Visinata de casa

Postat de vasimur in Bauturi
20 Dec 2018 | 19018 vizualizari
Visinata de casa

Vișinata de casă este o o băutură alcoolică de culoare roşie sau roz, foarte aromată, cu un gust dulce, fructat, care se prepară la începutul verii, din ingrediente simple, fără conservanți și cu un efort minim! Pentru că are un gust dulce, atât datorită fructelor, cât şi datorită zahărului, se recomandă să bem vişinata cu precauţie, deoarece riscăm să ne îmbătăm foarte repede, efect dat de conţinutul ridicat de zahăr, care accelerează apariţia stării de beţie. După rețeta de vișinată de casă, se pot prepara băuturi similare din altfel de fructe cum ar fi: cireșe, căpșuni, afine, mure, zmeură, coarne… cu zahăr sau miere de albine. Dacă folosiți miere de albine sau zahăr brun, culoarea vișinatei va fi mai închisă. Dacă doriți ca vișinata să păstreze culoarea vie a fructelor, adăugați în damigeană, odată cu fructele, zeama de la o lămâie. Vișinata va avea o culoare frumoasă iar lămâia îi va da un plus de savoare! Vișinata de casă este un lichior și nu trebuie să fie prea tare, 30-40 de grade, maxim. Este extrem de important să se folosească alcool dublu rafinat, deoarece acesta va menține mai bine vișinata.  Se lasă la macerat minim 30 de zile, în cămară la întuneric, după care se poate adăuga țuică, pălincă sau vodcă fără arome, după buget și preferință. Se păstrează foarte bine în cămară, la întuneric. Din ingredientele de mai jos au rezultat 5,5 l de vișinată! Am pus vișinata în 10 sticle, de 500 și 700 ml.

Ingrediente

  • 5 kg vișine
  • 2 kg zahăr (zahăr brun sau miere de albine)
  • 2 l de alcool dublu rafinat de 90 grade
  • 1 l vodka fără arome, de 40 grade (țuică sau pălincă)
  • 2-3 cuișoare (opțional)
  • 1 baton de scorțișoară (opțional)
  • 150 g de zmeură și/sau afine, cireșe negre (opțional)
  • 1 sticluţă de rom (opțional)

Mod de preparare

Pasul 1. Vişinele se curăţă de frunzuliţe şi codiţe, se spală bine şi se scurg de apă.

Pasul 2. După ce s-au scurs, se pun într-o damigeană de sticlă (sau borcan mai mare), un rând de vişine, un rând de zahăr și tot așa până ce se termină ingredientele. Ultimul strat trebuie să fie neapărat de zahăr. Odată cu fructele am pus și zeama de la o lămâie. Se acoperă damigeana (borcanul) cu un tifon sau dop dar să nu fie închis etanș şi se lasă la macerat, într-un loc bine luminat şi călduros, timp de cca 8-10 zile (dacă este mai răcoare, poate să dureze și 2-3 săptămâni!), până ce se topește tot zahărul. În tot acest timp, agităm damigeana, de 2-3 ori pe zi, pentru ca fructele să se amestece cu zahărul, formându-se un sirop.

Pasul 3. Când s-a topit zahărul se va adăuga alcoolul dublu rafinat de 90 grade, peste vișine și sirop (opțional se pot adăuga afinele, zmeura, cireșele, sticluța de rom, cuișoarele și batonul de scorțișoară, dacă se dorește). Dacă se adaugă alcoolul peste fructe, visinata va fi mai putin alcoolizată, pentru că fructele vor absorbi o parte din alcool, dar va avea o aromă deosebită, de la sâmburi.

Pasul 4. Se lasă la macerat, cam 30 de zile, într-un loc întunecat şi mai răcoros, agitând damigeana, la 2-3 zile.

Pasul 5. După cca 30 de zile, se trage siropul într-o damigeană de 5 l, fără a agita prea tare conţinutul și se completează cu vodcă fără arome, la 40 grade, pentru ca să iasă vișinata la tăria dorită! Dacă aveți, puteți folosi țuică sau pălincă și vișinata va fi mult mai bună!  Turnăm vișinata în sticle și le punem în cămară, la răcoare.

Vişinele rămase în damigeană pot fi folosite la prepararea prăjiturilor, sau mâncate pur şi simplu.

Hai noroc!

Daca ti-a placut reteta noastra "Visinata de casa" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (13)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert bomboane aromate

Postat de Constelatialeu

Desert bomboane aromate

In bolul robotului am pus resturile blaturi, am adaugat bananele, frisca llichida si am mixat bine pana am obtinut o pasta omogena, apoi am adaugat nucile si visinele si am omogenizat compozitia....

Citeste continuarea

Desert prajitura cu frisca, zmeura si ciocolata

Postat de Valclaudia

Desert prajitura cu frisca, zmeura si ciocolata

Preincalzim cuptorul la 180 grade Celsius. Separam ouale. Albusurile le batem spuma cu praful de sare. Galbenusurile se mixeaza la viteza mare cu zaharul, pudra de cacao si praful de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.12.2018, 21:25
Hai noroc si la multi ani!
la 20.12.2018, 21:34
Ce bună este...!
la 20.12.2018, 21:38
La mulți ani!
la 20.12.2018, 21:47
buna buna
la 20.12.2018, 21:51
Noroc! Hac!

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking