Zeama de cocos in stil Basarabean

Postat de Ksenya in Ciorbe
20 Mar 2015 | 9251 vizualizari
Zeama de cocos in stil Basarabean

Aceasta reteta am adus-o din Basarabia.O puteti intalni in fiecare restaurant deacolo.E extrem de apreciata mai ales dupa petreceri.E o alternativa a ciorbei de burta si a ciorbei de potroace.De mahmureala :)). Mai e un obicei in Basarabia, ca a 2-a zi dupa nunta ,cam pe la pranz se invita nasii de catre tineri la "zeama de cocos" si placinte,unde isi povestesc despre petrecerea de la nunta.Eu l-as denumi ca primul contact oficial intre fini si nasi. :)

Ingrediente

  • un cocos de tara pregatit si portionat
  • o ceapa mare sau 2 mai mici
  • 2 maini mari de taitei de casa pregatiti in casa si uscati
  • 2 morcovi
  • 4 rosii potrivite
  • 2 radacini patrunjel
  • 1 l bors de putina, de casa destul de acru
  • un buchetel de cimbru
  • marar ,patrunjel
  • sare
  • piper optional.

Mod de preparare

Se pune cucosul (asa ii zice) pregatit, in apa la fiert, cam doi litri cu o lingurita de sare. Se spumeste foarte bine, se micsoreaza flacara la minim. Se adauga ceapa intreaga si se fierbe acoperit cu capac cam atat cat sa intre furculita usor in carne la foc domol. Se scoate ceapa si se adauga legumele taiate bastonase mai groase. Se mai fierbe 30 minute, dupa care se scoate carnea si se adaugam rosiile oparite si curatate de pielita, lasam 5 minute la fiert, apoi adaugam borsul fiert separat, atat cat sa nu fie prea acru, dar sa simta prezenta lui. Aici depinde de bors cat de acru este. Daca borsul e acru "de-ti sare caciula" punem mai putin de un litru si lasam sa fiarba la foc mic inca 6-7 minute.

Intre timp fierbem taiteii separat cam 7 minute, ii scurgem si ii adaugam in zeama si mai lasam sa dea un clocot-doua. Oprim flacara, adaugam buchetelul de cimbru si acoperim cu capac si lasam cam 10 minute sa se aseze.

Se serveste cu marar si patrunjel tocat marunt. Obligatoriu cu turte, vin bun si voie buna.

Pofta mare!

Daca ti-a placut reteta noastra "Zeama de cocos in stil Basarabean" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (22)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Ciorba de fasole cu afumatura de porc

Postat de merisor67

Ciorba de fasole cu afumatura de porc

Boabele de fasole, bine spalate le punem de cu seara intr-un vas si le acoperim cu apa in cantitate mai mare si dam vasul la frigider. A doua zi, schimbam apa si punem vasul la foc mediu si...

Citeste continuarea

Ciorba de cartofi cu rosii

Postat de licurici_lra

Ciorba de cartofi cu rosii

Am taiat cartofii si rosiile cubulete, ceapa marunt, morcovul rondele si ardeii bastonase. Am pus ulei intr-o oala, am adaugat legumele, in afara de cartofi le-am lasat sa se inmoaie, punand...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.03.2015, 16:56
Ce bine arata!
la 20.03.2015, 16:57
la 20.03.2015, 16:57
la 20.03.2015, 16:57
Multumesc Meri,e si buna tare
la 20.03.2015, 16:58
multumesc fetelor!

Vezi toate comentariile (22)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking