Ciupercile de pădure au fost adunate din pădurile de pe unde am copilărit eu, de niște vecini de-ai mamei, iar la mine au ajuns direct curățate și tocate. Așa că nu am poze cu ele întregi și nici nu știu câte au fost din fiecare fel, dar ponderea au avut-o hribii, apoi gălbiorii.
Punem uleiul la încins și călim ceapa în el până se pătrunde ușor și își schimbă culoarea.
Adăugăm, apoi, ciupercile de pădure tocate mărunt și amestecăm intens, pentru că acestea au tendința de a se lipi.
Adăugăm și usturoiul răzuit și îl amestecăm bine printre ingrediente să le parfumeze intens.
Apoi picurăm puțină zeamă de la ardeii copți, pe care avem grijă să o păstrăm.
Amestecăm bine ciupercile cu ceapa pe foc până se pătrund, apoi adăugăm ciupercile champignon tocate mărunt, ardeiul copt, de asemeni tocat și vinetele coapte, tocate mărunt.
Dăm vasul la cuptor, la 175 de grade C, pentru aproximativ 2 ore, timp în care mai amestecăm în zacuscă, periodic.
După acest interval începe uleiul să se ridice la suprafață, semn că toate ingredientele sunt pătrunse.
Scoatem vasul din cuptor, adăugăm pasta de roșii, o parte din condimente și sare, omogenizăm bine totul și din nou dăm vasul la cuptor pentru 30 de minute.
Gustăm, apoi, zacusca de ciuperci combinate cu ardei copt și vinete, îi mai potrivim gustul cu condimente, sare și zahăr și o mai lăsăm 10 minute la cuptor.
Eu am adăugat o lingură de zahăr pentru că și pasta de roșii și ardeii copți au fost ușor dulci.
Spălăm borcanele și le sterilizăm pentru 10 minute în cuptorul aprins, după ce scoatem zacusca.
Apoi le umplem fierbinți cu zacusca fierbinte și înfiletăm capacele.
Dăm borcanele la cuptor cu focul aprins pentru 5-6 minute, apoi le lăsăm acolo până se răcesc complet.
Le etichetăm frumos și le trecem în cămară.