Baked Alaska

Postat de gaby_d in Torturi
12 Mai 2011 | 43635 vizualizari
Baked Alaska

Fie "Baked alaska", fie "omleta norvegiana" sau desert surpriza, pentru mine singurul lucru clar este ca e un desert DIVIN. Combinatie de blat pufos, coniac, inghetata, caramel si bezea fierbinte, fiecare lingurita te face sa-ti inchipui cum e sa coci ghetarii :))), savurand un amestec de arome si consistente ce te face sa gandesti : inca una si gata...inca una si gata...pana termini platoul :)) inca de cand l-am vazut la Laura Laurentiu , m-am intrebat: ce-o mai fi si grozavia asta? :))) Acum m-am convins.Ramane s-o faceti si voi. N-o sa va para rau nicio secunda :)

Ingrediente

pentru inghetata

  • 6 galbenusuri
  • 400 ml smantana dulce pentru frisca
  • 200 gr ciocolata alba
  • o esenta vanilie
  • 4 linguri zeama lamaie
  • o lingura unt
  • 150 gr zahar.

pentru caramel

  • 5 linguri cu varf, zahar
  • 150 ml frisca lichida
  • o lingura unt

pentru blat

  • 3 oua
  • 3/4 pahar zahar
  • 3/4 pahar faina
  • 2 linguri ulei
  • o lingurita cacao

pentru bezea

  • 6 albusuri
  • 6 linguri zahar

2 linguri coniac plus..rabdare:)))

Mod de preparare

Inghetata:
Galbenusurile le-am amestecat cu zaharul si le-am pus intr-o craticioara, la foc mic, amestecand intr-una pana ce s-au topit cristalele de zahar.
Frisca am batut-o tare (n-a durut-o, stati linistiti :)) ) .
Ciocolata am topit-o pe baie de abur impreuna cu untul.

Cand galbenusurile si ciocolata s-au racit, le-am amestecat cu frisca batuta si esenta de vanilie.
Am tapetat un bol rotund cu folie alimentara si am turnat jumatate din compozitie.

 

Am dat la congelator timp de 30 minute timp in care am facut caramelul.

Am topit zaharul, amestecand, pana a capatat culoarea chihlimbarului.
Am luat de pe foc, am pus frisca si untul si am amestecat repede.
Am pus inapoi pe foc si am lasat doar pana ce caramelul a fost perfect topit.


Am scos inghetata, am turnat sosul caramel si am dat inapoi la frigider pentru 20 min.

 

Am pus si restul de inghetata amestecat cu zeama de lamaie si l-am lasat la congelator cateva ore bune.

Intre timp am preparat un blat simplu.

Am separat albusurile de galbenus, am mixat spuma albusurile adaugand in ploaie zaharul si am mixat pana s-a topit.
(eu zic mixat..dar gresesc ..pentru ca eu nu bat niciodata albusurile cu mixerul ci cu telul :) )

Am adaugat faina si uleiul si am omogenizat. Am pus si cacaua si am amestecat, dar nu complet, am incercat un amestec usor marmorat.

 

Am tapetat o cratita cu folie de aluminiu, am uns cu ulei, presarat faina pe fund si am copt blatul la foc mic pana a trecut testul cu scobitoarea. Cred ca 35 min, cam asa.

 

Cand inghetata era congelata, am rasturnat-o pe blat (pe care l-am stropit cu coniac) si am dat la congelator.Eu nu am tava termorezistenta plata, asa ca am pus-o pe fundul unei tavi de tarta.

 

Aici am un mic pont.
La mine, stratul de deasupra de inghetata era cat pe ce sa se rastoarne. Inghetata si caramelul nu fac priza totala si fug una de cealalta :))), asa ca voi, turnati caramelul mai mult in mijlocul bolului, lasati marginile libere pentru a putea face priza cu celalalt strat de inghetata.
MULTUMITI-MI!:))))))

Am batut spuma albusurile pentru bezea adaugand lingura cu lingura, zaharul.

 

Am imbracat cupola in bezea (nu am mai facut cu poshul ca la cat sunt eu de inceata s-ar fi topit inghetata =))) )apoi mi-am invitat sotul sa se joace cu pistolul cu gaz.
Io ori as fi dat foc la casa ori mi-as fi ars sprancenele :))

 

Alternativa pistolului e un cuptor bun, cu setari de incalzire a treptei superioare, ce va fi incalzit la 200 grade si va primi cupola dulce in gazda (ce dragalas i-am zis:)) ), pentru 5 minute, cat sa se incalzeasca si caramelizeze bezeaua.

Daca ti-a placut reteta noastra "Baked Alaska" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (216)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Cupola de inghetata cu fructe si bezea

Postat de gaby_d

Cupola de inghetata cu fructe si bezea

Blat Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza albusurile spuma cu un praf de sare adaugand treptat si zaharul.Mixeaza pana obtii un amestec ferm, care la atingere formeaza tepi. Freaca...

Citeste continuarea

Desert Baked Alaska

Postat de Geanina87

Desert Baked Alaska

Incepem cu inghetata : Galbenusurile si zaharul le punem pe foc mic, amestecand continuu, pana se topeste zaharul.Ciocolata o taiem bucatele si impreuna cu untul o topim pe baie de aburi. Cand se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 12.05.2011, 20:31
Fara cuvinte uimitor
la 12.05.2011, 20:38
mama cum arataaaaaa ,pacat ca nu e nici o maimutica cu ochii bulbucati asa cum arat eu
la 12.05.2011, 20:40

ce scumpa esti ))
multumesc, fetelor
la 12.05.2011, 20:47
...sincer nu am cuvinte
la 12.05.2011, 20:47
Mona cauta maimutica bulbucata si o vei gasi

Vezi toate comentariile (216)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking