Boeuf bourguignonne

Postat de Sylvia in Vita
20 Dec 2011 | 6221 vizualizari
Boeuf bourguignonne

Postez aceasta reteta cu dedicatie pentru site-ul meu culinar preferat din Romania www.bucataras.ro un site mic de trei ani doar dar cu o inima mare, o comunitate de oameni pasionati de arta culinara care te primesc cu drag alaturi de ei, nimeni nu te critica nu te judeca….e o admosfera minunata. Daca aveti un ragaz intrati in bucataria Bucatarasului sau la cafenea la o poveste, eu o fac ori de cate ori am ocazia. Postez aceasta reteta pentru ca de boeuf bourguignonne m-a intrebat pentru prima data Gusti cand postam primele retete la ei, ma intreba daca am mancat si ce impresii am. Pe vremea aceea mancasem o singura data si preparatul nu a fost foarte reusit, carnea era tare si prea gras sosul , in timp am invatat ca e un preparat clasic dar care cere respectarea pasilor,a retetei, a timpului de fierbere…. o multime de lucruri de respectat. Am studiat si inteles cu adevarat reteta la scoala de bucatari si tocmai boeuf bourguignonne am avut la examenul partial din decembrie pot sa va spun sincer ca atat am testat si degustat reteta asta incat m-am indragostit de ea.

Ingrediente

  • Pentru 8 persoane avem nevoie ca elemente de baza de :
  • 1,6-1,8 kg de carne de vita bucati fara os si fara multa grasime;
  • 50 ml ulei ( eu am pus amestec de uleiuri vegetale) ,
  • 200 grame de morcov,
  • 200 grame de ceapa,
  • 60 grame de faina,
  • un buchet garni,
  • 2 catei de usturoi,
  • 750 ml de vin rosu,
  • 800 ml fond brun de vita.
  • Pentru garnitura sosului avem nevoie de :
  • 250 grame de kaiser taiat fasii inguste,
  • 250 grame de ciuperci champignon,
  • 250 grame de ceapa mica arpagic,
  • 20 grame unt,
  • sare si zahar cate o pensa de trei degete.
  • Pentru asezonare sare si piper proaspat macinate.

Mod de preparare

Preparare: Pentru o buna organizare in efectuarea oricarei retete trebuie respectate cateva reguli de baza: ne asiguram de la inceput ca avem la indemana toate instrumentele si ingredientele necesare, ne ocupam in primul rand de carne si o rezervam apoi la rece , ne ocupam de toate legumele : spalare, curatare, spalare decupare si le pastram la indemana. Daca toate acestea sunt facute reteta va curge de la sine fluid fara pauze de pregatit anumite ingrediente si timpul de preaparare va putea fi respectat. Am tinut sa precizez asta pentru ca v-am dat o cantitate pentru mai multe persoane si organizarea in bucatarie este extrem de importanta atat atunci cand gatim pentru 4 persoane cat si atunci cand gatim pentru 30 de persoane.

1. “Marcam” carnea de vita la preparare : Lasam bucatile de vita condimentate usor cu sare sa se rumeneasca bina si sa prinda putina culoare (este o etapa importanta de care depinde fragezimea carnii ).Degresam daca avem exces de ulei si se adauga apoi garnitura aromatica de ceapa si morcov taiat cuburi mici. Lasam sa se patrunda legumele si adaugam faina.

 2. Se incorporeaza bine faina si se lasa sa se coloreze in auriu si se adauga fondul de vita si vinul. Vinul cel mai folosit e un vin rosu de baza Bourgogne, vin demisec cu gust fructat, eu nu aveam la indemana si am “sacrificat ” o sticla de Cotes de Rhone millesime 2009 . Adaugam usturoiul si buchetul garni, condimentam cu sare si piper si lasam sa clocoteasca.Buchetul garni il veti intalni la mai toate preparatele din Franta, daca facem un fond, un iepure, boeuf, pui …pentru aromatizare este recomandat acest buchet garni. In acceptiunea lui cea mai simpla si clasica inseamna cateva fire de patrunjel,( optional un fir de telina verde), o crenguta de cimbru, 2-3 foi de dafin, toate legate in cateva frunze verzi lungi de praz , care vor tine “compozitia” impreuna. Este un execelent aromatizant natural, echilibru de arome este perfect si merge la mai toate preaparatele.

3.Mutam compozitia intr-un vas adaptat pentru cuptor, eu am folosit o marmita de fonta care inmagazineaza si repartizeaza uniform caldura si este excelenta pentru orice preparat cu sos. Se lasa la cuptor intre 2 ore si 2 ore si jumatate. Pentru un preparat deosebit si daca aveti ocazia faceti aceasta etapa in doua transe, seara faceti prima etapa de o ora si jumatate si adoua zi reveniti cu un timp de fierbere de o ora, carnea se intrepatrunde de arome si iese o minunatie ….eu asa am facut de aceasta data.

 4.In timpul aceste putem sa ne ocupam de garnitura aromatica de ciuperci si kaiser. Daca kaiserul este prea gras dupa ce este taiat fasii mici se clocoteste in apa cu sare timp de 2-3 minute si se prajeste apoi, eu l-am prajit direct intr-o tigaie fara materie grasa. Ciupercile taiate lamele se vor ” sota” praji usor in materia grasa lasata de kaiser. Dupa ce carnea este facuta ( trebuie sa fie moale, sa se topeasca efectiv in gura ) se scoate bucati intr-un alt vas, se filtreaza sosul printr-o sita se lasa sa mai dea un clocot si se adauga kaiserul si ciupercile. Lasam sa mijoteze incet pret de cateva minute si se verifica condimentarea la final. Ceapa mica de care va vorbeam la inceput se glaseaza ( caramelizeaza) intr-o tigaie mica. Despre operatiunea de glasare o sa va vorbesc mai pe larg cu alta ocazie in principiu procedeul este simplu : se adauga apa rece cat sa treaca peste ea, se adauga 20 grame de unt, sare si piper alb, se acopera cu un capac de hartie copt cu un furnal/gaura in mijloc si se lasa pana scade apa si se caramelizeaza usor .

 5.Se lasa la final sa mijoteze cateva minute si este gata pentru a fi servit.Boeuf bourguignonne nu este un preparat usor de facut, necesita multe etape, timp lung de preparare si respectarea tuturor amanuntelor dar rezultatul este pe masura . Se monteaza farfuriile repartizand pe fiecare portie cateva bucati de carne, sos si garnitura de ciuperci si kaiser si se adauga 2-3 cepe mici glasate. Eu am servit cu garnitura de paste proaspete si patrunjel verde peste

Daca ti-a placut reteta noastra "Boeuf bourguignonne" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (32)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Tocanita de vitel cu morcov

Postat de gicuta69

Tocanita de vitel cu morcov

Spalam carnea, o tamponam cu servetele si o taiem bucati potrivite. Incingem uleiul intr-o cratita si adaugam carnea.Lasam la calit pana scade toata zeama din carne si aceasta se rumeneste...

Citeste continuarea

Gulas vienez

Postat de licurici_lra

Gulas vienez

Cartofii se taie pe lung, in felii mai groase si se pun la fiert, separat, in apa cu sare. Carnea se spala si se taie in bucati mai mici, apoi se pune la prajit in 2 linguri cu ulei si 3...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.12.2011, 12:42
La multi ani Bucataras !!!! si tuturor oamenilor minunati care formeaza aceasta mare echipa si familie frumoasa !!!!! Sunt in graba mare dar special pt voi am facut mancare revin !
la 20.12.2011, 12:43
Waw felicitari draga Sylvia o delicateta culinara
la 20.12.2011, 12:47
De senzatie!
la 20.12.2011, 12:59
arata foarte bine si cu siguranta o sa incerc si eu reteta ma tenteaza foarte mult
la 20.12.2011, 13:30
exceptionala reteta. felicitari

Vezi toate comentariile (32)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking