Varza murata

Postat de vasimur in Muraturi
26 Oct 2017 | 15793 vizualizari
Varza murata

Varza murată conține foarte multă vitamina C, iar prin fermentație se produc enzime și bacterii bune care ajută la descompunerea carbohidraţilor din alimente. Medicii recomandă varza murată și în cazul stomacului deranjat. Din ingredientele de mai jos a rezultat 1 porție (1 butoi de 60 l).

Ingrediente

  • 30 kg de varză (pentru un butoi de 60 kg)
  • 1 țelină medie cu frunze
  • 1/2 kg morcovi
  • 1-2 legături hrean
  • 30 linguri de sare mare neiodată
  • 30 l apă
  • 1-2 legături mărar uscat
  • 1-2 legături cimbru uscat

Mod de preparare

Alegeți verze de dimensiuni medii, cam de 1-2 kg bucata ca să încapă în butoi și care nu sunt prea îndesate. Curăţăți-le de primele frunze și scobiți în dreptul cotorului. Spălați bine varza și puneți la scurs.

Între timp se curăță morcovii, țelina și hreanul și se spală bine. Hreanul se taie fâșii, morcovul se taie rondele iar țelina cubulețe.

Pe fundul butoiului puneți beţe de mărar uscat, cimbru uscat, hrean, morcovi și țelină. Punem varza în butoi și printre verze se strecoară morcovii, țelina și hreanul.

Pentru saramură se pune o lingură rasă de sare mare neiodată, la 1 l de apă. Într-o oală am pus 10 l de apă la fiert și am adăugat sarea ca să se dizolve. Saramura se pune călduță peste varză. Dacă nu ajunge saramura se mai prepară, respectând proporțiile (1 lingură sare mare neiodată la 1 l de apă).

Pe măsură ce se murează, varza se așează și se mai pot adauga verze. În prealabil se scoate moare cu un furtun, într-o canistră, pentru a putea așeza bine varza, fără să o strivim. Zilele următoare se mai completează cu varză, dacă este cazul.

La 2-3 zile se pitrocește(se scoate și se toarnă la loc, de mai multe ori la rând, zeama în vasul cu murături ). Cu cât pitrocim varza mai des, cu atât se va mura mai bine și mai repede iar moarea va fi foarte bună și de băut (nu va fi cleioasă)!

Pentru a pitroci mai ușor, am introdus în butoi o țeavă, prin care cu ajutorul unui furtun, se scoate moare într-o canistră sau bidon de plastic de 5 l. Punem dopul la bidon (canistră) și agităm energic de mai multe ori.După ce se scoate o cantitate de moare, se poate sufla aer prin furtun, ca să se agite moarea în butoi. Se toarnă în butoi moarea din canistră (bidon) și se pune capacul.

Când considerăm că nu mai este nevoie de completat cu varză, se pune deasupra frunze de țelină, mărar și cimbru. Pentru a împiedica varza să iasă din saramură, se pun niște bețe, în cruce. Se completează cu saramură (moare) în așa fel încât să acopere varza și se pune capacul la butoi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Varza murata" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (15)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Rata pe varza la vas din fonta Crock Pot

Postat de Ksenya

Rata pe varza la vas din fonta Crock Pot

Spalam bine rata, apoi condimentam cu sare si piper macinat si o punem la rece pentru o ora. Tocam ceapa solzisori, tocam varza murata si cea dulce grosier si le adaugam in vasul din fonta...

Citeste continuarea

Ciorba cu zeama de varza acra cu carnati, cartofi si smantana

Postat de mihaelar63

Ciorba cu zeama de varza acra cu carnati, cartofi si smantana

 Varza se taie marunt si se pune la fiert in moare.  Legumele se curata si se maruntesc in functie de preferinte. Carnea de porc se taie cubulete. Asemenea si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.10.2017, 20:50
Dom`Vasile e pus pe sarmale....
la 26.10.2017, 20:53
Foarte bună! Când va fi murată, ai de făcut sarmale...!
la 26.10.2017, 20:56
Să știi că da, Clementina! Suntem mari amatori de sarmale în varză murată!
la 26.10.2017, 20:56
Saptamana trecuta am pus si noi! Abia astept sa se mureze! Sunteti tare harnic!
la 26.10.2017, 20:59
Inca n-am pus varza

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking