Bazlama - Painici turcesti cu iaurt grecesc

Postat de mirela0911 in Piine
2 Feb 2020 | 4603 vizualizari
Bazlama - Painici turcesti cu iaurt grecesc

Pentru a mai diversifica putin meniul, am preparat aceste painici turcesti, bazlama, pe care le-am servit cu paparaie, cascaval, masline, rosii, etc. Se pot servi cu ce doreste fiecare, chiar si doar simple cu un iaurt. "Bazlama este o pâine cu un strat, plat, circular și dospit cu o culoare galben cremos, care se găsește în Turcia. Are o grosime medie de 2 cm și diametre cuprinse între 10 și 25 cm. Această paine populară este făcută din făină de grâu, apă, sare și drojdie".

Ingrediente

  • 300 ml apa calduta
  • 1 plic drojdie uscata
  • 1 lgt zahar
  • 180 ml iaurt
  • 2 lg ulei de masline
  • 1 lg sare
  • cca 600 g faina alba
  • 1 lg patrunjel verde tocat
  • ulei de masline pentru uns foile

Mod de preparare

Intr-o craticioara se pune apa calduta si se amesteca cu zaharul si 2 lg faina. Se toarna drojdia uscata, se amesteca bine si se lasa 5-10 minute pentru a se activa drojdia.

Intr-un bol se cerne faina. Iaurtul se amesteca cu sarea si uleiul de masline apoi se toarna peste faina. Se pune si patrunjelul apoi se toarna maiaua. Se amesteca cu lingura pana se incorporeaza ingredientele apoi se toarna pe masa de lucru bine infainata. Se framanta si se mai adauga faina atat cat cere aluatul. Va rezulta un aluat moale dar nelipicios. 

Se modeleaza in forma de snur si se taie in bucati egale. Mi-au iesit 12 bucati. Se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa 15 minute sa se odihneasca.

Se pune o tigaie nonaderenta pe foc sa se incinga.

Se infaineaza masa, se ia o bucata si se intinde in forma rotunda, subtire, cat dimensiunea tigaii. Se unge cu o pensula partea de deasupra, cu ulei de masline. Se ia foaia si se pune in tigaia incinsa cu partea unsa in jos. Se unge apoi partea de deasupra a painicii, in tigaie. Se lasa in jur de maxim 2 minute sa se coaca pe ambele parti. Cand este gata se pune intr-un prosop curat de bucatarie si se acopera pana este gata urmatoarea painica. Se procedeaza la fel cu toate bucatile. 

Se pot servi ca atare impreuna cu iaurt, sau pe post de lipie pentru shaorma, cu hummus, cu crema de branza si cateva verdeuri, cu orice va face placere.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Bazlama - Painici turcesti cu iaurt grecesc" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (18)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Paine cu masline si cascaval

Postat de rocsi_1612

Paine cu masline si cascaval

Aluatul: Cernem faina intr-un bol, o amestecam cu drojdia uscata, sarea si zaharul. Turnam apa treptat, framantam pana obtinem un aluat elastic si usor lipicios. La final incorporam uleiul....

Citeste continuarea

Paine de casa

Postat de lucy2002

Paine de casa

Drojdia se amesteca cu zaharul. Dupa ce se lichifiaza, turnam laptele caldut si o lingura de faina si lasam sa creasca un pic pana face basici. Cernem faina intr-un bol si la mijloc facem o...

Citeste continuarea

Comentarii

la 02.02.2020, 16:17
Sunt tare faine, dar nu ți se pare că uneori ies cam rigide...? Mi-ar plăcea să știu ce le-ar putea înmuia, ca să nu mai plesnească atunci când le pliezi.
la 02.02.2020, 16:34
Una din ele am lasat-o un pic mai mult in tigaie (m-am luat cu altceva si am uitat de ea) si s-a copt cam tare si cand am vrut sa o rup in doua, s-a rupt in mai multe. Am fost apoi atenta si nu le-am mai lasat asa mult in tigaie. Le-am pliat dar nu s-au rupt, in schimb, a doua zi s-au intarit putin dar le-am pus din nou, pentru cateva secunde, in tigaia incinsa. Acum ... nu stiu ce sa zic! Dar altfel, au fost tare bune! Multumesc!
la 02.02.2020, 16:40
Deci care ar fi secretul? ? Să nu le coacem prea tare, decât puțin...?
la 02.02.2020, 17:32
la 02.02.2020, 17:40
Cred ca asta ar fi secretul!

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking