Ingrediente
- 2 litri de jantuiala
- 1 lgt cu varf cu sare
- 100 g unt
- 100 g smantana grasa
- 400 g faina malai
- 100 g branza framantata de oaie/vaca
Mod de preparare
Dupa cum am spus, jantuiala trebuie sa fie acrisoara.
Se pune jantuiala intr-o oala de 3 litri si se da la foc, nu direct pe flacara, cu plita dedesubt, altfel se va afuma. Cand incepe sa fiarba, se adauga sarea, untul si smantana. Se lasa sa dea cateva clocote.
Se cerne faina de malai. Se presara deasupra cam un pumn de faina apoi se toarna restul de malai, formandu-se o movilita. Cu ajutorul unei linguri, se ia din jantuiala si se toarna peste movilita de faina. Se lasa sa fiarba la foc domol timp de 20 de minute.
Cand este gata, cu ajutorul facaletului se amesteca totul bine timp de cateva minute, pana incepe sa se desprinda usor de pe marginile oalei, iar balmosul are un aspect lucios. In timpul amestecarii, se adauga si branza framantata.
Cand este gata, cu dosul lingurii se dezlipeste de pe marginilie oalei, se lasa cateva secunde la foc iute apoi se rastoarna dintr-o miscare intr-un bol sau farfurie mai adanca.
Se poate servi ca atare, cu smantana sau merge perfect langa o ciorba de fasole verde sau salata verde.
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Balmos" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (22)
|