Varza a la Cluj

Postat de vasimur in Mancaruri cu carne
23 Mai 2018 | 5327 vizualizari
Varza a la Cluj

Dacă nu aveți timp sau pur și simplu nu aveți chef să înfășurați sarmale, atunci vă recomand  „Varză a la Cluj” sau „sarmalele leneșului” cum îmi place mie să le spun. Este o rețetă simplă, foarte gustoasă și rapidă de sarmale împrăștiate, făcută mai în stil propriu. Se prepară foarte ușor și fără prea mare efort!

Ingrediente

  • 1-2 verze murate
  • 650-700 g de carne de porc, tocată
  • 1 ceapă mare
  • 1 roșie mare (pastă de roșii sau suc de roșii)
  • 150 g de orez
  • boia de ardei dulce, după gust
  • piper măcinat, după gust
  • sare, după gust
  • 2 linguri mari de untură de porc (sau ulei de floarea soarelui)
  • 450-500 g de smântână

Mod de preparare

Pregătirea verzei

Varza murată se desface foaie cu foaie și se spală în apă rece, după care se pune la scurs, într-o sită. Varza se toacă fâșii subțiri, sau cum vă place și se pune la călit într-o cratiță sau tigaie încăpătoare, în care am pus în prealabil la încins, o lingură de untură (sau ulei de floarea soarelui). Varza se călește cam 15-20 de minute, la foc mediu, amestecând mereu, până ce începe să se înmoaie. Se oprește focul și se condimentează cu piper măcinat după gust. Sare nu punem deoarece varza este deja sărată.

Pregătirea orezului

Spălăm bine orezul, din mai multe ape, după care îl punem la fiert într-un vas, în jumătate de litru de apă cu puțină sare, cam 9-10 minute. Păstrăm o mică parte din orezul nefiert, pentru încorporat în carnea tocată. Oprim focul și punem orezul fiert la scurs, într-o sită.

Pregătirea cărnii

Se curăță ceapa, se spală și se toacă mărunt. Într-o tigaie se încinge 1 linguriță de untură (sau ulei de floarea soarelui) și se pune ceapa tocată la călit, la foc mic, până ce devine ca sticla. Când ceapa s-a înmuiat, adaugăm roșia tăiată mărunt (eu am folosit suc de roșii) și o parte din orezul pe care l-am spălat bine, în prealabil. Lăsăm la călit cam 7-8 minute, după care oprim focul. Amestecăm carnea cu compoziția de mai înainte și asezonăm cu boia de ardei dulce, piper și sare, după gust.

Prepararea „Verzei a la Cluj”

Pornim cuptorul și-l lăsăm să se încingă bine, la 170-180 grade.

Între timp luăm o tavă potrivită (sau un vas termorezistent dacă avem) și o ungem bine cu puțină untură (sau ulei de floarea soarelui). Întindem uniform 1/2 din cantitatea de varză călită și o tasăm ușor. Condimetăm cu piper măcinat.

Peste stratul de varză călită punem carnea tocată, pregătită anterior, într-un strat uniform.

Deasupra stratului de carne punem orezul fiert, într-un strat uniform. Cui îi place, poate să pună suc de roșii, peste orez.

Peste stratul de orez punem varza rămasă și tasăm ușor. Condimetăm cu piper măcinat. Completăm cu apă cât să acopere varza.

Deasupra punem 2/3 din smântână și o întindem în strat uniform. Cealaltă smântână o păstrăm pentru ornat, la sfârșit. În mod normal, la sarmale nu se pune smântână în compoziție, doar la servit.

Dacă avem o cantitate mai mare pe care dorim să o preparăm, atunci alternăm straturile de varza, carne și orez, până ce terminăm ingredientele. Neapărat, ultimul strat va fi de varză.

Se acoperă tava cu folie de aluminiu și se pune în cuptorul deja încins, la foc mediu cca 40-45 min, ca să fiarbă, să scadă apa și să se omogenizeze gusturile.

Se scoate folia de aluminiu și se mai lasă, la foc maxim, până când se rumenește ușor pe deasupra, cam 10-15 minute.

Oprim focul și lăsăm să se răcorească cam 10-15 minute după care se poate servi, cât încă mai este caldă mâncarea. Ornăm desupra cu smântâna rămasă și cu pătrunjel tocat mărunt.

Varza a la Cluj se servește cu mămăliguță sau cu pâine de casă, cu ardei iute, cui îi place și musai cu smântână sau iaurt, din belșug.

Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Varza a la Cluj" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (15)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Varza a la Cluj

Postat de AdrianUdrea

Varza a la Cluj

Pentru stratul de varza, tocam varza fideluta și o tinem in apa rece 15 minute, doar daca este prea acra.  Punem uleiul la incins si calim in el ceapa tocata, apoi adaugam varza bine...

Citeste continuarea

Varza a la Cluj pregatita la slow cooker Crock-Pot

Postat de diaconta

Varza a la Cluj pregatita la slow cooker Crock-Pot

Varza am taiat-o fideluta. Intr-un vas am pus doua linguri de ulei  în care am calit doua cepe pe care le-am taiat marunt si  jumatate de morcov razuit. Când ceapa a...

Citeste continuarea

Comentarii

la 23.05.2018, 10:27
la 23.05.2018, 10:41
mai usor ca sarmalele si mai gustoasa aceasta mancare
la 23.05.2018, 11:39
la 23.05.2018, 11:52
la 23.05.2018, 12:40
de cand zic ca fac, foarte buna

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking