Aperitiv rulada de cartofi, cu carne, spanac si cașcaval

Postat de vasimur in Aperitive / Garnituri
4 Iul 2018 | 5622 vizualizari
Aperitiv rulada de cartofi, cu carne, spanac si cașcaval

Rulada de cartofi umplută cu carne tocată, condimentată, spanac și cascaval este delicioasă! Încercați și nu veți fi dezamăgiți! Cantitățile pot să difere în cazul unor ingrediente, în funcție de dimensiunile tăvii folosite. Pentru o tavă de 20x30 cm sunt suficiente cantitățile de mai jos.

Ingrediente

  • Pentru ruladă:
  • 2-3 cartofi mari (în funcție de dimensiunea cartofilor și a tăvii în care faceți rulada!)
  • 300-350 g de carne tocată, de porc
  • 1 ceapă mare (sau 2 cepe mai mici)
  • 150-200 g de spanac
  • 200 g de cașcaval
  • 150-200 g de brânză topită
  • 1-2 căței de usturoi
  • 2-3 linguri ulei de floarea soarelui
  • 2-3 linguri de suc de roșii (sau pastă de roșii)
  • sare după gust
  • piper măcinat, după gust
  • boia de ardei dulce, după gust
  • pătrunjel verde tocat (și/sau mărar verde tocat)
  • Pentru sosul de usturoi, cu smântână:
  • 2-3 căței de usturoi
  • sare
  • ulei de floarea soarelui
  • zeamă de lămâie
  • 1-2 lingurițe de smântână

Mod de preparare

Preparare ruladă

Pasul 1. Răzuim cașcavalul, pe răzătoarea mică și-l împărțim în 3 părți, aproximativ egale. Tava pregătită pentru a găti rulada, o tapetăm cu hârtie de copt și punem un prim strat de cascaval răzuit.

Curățăm cartofii, îi spălăm bine cu apă, după care îi tăiem rondele cât mai subțiri și îi așezăm peste stratul de cascaval.

Peste cartofi punem un al doilea strat de cașcaval răzuit.

Punem tava în cuptorul preincălzit, la foc mic, timp de 30 de minute. Dacă au trecut cele 30 minute și cartofii s-au rumenit frumos, scoatem tava din cuptor pentru ca să punem și celelalte ingrediente.

Pasul 2. Între timp curățăm ceapa, o spălăm bine, o tocăm mărunt și o punem la călit, într-o tigaie, în uleiul încins, până ce se inmoaie. În acest moment adaugăm carnea tocată și o călim împreună cu ceapa, cca 4-5 minute. Punem apoi sucul de roșii și lăsăm să fiarbă împreună cam 10–15 minute, amestecând ca să nu se prindă de fundul tigăi. Se ia de pe foc și se condimentează cu sare, piper, boia de ardei și pătrunjel verde tocat, după gust.

Pasul 3. Alegem și spălăm bine spanacul  după care îl opărim în apă fierbinte, câteva secunde. Scurgem spanacul si-l amestecăm cu usturoiul tocat mărunt. Eu am folosit o pungă cu urzici, din congelator, în loc de spanac. Am dat urzicile într-un clocot și le-am scurs de apă. Când s-au răcit, le-am tocat mărunt și le-am amestecat cu usturoiul, de asemenea tocat mărunt.

Amestecăm spanacul (urzicile) cu branza topită (sau oprice fel de cremă de branză).

Pasul 4. Peste stratul de cartofi și cașcaval se pune un strat din amestecul de brânză și spanac (sau urzici). Urmează un strat cu carnea tocată, apoi un ultim strat de cașcaval răzuit.

Rulăm compoziția cu ajutorul hârtiei de copt. Punem rulada la cuptor pentru încă 10-15 minute, la foc mic. Oprim focul și scoatem tava ca să se răcească rulada.

Pasul 5. Tăiem rulada cu un cuțit zimțat, pentru pâine, pentru ca feliile să rămână întregi și frumoase. Servim rulada cu sosul preferat și cu patrunjel verde tocat, pe deasupra. Eu am preparat un sos de usturoi cu smântână.

Preparare sos de usturoi, cu smântână

Sosul de usturoi cu smântână este cremos și simplu de făcut. Este un sos rapid pentru carne prajită, fripturi, carne sau legume la grătar dar și pe post de dressing pentru salată.

Usturoiul se dă prin presă sau răzătoarea mică, după care se amestecă cu ajutorul unei lingurițe împreună cu sarea, de preferat grunjoasă, deoarece ajută la sfărâmarea pulpei de usturoi.

Treptat se adaugă ulei și zeamă de lămâie (sau căteva picături de oțet), ca la maioneză, până la încorporarea lui. Usturoiul trebuie să devină cremos și să se albească ușor. Din acest moment nu mai punem ulei, ca să nu se taie „maioneza” de usturoi! Putem folosi și un blender ca să obținem un amestec spumos, fară bucățele de usturoi. 

Apoi se adaugă treptat și smântâna (sau iaurt), amestecand energic cu lingurița. Cu cât smântâna e mai grasă cu atât mujdeiul va fi mai cremos. Se dă la rece pentru 1 oră, înainte de servire. Optional se poate adăuga  pătrunjel verde tocat, sau mărar, dacă vă place! Eu prefer să fac sos fix cât este nevoie deoarece dacă rămâne pentru a doua zi, nu mai este la fel de bun. Din ingredientele pentru sos, au rezultat 2 porții de „maioneza” de usturoi.

Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Aperitiv rulada de cartofi, cu carne, spanac si cașcaval" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (14)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Aperitiv melcisori din foietaj cu bacon si condimente

Postat de AdrianUdrea

Aperitiv melcisori din foietaj cu bacon si condimente

Mai intai lasam aluatul foietaj la dezghetat, atat cat sa se intinda foile frumos. Nu trebuie dezghetat definitiv pentru ca va deveni foarte moale si mai greu de lucrat cu el. Desfacem foile de...

Citeste continuarea

Aperitiv tartine valentine

Postat de RODIMUR

Aperitiv tartine valentine

Toate feliile de pâine se decupează în formă de inimioare. Se fierbe tare un ou, se lasă la răcit, se curăță și se feliază în momentul în care se vor decora...

Citeste continuarea

Comentarii

la 04.07.2018, 17:59
Bună!
la 04.07.2018, 18:03
Rodica bate palma cu tine,deci i-a placut!
la 04.07.2018, 18:20
Buni, sigur că da, doar am mâncat din ea...!
la 04.07.2018, 18:35
Ce bunătate de ruladă ai făcut!
la 04.07.2018, 19:42
Arata foarte bine

Vezi toate comentariile (14)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking