapte caldut
  • 1 lingurita ulei

Mod de preparare

Toate ingredientele se scot din timp de la rece deoarece avem nevoie sa ajunga la temperatura camerei.

Cernem faina in vasul de framantat( neaparat va rog ca sa nu aveti surprize, va spune Stan Patitul:))))!).

Drojdia impreuna cu 50 gr lapte caldut si o lingura de zahar( brun) se amesteca si se pune pentru maia ...se lasa in jur de 12 minute la loc caldut sa se umfle).

Incalzim usor laptele si in el punem iaurtul si untul apoi le amestecam. Adaugam si aromele,  romul, coaja de portocala, vanilia( eu prefer intodeauna cozonacii mai bine aromati asa ca pun mai mult, voi decideti cum ii doriti )

Punem sarea pe marginea vasului de framantat, facem o adancitura in mijlocul ,unde vom pune drojdia. Adaugam pe rand ouale apoi zaharul. Punem si compozitia lichida de lapte si incepem sa framantam. Cand am incorporat bine toate ingredientele, adaugam 3 linguri de ulei si framantam din nou pentru aproximativ 15 minute timp in care ne vom mai opri de doua ori la interval de 5  minute pentru a mai adauga pe maini si pe aluat cele doua linguri de ulei ramase( din cele 5). Cand suntem gata cu framantatul punem vasul acoperit cu un servet la loc caldut( de regula pun langa ochiul de aragaz aprins), si lasam la crescut in jur de o ora o ora si un sfert.

Pentru tehnica de impaturit vreau sa ii multumesc dragei mele Angi care m-a inspirat ca o muza...si bine a facut pentru ca de acum numai asa voi impacheta cozonacul :) puuup Angi scumpa!

Am impartit coca in doua si fiecare bucata am facut-o sul apoi am rupt din fiecare cate 5 bucati egale de aluat deci zece bucati. Le-am insirat pe o foaie pergament.

Am intins cu sucitorul uns bine cu ulei fiecare bucata intr-o foaie patrata cu dimensiunea de 25/25 cm.

Pe prima foaie am presarat stafide si am rulat-o cu grija. Am asezat-o la baza tavii de copt tapetata cu hartie pergament.

Pe a doua foaie am asezat rahat de prajituri divers colorat taiat in bucatele. Am rulat apoi si am asezat langa cealalta in tava.

A treia foaie am uns-o cu nutella din belsug apoi am presarat nuca( pe care am impartit-o in 4 gramajoare). Am presarat vanilie si zahar pe toata suprafata( nu mult). Am rulat foaia si am asezat-o deasupra celorlalte de la baza.

Cea de-a patra foaie am intins-o si am uns-o bine cu nutella apoi deasupra am presarat nuca, zahar si am stropit-o cu putina esenta de rom. Am rulat-o si am asezat-o langa cealalta.

Pe a cincea foaie am pus stafide si rahat de prajituri. Si din nou am rulat.

Am suprapus deci in tava de copt toate cele cinci foi rulate.

Am trecut la al doilea cozonac si am procedat in acelasi mod. E drept ca dureaza mai mult insa merita! :)

Cand au fost gata i-am uns cu galbenusul amestecat cu laptele caldut si putin ulei  asa ca intr-o mangaiere. Se mai lasa pentru 25 de minute cu aproximatie la crescut si apoi cu blandete se aseza in cuptorul incins la 180 de grade sau foc mediu ( la cel cu gaz). Se coc aproximativ 45 sau 50 de minute si daca vi se pare ca focul ii ia prea repede deasupra ultimile 5 sau 10 minute lasati usa la cuptor intredeschisa.

Veti sti ca sunt gata si dupa mirosul divin.

Cand sunt gata se lasa la racit perfect la temperatura camerei( nu fortati sa ii scoateti la rece :)))) si apoi taiati si serviti cu bucurie pentru ca sunt absolut deliciosi.

Daca reteta va face cu ochiul si veti alege sa preparati acesti cozonaci...va astept cu impresii :)

Sarbatori cu bucurie va doresc si un Craciun fericit!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac de Craciun" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (107)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert cozonac coronita cu crema de nuca si fructe uscate

Postat de rocsi_1612

Desert cozonac coronita cu crema de nuca si fructe uscate

Aluatul: Laptele il puneti intr-o craticioara pe foc, pana devine caldut. Untul sa fie moale, de la temperatura camerei. Cerneti faina intr-un bol. Adaugati sarea, zaharul brut, drojdia si...

Citeste continuarea

Desert cozonac cu biscuiti

Postat de antici_gabytza

Desert cozonac cu biscuiti

Pregatim maiaua din drojdia, 50 g zahar si 100 ml apa calduta. Cernem faina intr-un lighean mai mare. Adaugam cam 1 lingura de sare, restul de zahar si amestecam. Dupa care facem o gaura in...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.12.2012, 23:13
senzational!
la 20.12.2012, 23:15
Miha iti multumesc mult!
la 20.12.2012, 23:20
ce bun e!
la 20.12.2012, 23:20
ce minunatie
la 20.12.2012, 23:21
Bya...ai dreptate! Te pup ci multumesc!

Vezi toate comentariile (107)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking