Pregătirea verzei
Varza murată se desface foaie cu foaie și se spală în apă rece, după care se pune la scurs, într-o sită. Varza se toacă fâșii subțiri, sau cum vă place și se pune la călit într-o cratiță sau tigaie încăpătoare, în care am pus în prealabil la încins, o lingură de untură (sau ulei de floarea soarelui). Varza se călește cam 15-20 de minute, la foc mediu, amestecând mereu, până ce începe să se înmoaie. Se oprește focul și se condimentează cu piper măcinat după gust. Sare nu punem deoarece varza este deja sărată.
Pregătirea orezului
Spălăm bine orezul, din mai multe ape, după care îl punem la fiert într-un vas, în jumătate de litru de apă cu puțină sare, cam 9-10 minute. Păstrăm o mică parte din orezul nefiert, pentru încorporat în carnea tocată. Oprim focul și punem orezul fiert la scurs, într-o sită.
Pregătirea cărnii
Se curăță ceapa, se spală și se toacă mărunt. Într-o tigaie se încinge 1 linguriță de untură (sau ulei de floarea soarelui) și se pune ceapa tocată la călit, la foc mic, până ce devine ca sticla. Când ceapa s-a înmuiat, adaugăm roșia tăiată mărunt (eu am folosit suc de roșii) și o parte din orezul pe care l-am spălat bine, în prealabil. Lăsăm la călit cam 7-8 minute, după care oprim focul. Amestecăm carnea cu compoziția de mai înainte și asezonăm cu boia de ardei dulce, piper și sare, după gust.
Prepararea „Verzei a la Cluj”
Pornim cuptorul și-l lăsăm să se încingă bine, la 170-180 grade.
Între timp luăm o tavă potrivită (sau un vas termorezistent dacă avem) și o ungem bine cu puțină untură (sau ulei de floarea soarelui). Întindem uniform 1/2 din cantitatea de varză călită și o tasăm ușor. Condimetăm cu piper măcinat.
Peste stratul de varză călită punem carnea tocată, pregătită anterior, într-un strat uniform.
Deasupra stratului de carne punem orezul fiert, într-un strat uniform. Cui îi place, poate să pună suc de roșii, peste orez.
Peste stratul de orez punem varza rămasă și tasăm ușor. Condimetăm cu piper măcinat. Completăm cu apă cât să acopere varza.
Deasupra punem 2/3 din smântână și o întindem în strat uniform. Cealaltă smântână o păstrăm pentru ornat, la sfârșit. În mod normal, la sarmale nu se pune smântână în compoziție, doar la servit.
Dacă avem o cantitate mai mare pe care dorim să o preparăm, atunci alternăm straturile de varza, carne și orez, până ce terminăm ingredientele. Neapărat, ultimul strat va fi de varză.
Se acoperă tava cu folie de aluminiu și se pune în cuptorul deja încins, la foc mediu cca 40-45 min, ca să fiarbă, să scadă apa și să se omogenizeze gusturile.
Se scoate folia de aluminiu și se mai lasă, la foc maxim, până când se rumenește ușor pe deasupra, cam 10-15 minute.
Oprim focul și lăsăm să se răcorească cam 10-15 minute după care se poate servi, cât încă mai este caldă mâncarea. Ornăm desupra cu smântâna rămasă și cu pătrunjel tocat mărunt.
Varza a la Cluj se servește cu mămăliguță sau cu pâine de casă, cu ardei iute, cui îi place și musai cu smântână sau iaurt, din belșug.
Poftă bună!