Vinetele si ardeii se coc, se curata si se scurg foarte bine de lichid.
In retetele mai noi se pastreaza si lichidul, punandu-se mai putin ulei, dar la reteta clasica, totul se fierbe in ulei, fara a mai adauga lichidul.
Curatam ceapa si o trecem prin robot, sau o toacam solzisori.
Eu am trecut-o prin robot.
Adaugam in vasul aparatului Crock-Pot, uleiul si ceapa, il acoperim cu capacul din dotare, conectam slow cooker-ul Crock-Pot Digital 4,7 l la sursa de curent si setam programul HIGH pentru 30 de minute.
Neaparat ceapa trebuie usor preparata inainte, nu definitiv, dar sa se patrunda putin.
Trecem vinetele si ardeiul prin robot, dar avem grija sa lasam ardeiul mai maricel, nu il tocam pana devine pasta.
Dupa scurgerea celor 30 de minute, adaugam in vas, vinetele si ardeiul, precum si putina sare.
Amestecam bine ingredientele cu o paleta de lemn sau de silicon, acoperim din nou vasul si setam programul HIGH pentru 4 ore.
In tot acest timp, nu vom ridica capacul, decat cu 30 minute inainte de expirare, cand verificam daca zacusca este preparata si adaugam atunci pasta de rosii si condimentele.
Amestecam din nou in vas pana se omogenizeaza ingredientele, apoi acoperim vasul si asteptam cuminti expirarea timpului.
Cand expira timpul, gustam zacusca si o mai potrivim de sare, condimente si zahar, apoi dupa caz, mai prelungim timpul de preparare cu 30 de minute(eu am prelungit).
Spalam bine borcanele si le sterilizam in cuptorul preincalzit.
Umplem imediat borcanele sterilizate, infiletam capacele si le mai dam la cuptor cu flacara aprinsa, pentru 5-6 minute, apoi stingem focul si lasam borcanele sa se raceasca lent, in cuptor, pana a doua zi.
A doua zi, le etichetam frumos si le trecem in camara.
Foarte buna zacusca, foarte bun si util SLOW COOKER CROCK-POT-ul!