Turtă dulce - rețeta clasică

Postat de CulinaryRainbow in Prajituri
3 Noi 2015 | 15663 vizualizari
Turtă dulce - rețeta clasică

Se spune despre turta dulce că a apărut cam pe la sfârșitul primului mileniu, când un călugăr armean pe nume Grigore Macarie se retrage în Franța unde începe să pregătească diferite produse de patiserie. Cel mai apreciat a fost turta dulce. Acesta a divulgat chiar și denumirea ingredientului principal, spunând că este vorba de minunatul ghimbir. În secolul al XVI-le turta dulce se vindea deja peste tot. În Anglia, orașul Market Drayton devine foarte cunoscut pentru turta dulce produsă acolo. În anul 1793, existau nu mai puțin de patru brutării care coceau acest aromat desert, mirosul ghimbirului fiind răspândit pe toate străzile. Sursa: Historia Azi m-am gândit să vă aduc o rețetă de turtă dulce pe care am găsit-o scrisă în limba maghiară într-un caiet vechi cu rețete . Mă gândesc că vă va fi de mare folos, pentru că în curând se apropie sărbătorile.

Ingrediente

  • Ingrediente pentru aluat:
  • 480 g făină
  • 190 g zahăr pudră
  • 50 g unt 80% grăsime
  • un ou
  • 125 g apă
  • un vârf de cuțit bicarbonat de sodiu
  • un vârf de cuțit de sare ( eu am folosit sare roz )
  • o linguriță cu pudră de ghimbir
  • o linguriță cu pudră de anason stelat
  • o linguriță cu pudră de scorțișoară
  • Ingrediente pentru glazură:
  • albușul de la un ou
  • 100 g zahăr
  • două linguri cu apă fierbinte

Mod de preparare

   Orice rețetă bună de turtă dulce începe cu siropul.

   Într-o crăticioară am caramelizat o lingură cu zahăr, apoi am stins-o cu cele 125 g apă, obținând astfel siropul. 

   Am luat vasul de pe foc și am adăugat restul de zahăr în care am încorporat și mirodeniile. În acest sirop, am omogenizat apoi 150g din făina pregătită. 

   Am pus făina rămasă ( 330g ), bicarbonatul și sarea într-un vas încăpător. Am adăugat compoziția din crăticioară, apoi oul ( eu am pus două ouă de prepeliță pe lângă puțin ou rămas de la niște foietaje făcute înainte ) și untul.

   Am frământat bine până când obținut un aluat elastic și foarte ușor de modelat. 

   Din acesta am făcut 30 de biluțe ( cam 40 g fiecare ), pe care le-am așezat în tava tapetată cu hârtie de copt. Le-am apăsat ușor pentru că ele mai cresc destul de mult în timpul coacerii.

   Le-am copt în cuptorul preîncălzit, 15 minute la 170 de grade. Urmăriți turtițele, deoarece fiecare cuptor coace diferit.

   În timpul în care acestea s-au copt, m-am ocupat de glazură. Am bătut albușul spumă, adăugând treptat cele 100 g de zahăr pudră. La final, am adăugat cele două linguri cu apă fierbinte.

   Am pus turtele calde într-un castron cu capac, iar peste ele am turnat glazura. Am închis castronul și l-am scuturat puțin pentru a acoperi frumos turtele.

   Am scos turtițele pe un grătar și le-am lăsat la aer pentru ca glazura să se usuce. Sunt minunate alături de o cană cu lapte fierbinte. 

   Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Turtă dulce - rețeta clasică" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (41)
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci

Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci.

citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tarta cu crema de vanilie si fructe de padure

Postat de ela

Tarta cu crema de vanilie si fructe de padure

Punem intr-un castron faina cernuta si in mijlocul ei presaram zaharul, oul intreg, galbenusul, bucatile de unt moale, coaja rasa de lamaie si un praf de sare. Amestecam rapid cu mana compozitia,...

Citeste continuarea

Desert brownies cu nuca

Postat de xana

Desert brownies cu nuca

Punem intr-o craticioara pe foc, margarina impreuna cu 150 gr de ciocolata in bucati si amestecam frecvent pana se topesc. Dam deoparte sa se racoreasca. Prajim si macinam miezul de nuca....

Citeste continuarea

Comentarii

la 03.11.2015, 17:35
Sper sa am chef anul asta sa fac turta dulce
la 03.11.2015, 17:35
Minunata!
la 03.11.2015, 17:36
Simona, e super simplă și faină rețeta asta!
la 03.11.2015, 17:36
Merci, DYA!
la 03.11.2015, 17:36
Ce curioasa sunt ce gust are . Cred ca este delicioasa

Vezi toate comentariile (41)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking