Varză murată

Postat de portiadelumina in Muraturi
19 Dec 2013 | 8293 vizualizari
Varză murată

Printre activităţile dela începutul postului Crăciunului se numără şi pusul verzei la murat. Nu cred că e gospodar din ţara asta (în special la ţară), care să nu-şi pună varză la murat. Gustul verzei şi mai ales gustul pe care-l are zeama de varză este cunoscut nu doar la noi, ci şi printre străinii de ne-au vizitat ţara. Nu mă întind la vorbă că nu-i reţetă grea.

Ingrediente

  • 50 verze
  • sare (250 gr la 10 l apă)
  • 3 gutui
  • 2 sfeclă roşie
  • 1 rădăcină hrean
  • 1 rădăcină păstârnac
  • boabe borumb (cca 500gr)
  • tije de mărar

Mod de preparare

Se aleg verze potrivite ori în funcţie de recipientul în care vor fi puse. E foarte important ca varza să fie bine coaptă, să fie tare şi cu frunse care să aibe multe nervuri, altfel la sarmale se vor rupe.

Se curăţă de foile de deasupra, nu prea multe şi se taie cotoarele. Se crestează prin cotor (eu le crestez în formă de cruce) pentru a oferi saramurii posibilitatea de a pătrunde mai bine şi mai repede varza. 

Pe fundul recipientului se pun boabele de porumb şi o parte din celelalte ingredinte enumerate, ingrediente care se toacă în mărimi potrivite, ingrediente care se aşează printre rândurile de varză. 

Se face soluţia de apă cu sare (eu fac saramura la fiecare zece litri) şi se adaugă în recipientul în care au fost puse varza şi celelalte ingrediente. După ce soluţia a acoperit cu cel puţin un lat de palmă varza, se pune o greutate ingrediente încât acestea să nu ia contact cu aerul.

La 2-3 zile (primele 2 săptămâni) zeama de varză se pitroceşte (se vântură) pentru a rămâne limpede şi pentru a nu permite saramurii să nu se depună pe fundul recipientului.

Poza finală va fi prezentată atunci când voi face sarmalele. :D

Daca ti-a placut reteta noastra "Varză murată" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (76)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Rata pe varza la vas din fonta Crock Pot

Postat de Ksenya

Rata pe varza la vas din fonta Crock Pot

Spalam bine rata, apoi condimentam cu sare si piper macinat si o punem la rece pentru o ora. Tocam ceapa solzisori, tocam varza murata si cea dulce grosier si le adaugam in vasul din fonta...

Citeste continuarea

Ciorba cu zeama de varza acra cu carnati, cartofi si smantana

Postat de mihaelar63

Ciorba cu zeama de varza acra cu carnati, cartofi si smantana

 Varza se taie marunt si se pune la fiert in moare.  Legumele se curata si se maruntesc in functie de preferinte. Carnea de porc se taie cubulete. Asemenea si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 19.12.2013, 19:10
Imi place varza murata !!! Sub orice forma este gatita si consumata
la 19.12.2013, 19:12
Buna varza murata!
Si noi punem gutuie si porumb
la 19.12.2013, 19:15
Laura, îmi place zeama de varză, taman am băut o cană sănătoasă Mulţumesc!
la 19.12.2013, 19:16
Meri, înseamnă că avem gusturi asemănătoare. Să vedem la sarmale, câd voi face dacă mai nimeresc reţeta. Mulţumesc!
la 19.12.2013, 19:18
ce buna este

Vezi toate comentariile (76)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking