Brinza telemea facuta in casa

Postat de gusti in Aperitive / Garnituri
23 Sep 2012 | 28508 vizualizari
Brinza telemea facuta in casa

Ma batea gindul de mult sa incerc sa fac brinza in casa. Aveam impresia ca este ceva complicat, dar am descoperit ca reteta de brinza telemea se prepara foarte usor

Ingrediente

  • 4 litri lapte de tara
  • 0,8 ml de cheag

Mod de preparare

Cheagul se gaseste la farmaciile veterinare. Mie mi-a adus insa cineva care chiar asta face, la tara, brinza. Mi-am cumparat o seringa (e corect si siringa) mica de la farmacie si iata-ma in bucatarie cu 4 litri de lapte de vaca in fata. La noi, in piata Valea Ialomitei, costa 3 lei litrul de la tarani.

Se pun cei 4 litri de lapte intr-o oala mai mare. Se da la foc foarte putin, doar cit sa fie caldut. Se opreste aragazul. Se adauga cheagul (2 ml la 10 litri de lapte, eu am pus 0,8 ml la 4 litri), se amesteca foarte putin si se acopera oala.

Dupa circa 2 ore, brinza deja se incheaga. Pentru ca n-am alte ustensile, am luat ciurelul de malai al mamei, am pus doua straturi de tifon in el si am varsat brinza, punindu-l la scurs in alta oala. Din cind in cind aruncam zerul din aceasta oala, sau il pastram in alt recipient ...

Dimineata am sarat si am dat la frigider sa se scurga mai bine. Seara am papat cu rosii de gradina si a fost excelenta! A iesit o telemea nici moale, nici tare, numai buna!

Ies cam 400 grame de telemea la 4 litri de lapte!

Daca ti-a placut reteta noastra "Brinza telemea facuta in casa" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (35)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Placinta cu carne tocata si cascaval

Postat de medioto59

Placinta cu carne tocata si cascaval

Incepem cu aluatul deoarece acesta dupa ce il pregatim trebuie sa stea la frigider timp de 30 min.,timp in care ne ocupam de umplutura. Intr-un vas punem untul moale ,taiat cubulete...

Citeste continuarea

Miez de lapte cu mamaliguta gratinata

Postat de mihaelar63

Miez de lapte cu mamaliguta gratinata

 Apa se pune la fiert , se sareaza , se adauga untul si se toarna faina de malai in ploaie ,amestecandu-se incontinuu cu un tel .Mamaliga sa fie potrivit de tare . Kaizerul se taie...

Citeste continuarea

Comentarii

la 23.09.2012, 18:25
Branzica facuta in casa este mult mai gustoasa si mai sanatoasa!
la 23.09.2012, 18:26
la 23.09.2012, 18:27
Când mă gândesc că am asitat la acest proces toată copilăria mea. Şi nu doar că am asitat, am făcut deseori acest lucru. Atunci se folosea cheagul de burtă.
Şi da, gustul de telemea e extraordinar şi când e proaspătă brânza şi când e veche.
la 23.09.2012, 18:32
Da, Padre, si mama mea folosea cheag de burta, dar acum e mai la indemana sa-l cumpere.
Oricum este branza adevarata ce a facut Gusti.
la 23.09.2012, 18:34
No,ca ma panicasem cand ai zis ca "ti-ai luat o seringa mica si iata-te in bucatarie......"
De spaima am vrut sa nu mai citesc,ca poate ai gresit titlul retetei si eu,ca o fata cuminte ce sunt, n-am vrut sa ma invat la prostii
Bine c-am avut curaj sa citesc mai departe)))))
Faina branza ti-a iesit,amu' o sa-i faci concurenta Sim0nei

Vezi toate comentariile (35)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking