Zacusca de ghebe

Postat de vasimur in Zacusca
26 Oct 2018 | 5322 vizualizari
Zacusca de ghebe

Atât eu cât și băieții mei suntem mari amatori de zacuscă, preferata noastră fiind cea cu ghebe. Cantitățile de legume sunt date dinainte de a fi curățate și prelucrate dar nu sunt restrictive. Din ingredientele de mai jos au rezultat 23 borcane de zacuscă.

Ingrediente

  • 3 kg de ghebe
  • 1 kg de ardei grași copți
  • 1 kg de ardei capia copți
  • 1 kg de gogoșari copți
  • 1-1,5 kg de ceapă
  • 1-1,5 kg de morcovi
  • 2 kg de roșii
  • 700-750 ml de ulei de floarea soarelui
  • 2 linguri de zahăr (opțional)
  • sare după gust
  • piper (boabe și măcinat) după gust
  • 3-4 foi de dafin

Mod de preparare

Se spală ardeii și gogoșarii iar după ce se coc, se pun într-un vas acoperit cu capac și se lasă puțin (acest lucru va face ca pielița să se poată îndepărta mult mai ușor!). Ardeii și gogoșarii copți, se curăță de pielițe, de cotoare și de semințe și se lasă să se scurgă de zeamă. 

Între timp se curăță ceapa, se spală și se taie mărunt, după care se pune la călit în ulei, ca să se înmoaie, la foc mic, fără să o rumenim.

Se curăță morcovii, se spală, se răzuie pe răzătoarea mică (sau cea mare, dacă vreți) și se călește apoi, împreună cu ceapa tot la foc mic.

Se spală roșiile, se îndepărtează pielița și semințele și se taie mărunt (sau se face suc de roșii dacă doriți!). Se adaugă în oala  în care se prepară zacusca și se amestecă periodic ca să nu se prindă de fundul oalei.

Ardeii și gogoșarii copți curățați și scurși de zeamă se dau prin mașina de tocat, prin sită mare și se adaugă în oala în care se prepară zacusca.

În timp ce se coc ardeii și gogoșarii ne ocupăm și de ghebe. Ghebele se curăță bine, se spală din mai multe ape și se fierb în apă cu sare. În timpul fierberii se va îndepărta spuma pe care o vor forma. Când sunt fierte, se scot într-o strecuratoare, se clătesc sub jet de apă și se lasă să se scurgă bine și să se răcorească. Se dau apoi prin mașina de tocat, prin sită mare și se adaugă în oala în care se prepară zacusca, după ce am adăugat ardeii și gogoșarii și am uniformizat compoziția.

Se adaugă foile de dafin și boabe de piper, după gust. Se dă vasul la cuptor, la foc mediu, timp de 2 ore. Eu am mai pus, suplimentar, 0,5 l suc de roșii deoarece îmi place ca zacusca să aibă gustul dulce-acrișor dat de roșii (acest lucru este opțional!).

Observație. Dacă nu aveți un vas suficient de încăpător pentru ingedientele mai sus menționate și care să încapă în cuptor, puteți împărți compoziția în 2 sau mai multe șarje!

Se amestecă din când în când, în vasul din cuptor, pentru a vedea care este consistența și când uleiul se ridică la suprafață, se adaugă zahărul (opțional), sare și piper măcinat, după gust. Se amestecă bine pentru uniformizare și se mai lasă vasul, în cuptor, cca 30 de minute.

După acest interval de timp, se scoate vasul din cuptor și se toarnă zacusca fierbinte în borcane curate și uscate, pregătite din timp.

Se pun capacele și se dau borcanele la cuptor, pentru o sterilizare uscată, timp de 20-30 minute.

După ce trece timpul de sterilizare, borcanele se lasă să se răcească în cuptor. Se scot a doua zi și se depozitează în cămară, la loc răcoros și uscat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca de ghebe" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (14)
Retete similare

Zacusca cu ghebe si ceapa coapta

Postat de sufletista

Zacusca cu ghebe si ceapa coapta

Ceapa o curatam de coaja si o stropim cu ulei si sare, adaugam si usturoiul in tava tapetata cu hartie de copt. Dam tava la cuptorul incalzit pana ce se inmoaie bine. Intre timp tocam...

Citeste continuarea

Zacusca de ghebe

Postat de Ksenya

Zacusca de ghebe

Pregatim borcanele ,spalam bine si le sterilizam in cuptorul cu microunde 4 minute sau in cuptorul aragazului 15 minute. Ciupercile le alegem de impuritati apoi le spalam in mai multe ape....

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.10.2018, 18:08
la 26.10.2018, 18:19
Cea mai bună...!!!
la 26.10.2018, 18:58
Super bună! Din păcate nu am de unde să achiiționez ghebe ( Așa că o să pap de la voi, măcar cu gândul!
la 26.10.2018, 19:49
Foarte buna!
la 26.10.2018, 19:54
Buna!

Vezi toate comentariile (14)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking