Aluat de foietaj

Postat de merisor67 in Dulciuri
26 Mai 2015 | 23759 vizualizari
Aluat de foietaj

Aceasta este varianta mea de foietaj pe care il fac de peste 20 de ani si imi reuseste de fiecare data. Reteta o am de la o fosta colega de serviciu, de cand eram eu mica..... ce mult e de atunci! :)))) Pe atunci o faceam cu margarina, dar acum o prepar cu unt cu 65 % grasime. Din acest aluat ies lejer doua foi coapte pe dosul unei tavi de 28/40 cm, sau depinde cum il doreste fiecare, mai intins. Varianta aceasta de aluat am mai prezentat-o odata cu produsul finit, dar m-am gandit ca e bine sa o prezint si separat. Am mai prezentat si varianta cu branza in aluat cu ceva timp in urma.

Ingrediente

  • 200 g unt 65%
  • 9 linguri ulei
  • 11 linguri apa
  • 1 lingurita otet
  • 1 ou
  • 1/2 lingurita sare
  • aprox. 500 g faina 
  • Optional:
  • 1 lingurita zahar
  • arome

Mod de preparare

Punem untul intr-un vas, la foc mic si il lasam sa se topeasca, apoi luam din el 9 linguri si le punem in bolul in care vom lucra aluatul.

Peste untul ramas pe foc adaugam cele 9 linguri de ulei, iar cand incepe sa fiarba pe margini, adaugam o mana de faina si amestecam energic pana se omogenizeaza apoi ridicam vasul de pe foc.

Va rezulta o ciulama usor fluida, pe care o lasam sa se raceasca.

Peste cele 9 linguri de unt pe care le-am dat deoparte, adaugam 1 ou, sare, zahar, otet si apa si amestecam bine, apoi incepem sa incorporam treptat faina.

Lucram mai intai in vas, apoi cand se ingroasa, rasturnam aluatul pe masa infainata si il mai framantam pana cand nu se mai lipeste de maini.

Va rezulta un aluat usor moale si foarte elastic.

Elasticitatea aluatului se datoreaza in primul rand oului, mai ales albusului, apoi depinde si de calitatea celorlalte ingrediente, unt, faina.

Eu folosesc unt Pilos de la LIDL si faina de casa.

Mie mi-au intrat aproximativ 500 gr de faina, proaspat macinata.

Intindem aluatul cu ajutorul sucitorului, pe masa infainata, intr-o foaie cat mai subtire.

Peste jumatate din foaia de aluat, intindem jumatate din compozitia de unt racita, apoi pliem jumatatea cealalta de aluat peste ea.

Ne ajutam de sucitor, ruland capatul liber al foii de aluat pe el si aducandu-l apoi peste partea unsa cu unt.

Presam usor cu mainile, apoi ungem din nou jumatate de aluat cu jumatate din cantitatea de unt ramasa si pliem iarasi partea neunsa peste ea si tot asa pana cand nu mai putem plia aluatul si terminam untul din craticioara.

Invelim aluatul asa pliat in folie si il dam la frigider 1-2 ore pana cand se intareste untul printre foile de aluat.

Apoi il putem folosi la placinte sau prajituri.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Aluat de foietaj" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (25)
Retete similare

Strudele cu mix de fructe

Postat de Ksenya

Strudele cu mix de fructe

visinele dupa ce le scoatem samburii ,presaram cu o lingura zahar tos , lasam 30 minute sa lasa sucul si le transferam  intr-o sita.Dupa ce s-au scurs le amestecam cu celelalte fructe ....

Citeste continuarea

Rulada cu mere

Postat de MotanLaOale

Rulada cu mere

Merele se rad pe razatoarea mare curatate de coaja sau cu coaja (eu le-am ras cu coaja ) si se pun la calit cu zaharul fara apa. Cand se evapora toata zeama lasata de mere, se pune scortisoara...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

la 26.05.2015, 12:03
Ce-mi place mie cu "faina cat cuprinde"
la 26.05.2015, 12:08
la 26.05.2015, 12:18
ce faina e reteta
la 26.05.2015, 12:20
super reteta
la 26.05.2015, 12:24
O reteta minunata!

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooker
Retete diabetici
Multicooking