Brioşe cu cremă de portocale

Postat de diaconta in Prajituri
19 Ian 2014 | 5642 vizualizari
Brioşe cu cremă de portocale

Brioşele sunt făcute dintr-un aluat de patiserie,asemănător celui de cozonac,dar care are un adaos mai mare de unt şi ouă.Acest lucru îl face să nu fie potrivit pentru dietă,dar este un adevărat răsfăţ alături de o cană de lapte,ceai ori cafea,ori ,dacă nu are umplutură,cu puţin gem ori dulceaţă.Este un aluat atât de pufos încât sigur veţi dori să-l pregătiţi de multe ori. De altfel e o reţetă mult prea simplă ca să vă lipsiţi de savoarea lor.De regulă ele se coc în forme mici şi rotunde,dar pot lua şi orice altă formă.De data aceasta,eu am preferat să coc o parte în tava de brioşe ,dar să fac şi o împletitură gen cozonac.

Ingrediente

  • Pentru aluatul de briose:
  • 600 g faina
  • 4 oua
  • 200 g unt
  • 50 g zahar
  • 1 plic (7g) drojdie uscata
  • O lingurita sare
  • Aproximativ 100 ml apa calduta
  • Coaja de lamâie si portocala
  • In plus faina pentru întins foile
  • Pentru umplutura:
  • 400 ml suc de portocale(eu am completat sucul proaspat de portocala cu nectar de portocale)
  • 1 plic budinca de vanilie
  • Pentru uns:
  • Un ou+lapte

Mod de preparare

Toate ingredientele le vom avea la temperatura camerei.

Am pregatit mai întâi aluatul de briose ,pentru ca acesta va trebui sa stea la frigider peste noapte.va dospi si datorita untului va deveni un aluat dens dar care se lucreaza foarte usor.

Am cernut faina într-un castron,Am amestecat-o cu sarea si zaharul (am pastrat o lingurita de zahar pentru drojdie).

In mijlocul fainii am facut o adâncitura în care am pus drojdia amestecata cu zaharul.

Am pus apoi peste drojdie putina apa calduta,am tras si putina faina si am lasat sa dospeasca maiaua.

Am adaugat ouale si coaja de lamâie si portocala.

Am început sa mixez  la viteza mica cu paletele de framântare,adaugând restul de apa.

Puteti sa faceti aceasta operatiune si framântând cu mâna.

Dupa ce s-a omogenizat,am mixat în continuare,adaugând câte un cubulet de unt,pâna ce l-am încorporat pe tot.

Am framântat apoi cu mâna pâna ce aluatul a devenit ferm si s-a desprins de peretii vasului.

Daca este nevoie,mai adaugati faina.

Am acoperit vasul cu o folie alimentara,lasând loc ca aluatul sa dospeasca si l-am pus la frigider peste noapte.

A doua zi ,am pus aluatul pe planseta înfainata si l-am framântat bine.

Pentru umplutura,am dizolvat praful de budinca cu putin suc deportocale,restul sucului l-am pus la fiert.

Când a dat în clocot,am pus budinca si am amestecat cu un tel pâna s-a îngrosat.Am lasat-o sa se raceasca.

Puteti sa adaugati zahar daca credeti ca este nevoie.Eu nu am pus.

Din aluat am facut 3 rulouri cu umplutura,pe care apoi le-am împletit si le-am pus în tava de chec.

Am mai lasat sa dospeasca 10-15 minute,am uns cu ou si lapte.

Am încalzit cuptorul la 220 de grade si le-am copt 20-25 de minute.Nu mai mult pentru ca nu vor ramâne pufoase.

Din restul de aluat am facut niste melcisiori cu o biluta deasupra,pe care le-am pus în formele de briose.

Le-am copt la fel ca si cozonacul 20 de minute.

Le-am lasat sa se raceasca pe un gratar.Dar nu destul, dupa cum se vede cozonacul era înca caldut si nu s-a feliat frumos.

Desi,cred ca e chiar mai bun rupt cu mâna decât taiat.

S-aveţi pofta!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Brioşe cu cremă de portocale" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (48)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert briose cu morcovi si nuci

Postat de privatelaura

Desert briose cu morcovi si nuci

Se pregatesc intai morcovii. Se curata de coaja. Se spala si se rad. Se pun intr-un castron, apoi se acopera cu suc proaspat de portocale. Morcovii se vor hidrata si vor avea o aroma placuta de...

Citeste continuarea

Briose albe, umplute cu jeleu de portocale si crema fina

Postat de privatelaura

Briose albe, umplute cu jeleu de portocale si crema fina

Eu am pornit cu aceasta idee, intrucat am avut cateva albusuri pastrate in frigider si am vrut sa le fructific. Asadar, intr-un vas curat, punem albusurile, un praf de sare si le mixam spuma...

Citeste continuarea

Comentarii

la 19.01.2014, 22:48
vreau si eu un rasfat mai ales ca e cu portocala si imi plac muuuult deserturile astea, mai bine zis micul dejun perfect
la 19.01.2014, 22:50
Timea,te servesc cu drag
la 19.01.2014, 22:52
preluat la favo
la 19.01.2014, 22:53
de astea vreau si euuu...arata grozav!!
la 19.01.2014, 22:53
Wow Diuta! Ce minunatie! Imi si imaginez gustul senzational!

Vezi toate comentariile (48)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking