Turta Dulce – Reteta Traditionala de Turta Dulce Moale si Aromata

Postat de bucatarasa in Dulciuri
4 Oct 2024 | 116 vizualizari
Turta Dulce – Reteta Traditionala de Turta Dulce Moale si Aromata

Turta dulce Reteta Traditionala de Turta Dulce Moale si Aromata este un desert clasic si indragit, care aduce aminte de sarbatorile de iarna si de copilarie. Cu o textura moale si pufoasa, o aroma intensa de scortisoara, ghimbir si cuisoare, turta dulce este perfecta pentru a fi savurata alaturi de o cana de ceai sau lapte cald. Fie ca o pregatesti pentru Craciun sau pur si simplu pentru a-ti rasfata familia cu un desert delicios, aceasta reteta de turta dulce va fi pe placul tuturor.

Ingrediente

  • Ingrediente Turta Dulce – Reteta Traditionala de Turta Dulce Moale si Aromata
  • 500 g faina de grau
  • 150 g zahar brun
  • 150 g miere de albine (poti folosi miere de salcam sau de tei pentru un gust mai delicat)
  • 100 g unt nesarat, la temperatura camerei
  • 2 oua mari
  • 1 lingurita de praf de copt
  • 1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita de scortisoara macinata
  • 1 lingurita de ghimbir macinat
  • 1/2 lingurita de cuisoare macinate
  • 1/2 lingurita de nucsoara macinata
  • 1/4 lingurita de piper alb macinat (optional, pentru un plus de aroma)
  • Un praf de sare
  • 2 linguri de lapte (pentru fragezime)
  • 1 lingurita de esenta de vanilie (optional)

Mod de preparare

Mod de Preparare  Turta Dulce – Reteta Traditionala de Turta Dulce Moale si Aromata

1. Prepararea aluatului pentru turta dulce
Intr-un bol mare, cerne faina impreuna cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu si toate condimentele (scortisoara, ghimbir, cuisoare, nucsoara si piper alb). Amesteca bine pentru a distribui uniform aromele.
Intr-o cratita mica, incalzeste usor mierea impreuna cu zaharul brun, la foc mic, pana cand zaharul se dizolva complet. Nu lasa amestecul sa fiarba. Dupa ce zaharul s-a dizolvat, ia cratita de pe foc si adauga untul. Amesteca pana se topeste complet.
Intr-un alt bol, bate cele doua oua cu un praf de sare, apoi adauga treptat amestecul de miere si unt, amestecand continuu pentru a obtine o compozitie omogena.
Incorporeaza treptat amestecul de faina in compozitia lichida, adaugand si cele 2 linguri de lapte pentru a fragezi aluatul. Amesteca bine pana obtii un aluat moale si nelipicios.
Acopera aluatul cu folie alimentara si lasa-l la frigider timp de cel putin 2 ore, ideal peste noapte. Acest pas permite aromelor sa se intrepatrunda si ajuta aluatul sa fie mai usor de modelat.
2. Formarea si coacerea turtei dulci
Preincalzeste cuptorul la 180°C si tapeteaza o tava cu hartie de copt.
Scoate aluatul din frigider si lasa-l cateva minute la temperatura camerei, pentru a fi mai usor de intins.
Presara faina pe blatul de lucru si intinde aluatul intr-o foaie cu grosimea de aproximativ 0,5 cm. Cu ajutorul formelor speciale (stea, bradut, inima), decupeaza diverse forme din aluat.
Asaza formele de turta dulce pe tava pregatita, lasand un mic spatiu intre ele, deoarece se vor umfla usor la copt.
Coace turta dulce in cuptorul preincalzit timp de 8-10 minute, sau pana cand marginile devin usor aurii. Nu coace prea mult turta dulce, deoarece se va intari dupa ce se raceste.
3. Racirea si decorarea turtei dulci
Dupa coacere, lasa turta dulce sa se raceasca pe un gratar.
Daca doresti, poti decora turta dulce cu glazura de zahar sau ciocolata topita. Pentru glazura, amesteca zahar pudra cu putin albus de ou si zeama de lamaie, pana obtii o consistenta fluida, dar nu prea lichida.


Glazura pentru Turta Dulce
Bate albusul de ou cu telul pana devine spumos.
Adauga treptat zaharul pudra, amestecand continuu, pana obtii o glazura alba si lucioasa.
Adauga zeama de lamaie si amesteca bine. Daca doresti o glazura mai colorata, imparte compozitia in mai multe boluri si adauga coloranti alimentari dupa preferinta.
Transfera glazura intr-un cornet de decorare si orneaza turtele dulci racite. Lasa glazura sa se usuce complet inainte de a le servi sau a le pastra.

Incercati si omuleti de turta dulce, casuta de turta dulce sau cozonacul bunicii.

Daca ti-a placut reteta noastra "Turta Dulce – Reteta Traditionala de Turta Dulce Moale si Aromata" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (0)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Covrigi dulci cu unt

Postat de gab_s19

Covrigi dulci cu unt

Peste laptele cald se adauga drojdia si se amesteca foarte bine cu un tel sau cu mixerul, se lasa sa se odihneasca 5 minute dupa care se adauga zaharul, untul, sarea, un sfert din faina si se...

Citeste continuarea

Reteta de tarta cu lamaie

Postat de Constelatialeu

Reteta de tarta cu lamaie

Iata cum se prepera Reteta de tarta cu lamaie Eu am folosit 3 forme, doua mai mici si una mai maricica din aluminiu ( nu stiu diametrul). E de preferat sa aveti forme de tarta cu fund detasabil...

Citeste continuarea

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking