Varza a la Cluj

Postat de Oana in Porc
15 Iun 2017 | 18011 vizualizari

Sau sarmale imprastiate sau varza cu carne tocata in straturi cu smantana deasupra! Sigur ati mancat in Ardeal, daca nu, haideti sa vedeti cum se face! Reteta video, pas cu pas, o gasiti mai sus!

Ingrediente

Pentru stratul de varza:

  • 1,5 kg varza murata
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 2 lingurite cimbru uscat
  • 1 lingurita chimen macinat sau seminte, dupa plac
  • 2 frunze de dafin
  • 1 lingurita piper macinat
  • 2 lingurite boia dulce

Pentru stratul de orez:

  • 200 g orez
  • 1 L de apa rece
  • 1 lingurita de sare
  • 2 cepe

Pentru stratul de carne tocata:

  • 1 kg carne tocata de porc sau amestec cu vita, dupa plac
  • 2 cepe
  • putin ulei
  • sare si piper dupa gust
  • 2 lingurite boia dulce sau mai iute, dupa plac

Pentru servit:

  • 3 linguri suc de rosii si smantana grasa
  • ardei iute murat
  • paine taraneasca

Mod de preparare

  • Opariti varza murata daca este prea sarata, apoi taiati-o fideluta.

  • Taiati cubulete ceapa. Puneti uleiul sa se incinga bine intr-o cratita incapatoare, adaugati ceapa si lasati-o putin sa se inmoaie. Puneti apoi varza, cimbrul, piperul, boiaua, doua foi de dafin si optional o lingurita de chimen macinat. Puteti sa puneti seminte de chimen, dar mie nu imi place sa le simt :)

  • Puneti si doua cani cu apa calda, acoperiti oala cu un capac si lasati sa fiarba.

  • Intre timp, puneti la fiert si orezul. Spalati-l bine in mai multe ape, puneti un litru de apa si o lingurita cu sare si lasati-l sa fiarba 12-15 minute.

  • Amestecati intre timp si in varza, sa nu fie foarte, foarte fiarta pentru ca se mai gateste apoi si in cuptor.

  • Lasati orezul si varza sa isi vada de treaba si ocupati-va de carne.

  • Taiati  mai intai cepele cubulete. Puneti putin ulei intr-o tigaie incapatoare si caliti-o putin. Adaugati carnea tocata. Eu am folosit carne tocata din pulpa de porc, puteti folosi si amestec cu vita, cum va place. Amestecati  bine pana isi schimba culoarea. Condimentati cu sare, piper si boia dulce. Daca vreti sa fie picanta puteti folosi boia iute. Lasati pe foc sa se gateasca bine.

  • Scurgeti orezul fiert intr-o sita si clatiti-l cu apa rece.

  • Cand varza este gata scoateti frunzele de dafin.

  • Pentru cuptor, eu am folosit un vas adanc de fonta. Ungeti vasul cu putin ulei, puneti jumatate din varza calita, urmeaza orezul, apoi carnea si restul de varza. Puteti sa faceti mai multe straturi, asta este la alegere :)

  • Deasupra turnati sucul de rosii, daca nu va place puteti sa nu puneti. Tot acum puteti sa adaugati niste slaninuta sau felii de kaizer. Eu nu o sa pun...in schimb presar putin cimbru uscat si pun si putina smantana.

  • Puneti  capacul si puneti vasul in cuptorul incins deja la 180 de grade pentru 45 de minute.

  • Varza a la Cluj este gata, miroase nemaipomenit in bucatarie! Am pregatit  o farfurie, niste ardei iute murat si o paine taraneasca proaspata.

    Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Varza a la Cluj" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (10)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Varza a la Cluj

Postat de AdrianUdrea

Varza a la Cluj

Pentru stratul de varza, tocam varza fideluta și o tinem in apa rece 15 minute, doar daca este prea acra.  Punem uleiul la incins si calim in el ceapa tocata, apoi adaugam varza bine...

Citeste continuarea

Varza a la Cluj pregatita la slow cooker Crock-Pot

Postat de diaconta

Varza a la Cluj pregatita la slow cooker Crock-Pot

Varza am taiat-o fideluta. Intr-un vas am pus doua linguri de ulei  în care am calit doua cepe pe care le-am taiat marunt si  jumatate de morcov razuit. Când ceapa a...

Citeste continuarea

Comentarii

la 15.06.2017, 16:38
la 15.06.2017, 16:57
Ce buna e!
la 15.06.2017, 17:31
la 15.06.2017, 17:58
Super!
la 15.06.2017, 18:05
buna buna

Vezi toate comentariile (10)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking