Varza calita, cu carnat afumat

Postat de vasimur in Mancaruri de legume
27 Iun 2018 | 2121 vizualizari
Varza calita, cu carnat afumat

Varză călită este o mâncare simplă și gustoasă, în diverse variante: varză călită cu sau fără carne, varză călită cu afumătură sau cu cârnat proaspăt sau afumat. Aportul de proteine din varza călită e carnea proaspătă sau afumată. Când golesc butoiul cu varză, de obicei pun 2-3 varze, în pungi de plastic, la congelator! I-a venit rândul așa că m-am decis să fac varză călită cu cârnat! Există o firmă zonală care comercializează produse din carne de porc, de o calitate foarte bună, printre altele și „cârnat la metru”!

Ingrediente

  • 1 varză murată (sau 1 varză proaspătă de 1,5-2 kg)
  • 1-2 roșii de mărime medie
  • 2 cepe mari (sau 3-4 cepe mici galbene și/sau roșii)
  • sare după gust
  • piper după gust
  • boia de ardei dulce, după gust
  • 250 ml suc de roșii sau 2-3 linguri de bulion/pastă de roșii
  • 100-150 ml ulei de floarea soarelui
  • cârnat afumat sau proaspăt (cca 350-400 g)
  • pătrunjel verde, tocat
  • 1-2 foi de dafin (opțional)
  • cimbru uscat sau proaspăt (opțional)

Mod de preparare

Tăiem cârnatul în bucăți potrivite, îl crestăm, după care îl punem la prăjit, în uleiul încins.

Dacă cârnatul este proaspăt, îl înțepăm cu furculița din loc în loc (ca să nu plesnească în timpul gătirii) și mai adăugăm cca 100-150 ml de apă. În scurt timp apa se va evapora iar cârnatul va elibera propria grăsime, în care se va prăji pe ambele părți până e rumen, apoi îl scoatem din cratiță și păstrăm uleiul pentru a căli ceapa și roșia.

Dacă se folosește carne și nu cârnat, vom rumeni rapid cubulețele de carne dinainte condimentate cu sare, piper și boia și se lasă în cratiță, adăugând ceapa și varza peste ea.

Curățăm, spălăm ceapa și o tocăm peștișori (juliene). În grăsimea rămasă de la prăjirea cârnatului se adaugă ceapa și se călește la foc mediu timp de 2-3 minute, amestecând până când se înmoaie. Adăugăm și roșia tăiată cubulețe. După ce s-au călit, eu am transferat într-un vas mai încăpător.

Varza proaspătă, se curăță de frunzele vestede și se taie fideluțe. Se presară cu sare și se lasă ~ 30 min, după care se freacă cu mâna și se stoarce de zeamă.

Eu am folosit varză murată, pe care am pus-o să se dezghețe, într-o strecurătoare. Am tăiat-o fideluțe și am stors-o de zeamă.

Punem varza la călit, în uleiul încins, peste ceapa și roșia călite, în prealabil. Adăugăm apă, cât să le cuprindă. Punem capacul și lăsăm să fiarbă înăbușit, aproximativ 1 oră, până ce se frăgezește atât carnea, cât și varza! Se gustă și dacă este fiartă, se condimentează după gust, cu sare, piper, boia de ardei dulce și verdeață tocată. Cui îi place, poate să pună și 1-2 frunze de dafin și cimbru, după gust!

Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Varza calita, cu carnat afumat" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (14)
Retete similare

Varza acra calita cu jumari si carnat de casa

Postat de Constelatialeu

Varza acra calita cu jumari si carnat de casa

Mai intai tocam varza si o lasam cca 1/2 de ora in apa calduta sa se mai duca din sare si acreala,desi a iesit ok,nici prea prea, nici foarte foarte.....Cat timp sta varza la apa,tocam ceapa...

Citeste continuarea

Varza calita cu costita si carnat

Postat de nadina73

Varza calita cu costita si carnat

Se spala costita si carnatul se pune la fiert intr-o cratita cu 1 ceapa taiata feliute si 1 canita de apa,se lasa sa fiarba acoperite cu capac aproximativ 1 ora la foc mic Varza se toaca sau se...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

la 28.06.2018, 10:58
Tare mult imi place varza calita :
la 28.06.2018, 11:11
la 28.06.2018, 11:14
Tare gustoasă...!
la 28.06.2018, 11:49
O bunatate!
la 28.06.2018, 12:10
o bunatate

Vezi toate comentariile (14)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooker
Retete diabetici
Multicooking