Aperitiv Shakshouka (Ochiuri in sos condimentat de rosii)

Postat de RODIMUR in Aperitive / Garnituri
4 Feb 2019 | 3592 vizualizari
Aperitiv Shakshouka (Ochiuri in sos condimentat de rosii)

Shakshouka este o specialitate nord-africană, care a ajuns mâncare națională și în Israel, adusă din țări precum: Tunisia, Algeria și Egipt. Este un preparat foarte popular, constând din ochiuri în sos condimentat de roșii, care se pregătește în mod special pentru un mic dejun tradițional. Această rețetă a fost adusă în Israel odinioară, de evreii magrebieni, sau tunisieni. În Turcia, există varianta ”Șakșuka”, un preparat în care totuși nu există ouă, ci: vinete, dovlecei, cartofi și iaurt. Și în Spania există o mâncare similară, numită ”Pisto”, preparată ca tocana franțuzească ”Ratatouille” și care se servește cu ouă ochiuri. În Algeria mai există o variantă, numită ”Chakhchoukha”, preparat care nu conține ouă și care se servește cu: gris, vinete, dovlecei și carne de miel.  

Ingrediente

  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras
  • 2 roșii
  • 1 lingură de pastă de tomate
  • 2 căței de usturoi
  • 2-3 linguri de ulei de măsline
  • 2 lingurițe de zahăr brun
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță de chilly
  • 1 linguriță de semințe de chimen
  • piper
  • rondele de ardei iute
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 4 ouă

Mod de preparare

Se curăță ceapa, se taie mărunt și se călește ușor în ulei de măsline.

Se adaugă în tigaie ardeiul gras, spălat, curățat și feliat subțire (julienne). Se acoperă tigaia cu un capac și se lasă legumele la foc mic, ca să se înmoaie.

Se spală roșiile și se taie cubulețe.

După 2-3 minute, se adaugă: roșiile tăiate cubulețe, pasta de tomate, usturoiul pisat, sau mărunțit, și toate condimentele (sare, piper, semințe de chimen, chilly, zahăr brun și ardei iute). Se fierb legumele la foc mic, până ce scade lichidul lăsat de roșii.

Când lichidul a scăzut, în sosul de roșii din tigaie se fac cu spatula spații pentru ouăle ochiuri. Se sparg ouăle în aceste spații, se acoperă tigaia cu un capac și se lasă la foc mic, până ce se încheagă albușurile. 

Se presară pătrunjel tocat și se servește cu rondele de ardei iute (ca decor) și cu pâine albă, sau pită. Se poate servi și la masa de seară.

Daca ti-a placut reteta noastra "Aperitiv Shakshouka (Ochiuri in sos condimentat de rosii)" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (19)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Aperitiv tort, cu oua si lactate

Postat de RODIMUR

Aperitiv tort, cu oua si lactate

Mai întâi se pregătesc cremele pentru tort. Se fierb tari patru ouă, se răcesc, se curăță de coji și se răzuiesc pe răzătoarea fină, după care se mixează cu untul și cu...

Citeste continuarea

Foietaj cu carne

Postat de timea

Foietaj cu carne

Foietajul trebuie sa fie complet decongelat. Curatam si spalam legumele si le taiem bucati mai mici. Carnea o spalam si o taiem cubulete. Dam carnea impreuna cu slanina si legumele prin masina...

Citeste continuarea

Comentarii

la 04.02.2019, 13:39
la 04.02.2019, 13:47
Mulțumesc, Tabita!
la 04.02.2019, 14:31
Buneeeee!
la 04.02.2019, 14:39
buna tare
la 04.02.2019, 14:51
Mulțumesc frumos, Kytz!

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking