Trigoane cu gem de caise

Postat de merisor67 in Dulciuri
22 Ian 2016 | 3552 vizualizari
Trigoane cu gem de caise

Am intrat in bucatarie cu gand sa fac niste cornuri, dar pe parcurs le-am transformat in aceste minunate trigoane, care pur si simplu se topesc in gura. Am realizat un aluat foarte sfaramicios, cu osanza, apoi l-am uns de cateva ori cu gem acrisor de caise si a rezultat ceva bun de tot. Nu au iesit chiar estetice, pentru ca aluatul  se mai rupe pe alocuri in timpul tratamentului termic, dar au fost tare, tare bune.  

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 2 oua
  • 150 g osanza topita si solidificata
  • 150 ml ulei
  • 150 g zahar
  • 300 g iaurt Pilos
  • coaja rasa de la o lamaie
  • un praf sare
  • 2 plicuri garant pentru aluaturi dospite
  • 950 g faina
  • Pentru umplutura:
  • 400 g gem de caise
  • 1 lingurita esenta de migdale
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus de ou
  • 1/4 lingurita lapte
  • un praf sare

Mod de preparare

Se freaca ouale cu zaharul, apoi se amesteca cu osanza si ulei, se adauga iaurtul, coaja rasa de lamaie, putina sare si se incorporeaza treptat faina, pe care o amestecam cu garantul pentru aluaturi dospite.

Framantam bine un aluat sfaramicios, pe care il acoperim cu o folie si il dam la frigider cel putin 30 de minute.

Adaugam faina in aluat pana cand devine compact si nu se mai lipeste de maini.

Mie mi-au intrat 950 g faina, cantarite cu o cana gradata, dar sa aveti pregatit 1 kg de faina.

Acum depinde si de faina si de restul ingredientelor folosite, eu am folosit faina si oua de tara.

Sa va spun drept, mie niciodata nu mi-a intrat la aluaturi faina atat cat am citit intr-o reteta.

Fie mi-a intrat mai putin, fie mai mult, dar cantitatea trebuie aproximata, ca sa stim de la cat plecam.

Dupa ce aluatul se odihneste la frigider, il impartim in doua.

O parte o lasam tot la frigider pana o lucram, iar cealalta parte o intindem pe masa de lucru usor infainata, intr-o foaie subtire si o taiem in patrate sau dreptunghiuri, ca doar nu stam sa masuram.

Ungem fiecare dreptunghi cu cate o lingura de gem pe care l-am amestecat cu esenta de migdale, apoi pliem aluatul in forma de triunghi.

Tragem usor de colturi ca sa iasa cat de cat uniform, presam usor aluatul si il ungem din nou cu cate 1/2 lingura de gem.

Pliem din nou colturile libere, unul peste celalat, ungem din nou cu putin gem si le mai pliem odata.

Deci in total le impachetam de trei ori si vom avea astfel niste trigoane in straturi.

Le asezam in tava tapetata cu hartie de copt, le ungem cu galbenus de ou diluat cu putin lapte si presarat cu sare si le coacem la 180 de grade, pentru 35 de minute.

Procedam la fel si cu restul aluatului. 

Daca trigoanele incap in tava toate, este bine ca pe primele realizate, sa le dam la frigider pana le lucram si pe celelalte din a doua foaie de aluat.

Facem asta pentru ca este un aluat sfaramicios, care va creste neuniform, comparativ cu cornurile obisnuite cu unt in compozitie sau ulei.

Osanza are rolul de a fragezi aluaturile, iar acestea sunt foarte sfaramicioase, nisipoase cum se zice in popor.

Mie imi plac in mod deosebit aluaturile cu osanza si sunt sigura ca sunt mult mai sanatoase decat cele cu unt, care nu stim ce contine, ca in ziua de azi nimic nu e ce pare...si tot asa.

Sa va fie de folos!

Daca ti-a placut reteta noastra "Trigoane cu gem de caise" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (40)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Trigoane cu fructe

Postat de ianculubita

Trigoane cu fructe

Stafidele din punga le punem intr-un bol acoperite de coniac,restul continutului din punga si portocala curatata, il punem in blender si-l invartim 1-2min;rasturnam intr-un castronel,adaugam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 22.01.2016, 10:02
Aha, deci se iau cate 3 inainte de masa si 3 dupa masa, am inteles....
la 22.01.2016, 10:03
La descrierea care le-ai facut-o imi ploua in gura acum!
la 22.01.2016, 10:03
Vaaai ce faine sunt!
la 22.01.2016, 10:03
Cleme
la 22.01.2016, 10:04
big like

Vezi toate comentariile (40)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking