Branza naturala din lapte de vaca

Postat de merisor67 in Mancare copii
2 Aug 2013 | 12254 vizualizari
Branza naturala din lapte de vaca

Intotdeauna cand iau lapte dulce de la tarani sau chiar de la mama de la tara, inainte de a-l fierbe il incerc punand intr-o lingura deasupra flacarii de la aragaz. Daca se branzeste am doua variante, ori il pun la prins(iaurt), si il consumam asa, ori il fac branza ca in cazul de fata.

Ingrediente

  • 3 l lapte dulce
  • sare

Mod de preparare

Laptele, strecurat il punem intr-un vas acoperit la loc cald pana se prinde, adica se ingroase.

La mine a durat de pe o zi pe alta.

Nu mestecam in el!

Apoi punem vasul la foc mediu si lasam cam 15 minute pana incepe sa se formeze zerul, adica acel lichid galbui, iar branza se coaguleaza.

Din cand in cand mestecam incet, foarte incet cu o lingura de lemn pentru a nu se prinde de fundul oalei.

Laptele nu trebuie sa atinga punctul de fierbere ci se incalzeste atat cat suporta degetul cand incercam.

Apoi stingem focul si lasam  20-30 de minute sa se odihneasca.

Pregatim un tifon curat, il trecem prin apa rece si il asezam intr-o strecuratoare, deasupra unui vas.

Amestecam usor cu lingura de lemn prin lapte, dar nu mult ca sa nu sfaramam bilutele de branza formate, apoi rasturnam incet branza, dar nu toata odata ci treptat, presaram sare, mai rasturnam din branza, presaram iar sare si tot asa pana rasturnam intreaga cantitate.

Lasam asa tifonul cu branza in sita pana se scurge tot zerul din branza, timp de cateva ore, iar din cand in cand mai desfacem de pe marginile tifonului cu o lingura sa nu se lipeasca de tifon.

Dupa ce nu mai este lichid se rastoarna pe platou si mai presaram sare fina pe deasupra, daca o vrem mai sarata.

Eu o intrebuintez la placinte, prajituri, omleta sau o mancam simpla cu rosii si ceapa.

Mie mi-au iesit aproximativ 400 gr branza.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Branza naturala din lapte de vaca" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (44)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tort cu zmeura, frisca si ciocolata "Hello Kitty"

Postat de deyutzky

Tort cu zmeura, frisca si ciocolata "Hello Kitty"

Crema de ciocolata: Incepem cu crema de ciocolata pentru a avea timp sa se raceasca.  Intr-un vas punem 100 ml frisca lichida si dam vasul pe foc mic pana cand frisca se incalzeste...

Citeste continuarea

Piftie Purcelusii veseli

Postat de Ksenya

Piftie Purcelusii veseli

Sfecla se pune intr-un castron si se adauga o cana cu apa, se amesteca bine. Oualele se curata de coaja, apoi se adauga in castronul cu sfecla, pentru a da oualelor tenta de roz. Spalati...

Citeste continuarea

Comentarii

la 02.08.2013, 10:21
O bunatate
la 02.08.2013, 10:23
Multumesc, Ica!
Mai naturala de atat nu se poate.
la 02.08.2013, 10:24
O bunatate, imi place maxim , eu nu fac , dar in schimba mama face si imi trimite de la tara !!
la 02.08.2013, 10:24
la 02.08.2013, 10:26
mmm ce bun si eu am o reteta si tot am zis ca fac dar....

Vezi toate comentariile (44)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking