Ingrediente
- 4 kg de dovlecei
- 700 g praz,
- 800 g ceapa,
- 1500 g rosii,
- 1500 g ardei gras rosu/kapia/gogosar,
- 2 morcovi,
- 200 ml ulei,
- sare,
- piper dupa gust,
- foi dafin,
- cativa catei usturoi,
- un praf ienibahar,
- cateva boabe coriandru
- Pentru zacusca picanta:
- 1 ardei iute tocat si un praf fulgi de chili
Mod de preparare
Spalam dovleceii si ii dam pe razatoare, adaugam putina sare si ii lasam la scurs intr-o strecuratoare. Coacem, curatam ardeii si ii taiem bucatele. Tocam ceapa si prazul marunt.Curatam morcovii si ii radem. Oparim rosiile, le scoatem pielitele si le dam prin robot. Punem o cratita cu fundul gros pe foc adaugam uleiul, punem ceapa si lasam 2-3 minute amestecand tot timpul, apoi adaugam o cana de apa si lasam la inabusit la foc potrivit. Dupa cca 10-15 minute adaugam morcovul si lasam sa se inabuse in continuare. Cand scade zeama,mai adaugam apa fierbinte. Adaugam dovleceii si ardeii copti cand este inmuiata ceapa si lasam sa fiarba cam 10 minute apoi adaugam rosiile, sarea, piperul si dafinul. Lasam sa fiarba, amestecand des, pana scade zeama. Potrivim de sare. Adaugam usturoiul si oprim focul.Daca ne place si gustul picant facem si zacusca picanta.
Punem jumatate din cantitate in borcane iar in cealalta jumatate adaugam 1 ardei iute tocat si un praf fulgi de chili sau dupa gust si mai dam intr-un clocot. Oprim focul, lasam sa se linisteasca si punem in borcane. Sterilizam 30 de minute din momentul in care a inceput sa fiarba apa. Lasam borcanele sa se raceasca sub paturi/prosoape pana a doua zi. Servim cu mare pofta!
Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca de dovlecei" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (10)
|