Zacusca de dovlecei si fasole verde

Postat de Ina in Zacusca
21 Iul 2019 | 10184 vizualizari
Zacusca de dovlecei si fasole verde

Zilele trecute mi-a adus o colega de serviciu un borcan cu zacusca de dovlecei care mi-a placut foarte mult. Si pentru ca vineri, tot ea, mi-a adus si o sacosa cu dovlecei, am preparat si eu bunatate de zacusca. 

Ingrediente

  • 8 dovlecei proaspeti ( marisori )
  • 2 borcane a 800 g fiecare cu fasole pastai
  • 1 kg ardei capia (copti, curatati si scursi)
  • 2 kg ceapa
  • 1,2 kg morcov
  • 800 ml ulei
  • 800 g pasta de tomate
  • sare ( 1-2 linguri, dupa gustul fiecaruia )
  • mix de piper macinat ( alb, verde, rosu, negru )
  • cimbru
  • o lingurita cu boia de ardei iute
  • o capatana de usturoi
  • 3-4 foi de dafin
  • o lingurita cu zahar

Mod de preparare

Curatam ceapa de foile uscate, o spalam si o tocam marunt(eu am folosit robotul).

Dovlecelul si morcovul se curata si se dau pe razatoare ( doclecelul l-am dat pe razatoarea mare iar morcovul pe cea mica ). 

Ardeiul capia copt l-am maruntit la robot.

Punem intr-o oala incapatoare 800 ml de ulei, ceapa tocata, morcovul ras si o lingura de sare. Amestecam totul si calim usor la foc mic, pana ce amestecul este bine patruns iar in vas se formeaza mai mult lichid. Adaugam ardeiul capia maruntit si calim in continuare amestecul. 

Scurgem bine dovlecelul in pumni si-l adaugam in oala iar cand amestecul este omogen adaugam si fasilea pastai pe care o tocam marunt in prealabil.

Amestecam din cand in cand cu o paleta de lemn, pentru prajire uniforma si pentru a evita lipirea de peretii vasului.

Presaram piper si cimbru dupa gust, adaugam si 3-4 frunze de dafin si din acest moment fierbem totul cca 2 ore la foc mic, fara a uita sa amestecam compozitia din cand in cand (dar destul de des) pentru a nu se lipi.

Eu am adaugat si 5-6 catei de usturoi maruntit cu cutitul dar si o lingurita de boia iute.

Pe toata perioada prepararii focul trebuie sa fie mic. 

Cand uleiul incepe sa se ridice la suprafata adaugam pasta de tomate, omogenizam si mai fierbem zacusca inca vreo 30 minute, la foc mic. Gustam si completam gustul de sare si piper, daca este cazul. Presaram la final o lingurita cu zahar . 

Borcanele spalate le-am tinut 1-2 minute ( in functie de cate am bagat pe serie ) in cuptorul cu microunde pentru sterilizate si pentru a nu se sparge cand torn zacusca fierbinte.

Am umplut borcanele cu zacusca fierbinte, amestecand din cand in cand in oala pentru a uniformiza uleiul in compozitia de zacusca. 

Am capsat borcanele cu capace tinute 1-2 minute in apa clocotita, apoi le-am asezat in tava aragazului si le-am tinut in cuptor, la foc mic, cca. 20 minute, pana cand am vazut ca in borcane uleiul incepe sa fiarba.

Am stins focul si am lasat tava cu borcanele in cuptorul inchis, pana a doua zi.

Peste iarna se pastreaza la temperatura constanta, ferite de caldura si umezeala (in camara, beci).

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca de dovlecei si fasole verde" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (14)
Retete similare

Zacusca de fasole verde cu dovlecei

Postat de sufletista

Zacusca de fasole verde cu dovlecei

Ardeii ii coacem, ii asezam intr-un vas, presaram sare peste ei, ii acoperim si lasam 10 min. Ii curatam sub un jet de apa rece. Inlaturam cotoarele, semintele si tocam marunt. Dovlecei ii...

Citeste continuarea

Zacusca de fasole verde, cu dovlecei si ardei copti

Postat de merisor67

Zacusca de fasole verde, cu dovlecei si ardei copti

Se coc ardeii, se presara sare peste ei si se lasa intr-un vas acoperit, 10-15 minute, apoi se curata sub jet de apa rece. Sarea ajuta sa se curete foarte usor, mai ales zonele care nu s-au...

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.07.2019, 19:33
e la favorite deja! Vreau sa incerc si eu bunatatea asta , neaparat!
la 21.07.2019, 19:35
Chiar e gustoasa, Claudia! Si pe mine m-a cucerit pe loc
la 21.07.2019, 19:53
Ce culoare frumoasă are...!
la 21.07.2019, 20:21
Ce culoare frumoasa are!
la 21.07.2019, 20:53
Buna!

Vezi toate comentariile (14)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking