Turte la tigaie

Postat de merisor67 in Piine
3 Apr 2015 | 16244 vizualizari
Turte la tigaie

Cine nu-si mai aminteste de turtele copilariei, coapte pe plita sobei? Ce vremuri! Si ce bune erau calde, unse cu miere sau cu o mancare de fasole preparata in oala de lut direct pe jar! Yummy! N-am plita, dar am copt turtele la tigaie, pe flacara aragazului. Sunt bune si asa, dar totusi nu redau gustul acela de ars, din copilarie!

Ingrediente

  • 450 ml apa
  • aprox. 800 gr faina
  • 30 ml ulei de masline
  • 25 gr drojdie proaspata
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingura sare

Mod de preparare

Sfaramam drojdia intr-un bol, adaugam zaharul peste ea si le frecam cu o lingura de lemn pana se lichefiaza.

Punem 200 ml apa la incalzit, dar avem grija sa nu se incalzeasca prea tare, doar o idee.

Adaugam apa calda peste drojdia lichefiata, le amestecam bine, apoi adaugam aproximativ 150 gr de faina si omogenizam bine totul.

Acoperim bolul cu un stergar si asteptam sa creasca maiaua. In 10 minute, maxim 15 e gata, daca drojdia este proaspata. Eu folosesc cuburi Budafok, acelea galbene de 50 gr fiecare.

Cernem 500 gr de faina, intr-un vas incapator si ii facem o adancitura la mijloc.

Nu punem niciodata toata cantitatea de faina de la inceput ca nu vom sti cata vom folosi.

Dizolvam sarea in restul de apa incalzita.

Cand maiaua este suficient de crescuta( trebuie sa isi dubleze volumul), o rasturnam in adancitura din faina si incepem sa incorporam in ea faina de pe margini, turnand in acelasi tim si cate putina apa calda si ulei, pana la epuizarea acestora.

Amestecam bine aluatul care se formeaza, mai intai cu lingura de lemn, apoi cu mainile infainate.

Restul de faina o presaram pe masa de lucru, unde vom framanta aluatul.

Va rezulta un aluat destul de vartos, pe care il vom lasa la crescut aproximativ 45 de minute, sau chiar o ora, in functie de cat de rapid isi va dubla volumul.

Apoi, impartim aluatul in 5-6 parti si formam niste bile pe care le vom intinde pe masa de lucru, in forma rotunda, cat dimensiunea tigaii.

Tigaia mea are diametrul de 24 cm si mi-au rezultat 6 turte.

Vom intinde pe rand turtele pe masa de lucru, in functie de cum le coacem.

 Prima turta intinsa o vom mai lasa 5-6 minute pe masa de lucru, pentru a mai lasa aluatul sa mai creasca, astfel turta va iesi mai pufoasa.

Intepam aluatul cu o furculita din loc in loc pemtru a nu se umfla prea rau in timpul coacerii.

Incindem o tigaie antiaderenta la foc tare, dar fara a o unge cu grasime si transferam prima turta in ea.

Imediat, intindem pe masa de lucru a doua turta si o lasam sa se odihneasca pana cand este preparata prima.

Coacem turtele cate 2-3 minute pe fiecare parte, la foc mediu spre mare, apoi le transferam pe un platou si le acoperim cu un stergar de bucatarie, daca nu le servim imediat.

Sunt tare bune mai ales calde, dar mancate ponderat ca ingrasa! :))) Spor si pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Turte la tigaie" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (30)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Turte la tigaie din aluat simplu cu bicarbonat

Postat de AdrianUdrea

Turte la tigaie din aluat simplu cu bicarbonat

Se cerne faina intr-un vas si se amesteca cu sarea. Se face o adancitura la mijlocul ei, ca si in cazul in care se foloseste drojdie. Iaurtul se amesteca cu bicarbonatul de sodiu si se...

Citeste continuarea

Turte la tigaie cu branza si ceapa verde

Postat de merisor67

Turte la tigaie cu branza si ceapa verde

Spălăm ceapa verde și mărarul și le tocăm mărunt, apoi le amestecăm bine cu brânzeturile. Cernem 500 g într-un vas, facem o adâncitură la mijloc și punem acolo...

Citeste continuarea

Comentarii

la 03.04.2015, 10:04
le ador, dar acum mananc mai putin pentru ca am renuntat la paine
la 03.04.2015, 10:05
Am venit si eu
la 03.04.2015, 10:07
la 03.04.2015, 10:09
mmm buneee!
la 03.04.2015, 10:11
bune bune

Vezi toate comentariile (30)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking