ANASONUL - CONDIMENTUL STELAT SI AROMAT

Postat de bucataria_cu_mirodenii in Condimente
19 Ian 2013
ANASONUL - CONDIMENTUL STELAT SI AROMAT

Hello, bucatarasi. Bine v-am gasit la urmatorul meu articol despre Condimente. Azi voi scrie despre Anason. Sper ca multi dintre voi il cunoasteti deja, daca nu, voi incerca sa va familiarizez cu acest condiment minunat si sa va spun pe scurt intrebuintarile sale culinare si medicinale.

Asadar, Anasonul este originar din Asia si este cultivata in tarile mediteraneene inca din cele mai vechi timpuri. Planta de anason creste pana la 60 de centimetri si are frunze rotunde. Se inrudeste cu feniculul, chimenul, coriandrul si mararul.
Este cunoscut drept condiment si produs medicinal de acum 3500 de ani. Mestecarea catorva boabe de anason dupa o masa copioasa era un obicei larg raspindit in Orient. Romanii mancau la desert o prajitura cu anason pentru a le improspata respiratia si pentru digestie.
Anasonul stimuleaza secretia bilei si ajuta la digestie si la balonare, colici si accese de tuse. Elimina mucusul in raceli, intareste inima si organele aparatului respirator si relaxeaza nervii. Ajuta si la producerea/ stimularea laptelui matern.
Mirosul este foarte placut, dulce si aromat, iar gustul este picant si proaspat.
Intrebuintare: este folosit pentru asezonarea dulciurilor de Craciun, a painii si a diverselor prajituri. Salatele de fructe, compoturile de mere si pere, mancarurile cu lapte si gris, gemul de prune, toate au o aroma mai buna daca li se adauga anason. Constituie un ingredient important in lichioruri, precum pastis, lichiorul de anason, uzo, bautura de orez, Pernod, Ricard si Sambuca care au arome asemanatoare lemnului-dulce.
Se gaseste sub forma de seminte intregi sau macinate. Se pastreaza in recipient etans, intr-un loc uscat, racoros, intunecos pentru a-si pastra aroma pentru cel putin un an.
Sfaturi pentru gatit: inainte de folosire, semintele de anason trebuie zdrobite intr-o piulita pentru a se degaja toata aroma. Are un gust care le poate domina pe toate celelalte si se foloseste cu grija si moderatie la gatit si copt. Nu se combina cu alte condimente aromatice.

Sursa: Condimente de Anne Iburg

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking