Turte cu julfa si nuci, sau Pelincile (Maicii) Domnului

Postat de RODIMUR in Dulciuri
26 Dec 2019 | 6648 vizualizari
Turte cu julfa si nuci, sau Pelincile (Maicii) Domnului

Turtele cu julfă sunt specifice Moldovei și se mănâncă în Ajunul Crăciunului. Sunt destul de greu de preparat și de aceea foarte puține persoane se mai încumetă să facă așa ceva. Mai ales cânepa este greu de pregătit, ca umplutură și de aceea unii au înlocuit-o cu nucă, sau, în unele zone, din păcate chiar cu...halva, ceea ce mi se pare o găselniță absolut nereușită, numai gândindu-mă la ea. În Moldova, julfa este denumită, ”Pelincile Domnului”, sau chiar ”Pelincile Maicii Domnului” pentru că cele care le preparau se gândeau la Maica Domnului, care în ieslea din Bethleem nu avea pelincuțe (scutece) pentru copilaș... Dacă acceptăm ca ingredient nuca, în mod normal, totuși, această prăjitură de post, preparată o singură dată pe an, trebuie să conțină neapărat și cânepă, dat fiind faptul că  ”julfă” înseamnă de fapt ”zeamă din fiertură de cânepă”. Altminteri, ar fi ca și cum am da o denumire unui preparat care nu are nici aspect, nici gust, nici ingrediente care să justifice un asemenea apelativ. Pentru că este greu de preparat această umplutură de cânepă, unii găsesc scuze: că nu au văzut de vânzare așa ceva (ceea ce nu este adevărat), că este un drog (dar nu este cânepă indiană, ca să fie drog!) sau că pot comanda (ceea ce este bine!) pentru că de câțiva ani există laboratoare de cofetărie care prepară turte cu julfă, știindu-se că cererea este mare. Și mie îmi este greu să prepar julfă, dar mi-am zis mereu că o dată în an merită puțină oboseală și străduință, gustul ei părându-mi-se cu totul special. Acum am adăugat și nuci, nu doar ca să ușurez munca (doar nuca a fost în plus, față de ingredientele obișnuite!) ci pentru o savoare aparte și mai ales pentru decor. Mi s-a părut că decorată cu nucă rumenită și mărunțită, julfa are un aspect mult mai frumos... Prepararea julfei durează mult, chiar câteva zile... Pentru mai multe detalii de preparare:  https://www.bucataras.ro/retete/desert-julfa-85228.html Eu am făcut două porții (una pentru sora mea) și din fiecare se pot servi 10-12 persoane.

Ingrediente

  • Pentru turte:
  • 500 grame de făină albă
  • 1 praf de sare
  • apă caldă
  • făină pentru modelat turtele
  • Pentru umplutură:
  • 1 kg de semințe de cânepă
  • 350-400 grame de zahăr tos
  • 1 praf de sare
  • 3 litri de apă
  • 300 grame de nucă rumenită și măcinată
  • 4-5 linguri de zahăr tos (brun)
  • Pentru decor:
  • 50-75 grame de nucă rumenită și mărunțită

Mod de preparare

Mai întâi se fac turtele, cu câteva zile înainte dintr-un aluat destul de tare, ca pentru tăiței, din: făină, apă caldă și sare. Din acest aluat (care se prelucrează imediat, nu trebuie lăsat să dospească) se fac foi subțiri, de formă rotundă, pătrată, sau dreptunghiulară, în funcție de recipientul în care se va pune julfa. 

Turtele se coc pe plită, sau în cuptor, până ce se rumenesc ușor, sau pur și simplu se usucă.

Semințele de cânepă trebuie alese bine (să nu rămână printre ele altele, similare), se spală în câteva ape și apoi se dau la cuptor pentru a se usca puțin. Nu trebuie coapte tare, ca să nu se ardă și să devină amare!

Când cânepa s-a răcit, se râșnește de 2-3 ori, până ce se transformă în pulbere. Se poate folosi o râșniță, un mixer, sau chiar vechea mașină de tocat carne.

Se pun 3 litri de apă la fiert și se adaugă zahărul. Când apa începe se fiarbă, se diminuează focul de la aragaz. Se adaugă câte 1/2 polonic din apa fiartă cu zahăr peste 5-6 linguri încărcate de semințe râșnite de cânepă și se amestecă/freacă până ce se albește puțin (este culoarea seminței, fără coajă). Se mai adaugă apă fiartă cu zahăr, se omogenizează amestecul și se dă printr-o sită deasă, prevăzută cu tifon. Se mai adaugă apă și se insistă/freacă în continuare, până ce pe tifon mai rămân doar cojile, care se aruncă.

Se procedează la fel până ce se epuizează toată cânepa râșnită, dozând cu grijă apa fiartă, ca să ajungă. Zeama albicioasă de cânepă, adunată într-o oală, se dă la foc mediu și se amestecă întruna, ca să nu se prindă de fundul vasului. 

Când această zeamă începe să fiarbă, se formează deasupra ei o spumă groasă, care se culege cu o paletă și se adună, separat, într-un recipient pregătit dinainte. Când zeama de cânepă nu mai face spumă și rămâne limpede, se ia oala de pe foc și se începe montarea julfei.

Se înmoaie turtele 1-2 minute în zeama de cânepă și se pun, una câte una în recipientul pregătit pentru montarea julfei. Se unge fiecare foaie cu 2-3 linguri de julfă (spumă) adunată la fierbere, se toarnă 1-2 linguri de zeamă și se pune turta următoare. 

După 2-3 rânduri de turte unse cu julfă se pune o turtă pe care se presară nucă rumenită și măcinată și 1 lingură de zahăr tos (brun). Se continuă operațiunea până ce se epuizează toate turtele, intercalând umplutura de julfă, cu nucă rumenită și măcinată. 

Ultima foaie de deasupra se unge cu julfa rămasă, se toarnă și zeamă suficientă, cât să cuprindă toate turtele, se acoperă recipientul cu un  capac și se dă la răcoare, până a doua zi.

A doua zi veți vedea că toată zeama a fost absorbită și turtele s-au înmuiat complet. Se decorează julfa cu nucă rumenită și mărunțită și deja se poate porționa și servi.

Se ține la rece, până la epuizare.

Daca ti-a placut reteta noastra "Turte cu julfa si nuci, sau Pelincile (Maicii) Domnului" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (17)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert cu bezea GODINA

Postat de Zamfira

Desert cu bezea GODINA

Coşuleţele din bezea  Batem albuşurile cu un praf de sare până când obţinem o spumă fermă, abia apoi începem să adăugăm treptat zahărul. Tapetăm o tavă cu...

Citeste continuarea

Desert cinnamon swirl apple pie sau Placinta cu mere si rulouri cu scortisoara

Postat de Corina33

Desert cinnamon swirl apple pie sau Placinta cu mere si rulouri cu scortisoara

Prima data ungem o foaie de aluat cu jumatate din untul topit si presaram uniform peste el 2 lingurite de scortisoara, apoi rulam pe lungime cat mai strans. Taiem rulouri de grosimea degetului mic...

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.12.2019, 09:40
Nu am mancat nicoodata, dar arata super, cred ca-s delicioase!
la 26.12.2019, 10:04
ce deliciu!
la 26.12.2019, 10:11
Eu nu am facut niciodata, dar am servit la cineva si sunt asa de bune!
la 26.12.2019, 10:39
la 26.12.2019, 11:17
Mulțumesc pentru apreciere, Mimi! Cu adevărat sunt foarte bune, cu un gust special...

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking