Aluat de foietaj

Postat de merisor67 in Dulciuri
26 Mai 2015 | 36884 vizualizari
Aluat de foietaj

Aceasta este varianta mea de foietaj pe care il fac de peste 20 de ani si imi reuseste de fiecare data. Reteta o am de la o fosta colega de serviciu, de cand eram eu mica..... ce mult e de atunci! :)))) Pe atunci o faceam cu margarina, dar acum o prepar cu unt cu 65 % grasime. Din acest aluat ies lejer doua foi coapte pe dosul unei tavi de 28/40 cm, sau depinde cum il doreste fiecare, mai intins. Varianta aceasta de aluat am mai prezentat-o odata cu produsul finit, dar m-am gandit ca e bine sa o prezint si separat. Am mai prezentat si varianta cu branza in aluat cu ceva timp in urma.

Ingrediente

  • 200 g unt 65%
  • 9 linguri ulei
  • 11 linguri apa
  • 1 lingurita otet
  • 1 ou
  • 1/2 lingurita sare
  • aprox. 500 g faina 
  • Optional:
  • 1 lingurita zahar
  • arome

Mod de preparare

Punem untul intr-un vas, la foc mic si il lasam sa se topeasca, apoi luam din el 9 linguri si le punem in bolul in care vom lucra aluatul.

Peste untul ramas pe foc adaugam cele 9 linguri de ulei, iar cand incepe sa fiarba pe margini, adaugam o mana de faina si amestecam energic pana se omogenizeaza apoi ridicam vasul de pe foc.

Va rezulta o ciulama usor fluida, pe care o lasam sa se raceasca.

Peste cele 9 linguri de unt pe care le-am dat deoparte, adaugam 1 ou, sare, zahar, otet si apa si amestecam bine, apoi incepem sa incorporam treptat faina.

Lucram mai intai in vas, apoi cand se ingroasa, rasturnam aluatul pe masa infainata si il mai framantam pana cand nu se mai lipeste de maini.

Va rezulta un aluat usor moale si foarte elastic.

Elasticitatea aluatului se datoreaza in primul rand oului, mai ales albusului, apoi depinde si de calitatea celorlalte ingrediente, unt, faina.

Eu folosesc unt Pilos de la LIDL si faina de casa.

Mie mi-au intrat aproximativ 500 gr de faina, proaspat macinata.

Intindem aluatul cu ajutorul sucitorului, pe masa infainata, intr-o foaie cat mai subtire.

Peste jumatate din foaia de aluat, intindem jumatate din compozitia de unt racita, apoi pliem jumatatea cealalta de aluat peste ea.

Ne ajutam de sucitor, ruland capatul liber al foii de aluat pe el si aducandu-l apoi peste partea unsa cu unt.

Presam usor cu mainile, apoi ungem din nou jumatate de aluat cu jumatate din cantitatea de unt ramasa si pliem iarasi partea neunsa peste ea si tot asa pana cand nu mai putem plia aluatul si terminam untul din craticioara.

Invelim aluatul asa pliat in folie si il dam la frigider 1-2 ore pana cand se intareste untul printre foile de aluat.

Apoi il putem folosi la placinte sau prajituri.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Aluat de foietaj" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (25)
Retete similare

Reteta de placinta calorica

Postat de Constelatialeu

Reteta de placinta calorica

Iata cum se prepara Reteta de placinta calorica Am lasat de cu seara sa se dezghete aluatul foitaj. Mi-am pregatit ingredientele, am scos din congelator ceapa verde, morcovul si ardeiul gata...

Citeste continuarea

Reteta de cremsnit cu blat de nuca la mijloc

Postat de Constelatialeu

Reteta de cremsnit cu blat de nuca la mijloc

Iata cum se prepara Reteta de cremsnit cu blat de nuca la mijloc Foi din aluat foitaj : Am lasat la dezghetat aluatul, apoi am intins prima foaie si am asezat-o in tava tapetata cu hartie de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.05.2015, 12:03
Ce-mi place mie cu "faina cat cuprinde"
la 26.05.2015, 12:08
la 26.05.2015, 12:18
ce faina e reteta
la 26.05.2015, 12:20
super reteta
la 26.05.2015, 12:24
O reteta minunata!

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking