Turte cu julfa si nuci, sau Pelincile (Maicii) Domnului
Postat de RODIMUR in Dulciuri 26 Dec 2019 | 6679 vizualizari
Turtele cu julfă sunt specifice Moldovei și se mănâncă în Ajunul Crăciunului. Sunt destul de greu de preparat și de aceea foarte puține persoane se mai încumetă să facă așa ceva. Mai ales cânepa este greu de pregătit, ca umplutură și de aceea unii au înlocuit-o cu nucă, sau, în unele zone, din păcate chiar cu...halva, ceea ce mi se pare o găselniță absolut nereușită, numai gândindu-mă la ea.
În Moldova, julfa este denumită, ”Pelincile Domnului”, sau chiar ”Pelincile Maicii Domnului” pentru că cele care le preparau se gândeau la Maica Domnului, care în ieslea din Bethleem nu avea pelincuțe (scutece) pentru copilaș...
Dacă acceptăm ca ingredient nuca, în mod normal, totuși, această prăjitură de post, preparată o singură dată pe an, trebuie să conțină neapărat și cânepă, dat fiind faptul că ”julfă” înseamnă de fapt ”zeamă din fiertură de cânepă”. Altminteri, ar fi ca și cum am da o denumire unui preparat care nu are nici aspect, nici gust, nici ingrediente care să justifice un asemenea apelativ.
Pentru că este greu de preparat această umplutură de cânepă, unii găsesc scuze: că nu au văzut de vânzare așa ceva (ceea ce nu este adevărat), că este un drog (dar nu este cânepă indiană, ca să fie drog!) sau că pot comanda (ceea ce este bine!) pentru că de câțiva ani există laboratoare de cofetărie care prepară turte cu julfă, știindu-se că cererea este mare.
Și mie îmi este greu să prepar julfă, dar mi-am zis mereu că o dată în an merită puțină oboseală și străduință, gustul ei părându-mi-se cu totul special. Acum am adăugat și nuci, nu doar ca să ușurez munca (doar nuca a fost în plus, față de ingredientele obișnuite!) ci pentru o savoare aparte și mai ales pentru decor. Mi s-a părut că decorată cu nucă rumenită și mărunțită, julfa are un aspect mult mai frumos...
Prepararea julfei durează mult, chiar câteva zile...
Pentru mai multe detalii de preparare:
https://www.bucataras.ro/retete/desert-julfa-85228.html
Eu am făcut două porții (una pentru sora mea) și din fiecare se pot servi 10-12 persoane.
Inapoi la reteta
|