Ingrediente
Pentru aluat:
- 150 gr unt gras
- 2 linguri Green Sugar
- 3 oua
- 100 gr ciocolata alba
- 1 parf de sare
- 100 ml lapte batut
- 1 praf de copt
- 280 gr faina alba
- Pentru crema:
- 250 ml smantana pentru frisca
- 100 gr ciocolata neagra
- 50 gr ciocolata cu lapte
- 1 lingura pasta de alune cremoasa(de la Sano Vita am folosit eu)
- In plus: 500 gr zmeura(congelata am folosit eu)
- 2 linguri Green Sugar gelifiant
- Frunze proaspete de lamaita
- 50 ml apa+1/2 lingurita gelatina granule
Mod de preparare
Pentru inceput se pune zmeura la dezghetat intr-o strecuratoare.
Pentru aluat: toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Untul se spumeaza cu dulcele natural. Se adauga treptat cate un ou, mixand bine dupa fiecare pana la incorporarea completa. Se adauga ciocolata topita pe baie de aburi, se mixeaza. Faina se amesteca cu praful de sare si praful de copt. Se adauga cate 3 linguri faina, se mixeaza, se adauga 2-3 linguri lapte batut, se mixeaza(se subtiaza astfel aluatul) si se contiua intercaland ingredientele pana la final. Se pune aluatul in forme din silicon de briose(in plus am folosit forme patrate de hartie), se umple pana la jumatate, se adauga 3-4 bucati de zmeura, se pune aluat peste. Se pun formele in tava mare a aragazului si se dau la cuptorul incins la 170 grade pentru 25 minute, pana sunt usor rumene si trec testul cu scobitoarea. Se lasa sa se raceasca si se scot din forme.
Pentru crema: se pune smantana pentru frisca pe foc. Cand este fierbinte, dar sa nu fiarba, se adauga ciocolata taiata in bucati. Se amesteca cu o spatula pana ciocolata este complet topita. Se da la frigider pentru 2 ore, pana este complet racita. Se mixeaza cu mixerul pana capata consistenta. Se adauga la final crema de alune si se mixeaza usor pana la incorporare.
Restul de zmeura dezghetata si scursa se pune intr-o craticioara. Cele doua linguri de indulcitor gelifiant se amesteca cu 50 ml apa se pune pe foc si se lasa sa fiarba 2 minute. Se pune peste fructele din cratita, se da la foc mic si se lasa pana fructele dau in clocot. Se amesteca foarte usor pentru a nu zdrobii fructele. Se lasa sa se raceasca gemul complet. Se intinde cate o lingura buna de gem peste briose, iar deasupra se face cate un mot din crema de ciocolata cu ajutorul unui pos.
Tusa finala: in siropul scurs de la zmeura am pus ½ lingurita gelatina granule. Am lasat la hidratat cateva minute apoi am pus pe flacara foarte mica pana gelatina s-a dizolvat. Am lasat sa se raceasca, sa se inghece usor siropul si l-am turnat cate putin peste moatele de ciocolata. Nu am indulcit deloc siropul, este un contrast minunat intre siropul acrisor, crema de ciocolata, gemul de zmeura si aluatul pufos…Sa fiti sanatosi!!!
Daca ti-a placut reteta noastra "Blondine cu zmeura si crema de ciocolata cu alune" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (24)
|