Amintiri din copilarie- Alivanca moldoveneasca

Postat de danygospodina in Prajituri
25 Aug 2009 | 47596 vizualizari
Amintiri din copilarie- Alivanca moldoveneasca

Copilaria mea, si mai ales vacantele mele de vara...lasate in urma, undeva in nordul tarii, unde se agata harta in cui. Intr-un satuc mic, langa un altul cu un nume de...substantiv comun:”Mamaliga”, cum radeam noi, nepotii adunati in casa la Mamaie. Era un tinut pitoresc, casele erau majoritatea din chirpici (amestec de balega si paie) , si toate aveau ca anexe camara de mancare si camara cu lemne. Si, din curtile tuturor, nelipsita bucatarie de vara (unde mancam la o lampa cu gaz), cu cuptiorul in fata. Cei cu casa de caramida erau “boieri”, si daca erau 3 in tot satul: “primarili”(primarul), crasmarul si popa. Mijloacele de trnsport? Caruta, cu roti de lemn si bicicleta. Si, foarte rar, vara, trecea cate o masina, si atunci, toti copiii de prin vecini ieseam la poarta si strigam, fericiti:”Daaaaciaaaaa!!!”,”Traaaabaaant!”. Jocurile noastre erau strans legate de munca din gospodarie (si acum imi dau seama ce smechera era mamaia!), si toate erau o competitie: intrecerea la “strans de buruian din papusoi pentru purcei”, cine aduce mai multe galeti de apa de la fantana, cine curata mai multi catei de usturoi, iar castigatorul avea onoarea de a face mujdeiul in mojar, pentru pastai. Alte intreceri erai la ...scos cartofii, maturat ograda, cules zarzarele, ciresele, adunat zmeura, dar cu grija, sa ne ferim de vreun sarpe, la taiat lemnele, nuielele, si aliniat cu grija in camara, la dat stiuletii de papusoi pe masina, batut pastaile, impletit funiile de usturoi sau ceapa... Frumos, nu? Insa amintirile care m-au urmarit, ani la randul, sunt cele ale bucatelor: borsul cu smantana, mancarea de pastai, chisleacul, cirul, scrobul, strujanasii, mamaliguta aburinda, turtitele, magiunul de perje, dulceturile, mai ales cele de cirese negre si trandafiri, ascunse cu grja pe dupa soba, prin salon...Si, bunatatea suprema...alivanca, facuta doar la hram sau cand veneau musafiri de la oras. Pentru o alivanca dodoloata avem nevoie de:

Ingrediente

  • 3 oua,
  • 5,6  linguri de zahar (dupa cum dorim, mai dulce sau nu) 
  • 2 cani cu chisleac (lapte batut), facut din lapte de la o « Joiana vrednica »(vezi poza)
  • 2 cani cu malai 
  • o jumatate cana cu faina alba
  • 50 ml ulei 
  • o lingurita de sare
  • branza de vaci scursa (500 grame) sau 250 g branza vaci
  • 250 g branza de oi sau cas 
  • 1 ligurita dicarbonat stins cu lamaie sau otet
  • optional, foi de varza

Mod de preparare

Am incercat sa o fac de mai multe ori, dar nici o reteta de pe internet nu semana nici pe departe cu ce stiam eu. Si, salvarea a venit, recent, dintr-un carnetel al mamei...
   


Se amesteca toate ingredientele, iar la sfarsit, se adauga branza, mestecand usor, cu o lingura, incat sa mai ramana bucatele intregi. Daca punem branza sarata, putem adauga si marar.

 Se toarna compozitia intr-o tava mare sau doua mai mici si se da la cuptorul preincalzit la 180 grade, 50 min.

 Exista doua variante
. Ori o punem direct in tava unsa cu ulei sau cu harie copt ori in tava unsa si captusita apoi cu foi de varza, unse cu unt. Eu am incercat ambele variante. Cea din tava cu varza preia din sucul foilor si devine mai suculenta. A doua zi deja gustul de varza dispare, dar e mai fina.

Eu am avut si o matusa de la tara invitata la masa, care mi-a supervizat MDP-ul indeaproape si tot timpul a boscorodit! Se vede in poza.

 Se serveste cu smantana sau cu chisleac. Pohta mare!

Daca ti-a placut reteta noastra "Amintiri din copilarie- Alivanca moldoveneasca" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (80)
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Desert fursecuri fragede umplute cu gem de prune

Postat de oanapl

Desert fursecuri fragede umplute cu gem de prune

Mixezi untul moale împreună cu zahărul măcinat, adaugi oul, zahărul vanilat și esența de lămâie, apoi adaugi făina cernută cu praful de copt și amesteci cu mâna...

Citeste continuarea

Alba ca Zapada

Postat de miha

Alba ca Zapada

Foi: Ouale le mixam cu un praf de sare si cu zaharul pana devin ca o crema.Adaugam uleiul cate putin,apoi bicarbonatul stuns cu zeama de lamaie.Adaugam si laptele.In compozitia obtinuta...

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.08.2009, 08:49
la 26.08.2009, 10:26
Bravo Dany! Foarte interesanta reteta!
la 26.08.2009, 11:14
nu am mancat niciodata, acum aud de reteta asta!!
la 26.08.2009, 11:53
Ai venit cu amintiri din copilaria ta si din tineretea mea. Bine ai venit la noi ! Am si eu o reteta de ALIVENCI ( asa am eu denumirea).Este intr-adevar deosebita.
la 26.08.2009, 13:56
Ce ma bucur, Bunica !!! Sa incerci si varianta mea, e suuuper. In N "Botsanilor" se "cerea" sa fie gustul pregnant de malai. Si sa incerci si varianta cu foi de varza, asta se mai numeste "alivanca stramoseasca" sau "din strabuni".
Buni, si nu mai faci o dulcetica, sa o pozezi frumos, pe mileu?
Am provocat prin zona o adevarata revolutie printre mamicile prietenilor de joaca cu "checul galben de mamaliga", cum ii spune Dany. Toti isi amintesc de copilarie.
Si sunt un pic suparata, nimeni nu-mi admira vaca? Cand a vazut-o Dany la reteta, care putea sa fie replica daca nu:"MAmi, da tu de asta ai pozat-o duminica? Ce legatura are vaca cu reteta, zi-mi si mie !"

Vezi toate comentariile (80)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking