Aluat foietaj de casa

Postat de ancutsa in Scoala de gatit Bucataras
29 Noi 2020 | 2354 vizualizari
Aluat foietaj de casa

Aluatul foietaj este grozav, pregătit fie pentru un desert, fie pentru un aperitiv simplu cu ciuperci, o plăcintă festivă sau orice vă place. Necesită multă munca și răbdare, însă merită tot efortul. Rețeta o am de la mama și am pregătit-o împreună acum câțiva ani, am rămas încântată de acest aluat și de atunci îl pregătesc mereu ca să o surprind și eu cu ceva bun și s-o răsplătesc. În prima parte a rețetei vă voi prezenta pașii pentru a obține un aluat fraged, crocant și gustos. Se poate pregăti cu orice umplutură vreți. Iar în a doua parte, vă voi povesti ce am pregătit eu cu acest aluat: o plăcintă cu carne.

Ingrediente

  • pentru aluat:
  • 225 g făină pentru patiserie tip 550,
  • 230 g făină albă tip 000,
  • 280 g unt/margarină,
  • 3 linguri generoase de smântână,
  • ½ linguriță sare;
  • 1 plic praf de copt;
  • 2 ouă

Mod de preparare

 

Aluatul foietaj:

Pui într-un vas încăpător jumătate din făina 550 și jumătate din făina 000, adaugi 240 g margarină/unt (la temperatura camerei) și sarea, fărâmițând cu degetele sau cu o ustensilă de bucătărie. Adaugi ouăle, sarea, smântâna și praful de copt și amesteci bine. Transferi pe blatul presărat cu făină și acum începi să frămânți aluatul, adăugând făină câte puțin, până obții un aluat consistent, dar pufos.

Întinzi aluatul în foaie potrivită ca grosime și pui pe ea din loc în loc bucățele de grăsime.

Împăturești, aducând la forma de plic și dai la frigider 30 de minute.

Repeți procedeul de 3 ori: întins în foaie, uns cu grăsime, împăturit, apoi 30 de minute la rece.

 

Aluatul este grozav de fraged și gustos, îl poți folosi și la preparate dulci și sărate.

Eu am pregătit o plăcintă cu carne.

 

Opțional:

Pentru plăcinta cu carne:

Împarți aluatul în două bucăți inegale. Aluatul mai mare îl întinzi în foaie potrivită ca grosime, apoi o transferi pe sucitor într-o tavă de copt (a mea a avut: 20 x 30 cm) pregătită cu hârtie de copt. O așezi astfel încât să ai și margini. Presari pesmet.

Pentru umplutură: într-o tigaie pui aprox 500 g carne de porc tocată, o ceapă tocată și un morcov ras, dar și verdețuri și sare după gust, amestecul îl călești pe foc mic până se pătrunde carnea, apoi lași la răcit și amesteci cu un ou.

Aluatul mai mic îl întinzi în foaie și îl decupezi cu o rolă pentru patiserie sau îl decupezi frumos, după plac. Acoperi cu el plăcinta. O ungi cu ou și dai la cuptor, aprox 30 de minute la foc mediu sau până se rumenește.

 

Poftă Bună!

 

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/11/aluat-foietaj-de-casa.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Aluat foietaj de casa" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (19)
Retete similare

Desert haiose

Postat de katty

Desert haiose

Osanza o amestecam intr-un castron cu 450 gr faina si o impartim in 4 parti egale. Restul de faina o cernem intr-un castron..La mijloc facem o adancitura in care punem ouale, sare,uleiul, otetul...

Citeste continuarea

Desert Millefeuille

Postat de Constelatialeu

Desert Millefeuille

Aluatul foitaj l-am facut cu o zi inainte, gasiti reteta in pagina mea de retete. Deci primul pas a fost facut, asa ca trecem sa facem mai intai crema sa se raceasca pana bibilim coacerea foilor....

Citeste continuarea

Comentarii

la 29.11.2020, 22:43
la 29.11.2020, 22:44
la 29.11.2020, 22:47
Bun la orice
la 29.11.2020, 23:16
Il ador!
la 29.11.2020, 23:29
Foarte bun!

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking