Cum se prepara Branza de vaci - Reteta simpla de casa:
Pune laptele intr-o oala si incalzeste-l la foc mic pana ajunge la o temperatura de aproximativ 35-40°C (sa fie caldut, dar nu fierbinte).
Adauga iaurt, zeama de lamaie sau cheag in laptele caldut si amesteca bine.
Acopera oala cu un capac si las-o intr-un loc cald, ferit de curenti de aer, timp de cateva ore. Daca folosesti zeama de lamaie, laptele se va transforma rapid in branza.
Daca folosesti cheag, laptele va incepe sa se coaguleze si sa formeze branza dupa cateva ore de fermentat.
Dupa ce laptele s-a coagulat si a format branza, vei observa ca aceasta s-a separat de zer (lichidul galben).
Aseaza o strecuratoare sau o sita fina peste un vas mare si pune deasupra un tifon curat sau o panza subtire. Toarna continutul oalei in sita pentru a separa branza de zer. Lasa sa se scurga bine timp de 2-4 ore. Poti strange panza pentru a accelera procesul.
Dupa ce branza s-a scurs bine, o poti sara dupa gust. Daca doresti o branza mai moale, poti lasa o parte din zer.
Branza de vaci poate fi depozitata in frigider intr-un recipient inchis. Poate fi pastrata proaspata pentru cateva zile.
Vei obtine o branza de vaci moale si proaspata, perfecta pentru consum direct, pentru utilizare in retete culinare, sau ca baza pentru diverse deserturi.
Poti folosi branza de vaci facuta in casa pentru reteta de Papanasi cu dulceata sau ca sa faci niste Placinte cu branza dulce.
Iti recomandam sa incerci si reteta de Branza topita de casa.